Search This Blog

💜Book review: "Jane Eyre " Charlotte Brontë 📚💜


Pozdrav drage moje gospođice. What’s up? Najavljivala sam ovaj post već duže vreme i (konačno) je došao red i na njega. Dakle danas pišem knjišku recenziju/kritiku za „Džejn Ejr“ autorke Šarlot Bronte. 
Džejn Ejr smatra se književnim klasikom 19. Veka i u vreme kada je izdat pokrenuo je mnoge kontraverze samim tim jer je bio prvi koji je govorio o ženskim osećanjima a da ga je napisala žena, mada ga je Šarlot objavila pod muškim pseudonimom. Džejn Ejr govori o mladom siročetu Džejn koja živi sa ujnom koja je ne voli i suočava se sa problemima odrastanja tamo gde nije prihvaćena. Ubrzo Džejn šalju u crkveni intenrat koji možda nije luksuzan i lep kao dom u kome je odrasla ali Džejn u njemu pronalazi prijateljstva i ljubav koja su joj nedostajala svih godina odrastanja. Kada sazre Džejn napušta internat i odlazi na poziv jedne gospođe da podučava jednu devojčicu gde upoznaje gospodina Ročestera koji krije veliku tajnu.


Džejn Ejr počela sam da čitam neplanirano. Negde sredinom juna videla sam da je vulkan izdao novo izdanje, a kako sam uvek želela da je pročitam a na koricama je bio Majkl Fesbender (totalno pogrešan razlog da padne odluka, kriva sam znam) rešila sam da je kupim. Bilo je leto i znala sam da će mi takva knjiga prijati, očekivala sam da ću je  završiti negde do kraja leta no trebalo mi je mnogo više od toga. Ovaj post ne želim da bude da ja kritikujem toliko čuveno delo Šarlot Bronte, niti  bilo šta slično ovo je samo način na koji sam ja videla knjigu.
Svoje putovanje kroz Džejn Ejr mogla bih da podelim na  četri dela:
1)Mlada Džejn kod Ridovih
2)Džejn u internatu
3)Džejn kod Ročestrovih
4)Džejn nakon Ročesterovih

-Džejn kod Ridovih (početak)-
Početak knjige i prve glave koje su sledile slutile su na to da ću ovo knjigu obožavati. Džejn je bila samo mala devojčica, siroče za koje si morao da navijaš. Radoznala i željna znanja a tako ne prihvaćena od ostalih bila je junakinja koju sam jako brzo zavolela njen  razgovor kada je gospođa Rid pošalje u internat  me je oduševio, iskazivanje jedne jake ličnosti u vreme kada to većina žena a kamoli devojčica nije smela da radi, me je fascninirao.  Bila je istniski neko kome se divim. Delovi kada ona još uvek boravi kod Ridovih su bili jako zanimljivi za čitanje, njen odnos sa služavkom njena patnja i bol koju je preživela sama zarobljena u sobi imali su realistične i moćne opise. Način na koji je Šarlot Bronte počeka svoju knjigu slutio je da se radi o jednom sjajanom delu.

-Džejn u internatu (moji omiljeni delovi)-
Onog momenta kada Džejn ode u crkveni internat kreću moji omiljeni delovi knjige. Gutala sam svaki segment opisa intenrata. Džejnino sklapanje prijateljstva. Opisi prvog Džejninog gubitka su čak i kod mene hladne stene uspevali da dotaknu barem neki emotivni deo. Šarlot nije patetisala kada je opsivala prvi Džejnin gupitak, a opet nije ga hladno opisala, bolest koja je vladala interantom i jasne slike kojima si mogao da pogledaš ono što se tada u to vreme tamo dešavalo bile su magične iskreno sam želela da potraje duže.

-Boravak kod Ročestera (nit ljubavi i mržnje)-
Kada Džejn odraste ona odlazi na imanje godpodina Ročestera gde podučava njegovu štićenicu Adel. Boravak kod Ročesterovih je za mene varirao- bilo je delova koje sam kao hipnotisana čitala  a bilo je i onih koje sam jedva čekala da peđem. Njen odnos sa Ročestrom mi se dopao i njihovo igranje igre topo-hladno i njih dvoje kao dve suprotnosti koje su se pronašle mi je bilo lepo sklopljeno a opet nije bilo kliše. Međutim kako nema Ročestera tako je postajalo dosadno. Malu Adel sam želela da ubijem kroz celu knjigu mi je bila „levo smetalo“ već tada počinjem lagano (ali me još uvek drži ono od pre dovoljno da ne omrznem lik) da gubim konekciju sa Džejn. Džejn je ta svetica, ta devojka koja je samo tu da služi svom gospodaru, Džejn je smirena, Džejn ne traži ništa...Džejn je neko ko je previše savršen da bi bio isinit. Sve zavisi od likova kakve volite znate ja volim grešnike. Ja nisam savršena, činila sam svoje greške i  lakše se  povezujem sa likovima koji čine greške. 

-Džejn nakon Ročesterovih (deo mizerije)-
Kada Džejn napusti imanje Ročesterovih, kreće za mene kao čitaoca prava agonija. Kada se sretne sa Džonom i njegovim sestrama počinje po meni najdosadniji deo knjige a glave su, naravno, nikad duže (ili se barem meni tako činilo).  Ni njegov pokušaj prosidbe Džejn, ni to što je saznala veliku tajnu nije pomoglo da se ja zainteresujem. Zbog tih delova sam je i odužila do sada. Kraj je bio solidan, nekako sam možda ja očekivala malo drugačiji kraj ali kakv je bio celokupan poslednji deo (osim onoga kada ona sazna šta se zapravo deslio Edvardu kada je ona otišla)  kraj je bio ok.


Likovi:
Džejn Ejr
Džejn kao lik mogu da podelim na dva dela: 
-Mladu (malu) Džejn koju sam obožavala
-Staju koja mi je bila po prilično dosadna
Teško je verovati da jedan lik može toliko da se promeni ali to je slučaj sa Džejn. Džejn kao malda devojčica je puna života, puna kratera puna energije i samopuzdanja neko  kome se diviš.  Ona je heroj u pravom smislu te reči. Međutim za odraslu Džejn je teško verovati da je to ista osoba. Kompletno je bezlična (ako je to dobar izraz), previše savršena deluje kao potpuno nebitna osoba za ovaj svet. Džejn crta svršeno, ona je učiteljica, ona svira klavir, ona je dobra prema svima. I sada knjiga je pisana iz njenog načina gledanja. I svi oko nje greše i Ročester je grešnik (i to svojevrstan), i Adel ponekad ume da bude naporna i greši, i Ridovi i Seint Džon i svi oko nje greše ali Džejn-ne. Ona sedi sa sestrama od ujaka (koje su btw bile odvratne prema njoj) i crta im portrete, ona  oprašta gospođi Rid, ona deli sa Seint Džonom i njegovim sestrama.... ja znam kada vi ovo čitate pitate se kako mogu da ne volim nekog ko je takav, ali  meni treba nešto u liku da mogu da ga doživim kao ljudsko biće to ljudsko što svaki lik ima i Deneris je dobra pa opet pravi greške po nekad reaguje ljudski. Očekivala sam da će barem da udari Ročestera za onakvu laž, da će sestrama da sape sve u lice...ali ne ne Džejn Ejr.Celokupna druga polovina mog čitanja se svodila na to kada će Džejn da odregauje ljudski, kada ću nešto  malo stratvenije iz nje da dobijem-nisam našla taj deo. Zato je moj celokupan utisak o njoj i ne tako pozitivan, prosto trebalo mi je nešto da se saživim sa njom. Ja nisam savršena, ja ne reagujem smireno na sve i samim tim nisam uspela da pronađem sebe u Džejn.

Edvard Ročester
Sa Ročesterom je već bila druga priča. On je neko ko je zadobio moju pažnju u potpunosti i da je roman pisan iz njegovog ugla verovatno bih još više uživala. Edvard je dobar čovek, čovek koji je svoje srce otvorio u potpunosti i nije gledao osobe po tome ko su i šta su. Čovek koji je štitio čak i one koji mu nisu naneli dobro. Ali Edvard je čovek, čovek koji je grešio. Čovek koji nije uvek radio kako treba i to ga čini voljenijim likom od Džejn. Inače film Džejn Ejr koji sam ja gledala (iz 2011-e) mi se dopao pa sam se pitala kako je moguće da nisam ostal pod istim utiskom i sa knjigom  i onda sam shvatila da je to verovatno zato što ja obožavam Majkla Fesbendera a on igra Ročestera. Tako da i ako je Edvard opsian kao prilično ružan čovek u knjizi u mojoj glavi je bio Majkl.

Stil pisanja Bronteove je čitak, lep i nije težak za čitanje. Opisi su lepi mada nisu skloni tome da ti stvore celokupan osećaj (barem meni nisu). Ovo nije knjiga koju će te teško čitati. Meni se nije dopalo obraćanje sa „dragi čitaoče“  ali to nije zamerka već prosto nešto što mom čitalačkom oku ne prija.

Celokupan utisak: Srž ovog romana jeste u tome da se saživiš sa emocijama jedne žene koja nije ništa posebno već samo obična žena. Kao ne tipično žensko i večita čudakinja ja to na žalost u potpunosti nisam uspela. Možda je probelm u meni, ja zaista ne volim ljubavne romane, a ovaj itekako ima  delove koji ga barem dleimično čine ljubavnim romanom. Postojali su trenuci  u kojima sam bila impresionirana ali sam provela i dobar deo  kolutajući očima i trudeći se da što pre prođem to. Džejn nije lik kakv ja volim, meni treba nešto malo buntovnije (svi kažu da će mi se junakinja Šarlotine sestre Emili verovatno zato više dopasti) nešto što u sebi ima krvi i života ne neko ko je toliko savršen. Sa druge strane znam da mnoge devojke obožavaju ovaj roman i sigurna sam da će vam se ako uzmete dopasti. Da je klasik-klasik je, i ne mogu reči da je loša knjiga, prosto je samo činjenica da meni lično možda nije legla onako kako sam se nadala da će.  I to je uredu ne može sve da nam se dopadne.
Knjigu izdaje Vulkan i možete je naći u njhovim knjižarama (ili na sajtu) košta nekih 800 dinara.

Da li ste čitali ovu knjigu? Kako vam se dopala? Koliko se vaše viđenje razlikuje i podudara  sa mojim? Sve što vam je na umu pišite mi dole 💜

Hvala na čitanju, 
With love, S.

27 коментара:

  1. Pre svega, knjiŽEVna kritika je nešto drugo i složenije - ovo što ti pišeš, pa i većina blogera, jesu pre utisci ili komentari dela, možda eventualno prikazi. Ne zameri, ali tako je - književna kritika podrazumeva pre svega poznavanje teorije književnosti i baratanje njenim terminima, a sa tog aspekta i komentarisanje, ako ne i podrobniju analizu samog dela.
    Ti si lepo razložila roman na celine, obratila pažnju na likove i radnju, ali pošto je sve isključivo tvoje viđenje, pretenciozno je nazivati ga "književnom kritikom". Toliko za početak.
    I nije baš "prvi koji je govorio o ženskim osećanjima", a iz pera žene - "Princeza de Klev" madam de Lafajet izašla je još u XVIII veku!:) Ostinova takođe stvara pre Šarlot, mada se ona više bavi društvenom kritikom kroz svoje romane nego psihološkim aspektom.


    E, sad, tekst je sam po sebi bio zanimljiv i dopao mi se način na koji si iznela svoje utiske, jer se baš vidi da si pažljivo i skoncentrisano čitala, doživljavala radnju i opisani svet. Sem toga, slažemo se u shvatanju glavne junakinje, meni Džejn Ejr definitivno nikad nije bila ništa posebno jer je, naprosto, suviše bezlična i prazna za moj ukus, a posebno mi smeta njena "bezgrešnost" koja podseća na one ljude što su sve tako smerni i fini, a zapravo zbog toga posmatraju ostatak sveta sa visine...čini mi se da je i Džejn bila takva, sklona da možda i nesvesno osudi, pravdajući se svojim lošim iskustvom i mučeništvom.

    Prošlo je dosta vremena otkad sam čitala ovaj roman, ali, mogu reći da mi je bio zanimljiv i lep, mada ne toliko fascinantan kao dela njenih sestara. Šarlot je pisala najviše, ali kod Emili u "Orkanskim visovima" postoji neuporedivo više temperamenta, strastvenosti, neobičnih slika i jedinstvenog osećanja; takođe, "Stanarka napuštenog zamka" En Bronte mi se mnogo dopala, jer poseduje taman dovoljnu dozu misterije da ne bude dosadno, a lep pripovedni stil da uživam u njemu a ne samo radnji.
    "Džejn Ejr" je korektan roman, s pravom klasik svakako, ali ne nešto za padanje u nesvest. Ročester je odličan lik, neka vrsta bajronovskog junaka, priča sa "ludačom na tavanu" tj. njegovom skrivenom ženom i tajnom iz prošlosti zapravo i "nosi" radnju na neki način, sam rasplet mi je nekako patetičan i zbrzan, a lik Džejn se baš razvijao u lošem pravcu (dosadnom), verovatno me zato glavna junakinja "Rebeke" podseća na nju.

    Dela sestara Bronte su, kao i Džejn Ostin, Džordž Eliot i Žorž Sand, pre svega bitna zbog konačnog izlaska žena iz senke, jer su još uvek pisale i objavljivale pod muškim pseudonimima i uopšte, bile skrajnute. Takođe, njihova društvena angažovanost je značajna, pa se sama "Džejn Ejr" često tumači u svetlosti prvog feminističkog romana, a baš ta rečenica "Čitaoče, udala sam se za njega" jeste značajan pokazatelj nove samosvesti žene: nije "čitaoče, on se oženio mnome" ili "venčali smo se", već - ja sam izabrala! Dakle, Džejn zapravo uzima sve u svoje ruke i bori se za svoju sudbinu.
    Takođe, manir obraćanja direktno čitaocu je karakterističan za mnoge romane XVIII i XIX veka :), jer stvara utisak neposrednosti i jedna je od važnih pripovednih konvencija. :)

    Lično su mi mnogo draže junakinje poput Beki Šarp iz "Vašara taštine" (preporuka za roman, a imaš i dobru ekranizaciju sa Riz Viterspun u glavnoj ulozi) i kasnije Skarlet O'Hare, nego "svetica" Džejn. Jednostavno, nije stvar u njihovim manama ili vrlinama, nego su likovi ili energični ili "beskrvni", pa kome šta više prija...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Isidora od tvog komentara sam najviše strepela da budem iskrena, pao mi je kamen sa srca što nije fijasko od posta :)
      Pre svega izvinjavam se za greške, neka bude recenzija to je ok reč neću pokušavati da nazovem drugačijim imenom više :) To da je prvi koji je govorio o ženskim emocijama otvoreno piše na kraju knjige nije moja izmišljotina pa sam mislila da je istinito :)
      Vidiš i ja sam imala istir osećaj kad sam čitala, kao da Džejn nema osećaj ili viziju sebe već svi ostali greše samo ona je ispravna :)
      Kupila sam Orkanske visove i u planu su nakon Majstora i Margarite, svi kaću da je Emili daleko bolja od njene sestre Šarlot, od En još ništa nemam ali nabaviću :)
      Ti detalji su mi malo omakli ali hvala što si mi dala uvid tek sad kad pročitam kod tebe vidim značaj i koliko je za to vreme bilo velika stvar :)
      I ja više volim tzv "anti-heroine" iz prostog razloga što volim da vidim ljudsko u nekom a čovek je grešan, ponekad ga zabole stvari odreaguje kako ne treba to kod Džejn nema :)

      Избриши
    2. Molim te, nemoj da strepiš od mojih komentara, osećam se kao neki Veliki inkvizitor :(, a to mi nije namera - znam da niko ne voli da bude malo-malo pa ispravljan, nema opravdanja za to. Eto, ja samo nabacim koju konstruktivnu sugestiju, jer se lično osećam bezveze ako ne skrenem pažnju kada bi trebalo, na nešto što pouzdano znam da nije kako treba. Ne iz želje da se "pravim pametna", nego želje da sledeći put bude još bolji tekst, da prenesem neko znanje. Istini za volju, ne bih ni čitala, ni pratila, da mislim da je fijasko. :*
      Stvar je u tome da književna kritika nije isto što i prikaz, dok je recenziji vrlo slična, mada ni to nije isti tip teksta. Uz sve, postoji i osvrt, dakle: kritika, recenzija, prikaz i osvrt - različiti tipovi tekstova, sa različitom formom i pravilima pisanja. Sve ovo sam i ja tek na fakultetu naučila, nije strašno ne razlikovati, ali, eto, tek da naglasim. Ne znam pratiš li kritike knjiga ili predstava po novinama ili portalima, razlikuju se od recenzija i prikaza, upadljivo.

      Na kraju knjige, u smislu rezimea na korici ili na kraju romana (iskreno, zaboravila sam detalje, ali se ne sećam toga, ako je autorka tako napisala, OK)? Ja sam samo napisala ono što znam iz istorije književnosti i svog čitalačkog iskustva, činjenica je da nije prvi roman tog tipa, ali jeste prvi po nekim drugim stvarima.

      Meni su Emili, En i Šarlot naprosto drugačije, pišu svaka sopstvenim, različitim stilom, meni lično najviše prija Emili, ali neko staloženiji verovatno daje prednost Šarloti. :)

      Избриши
    3. Nisi ženo strašilo samo se najbolje razumeš tako da je to kompliment :)
      Ja da budem iskrena (sramota ili ne šta da se radi) ne razlikujem mnogo pojove, fimsku sam naučila da obradim mada ja moje idalje zovem filmske recenzije samo zato što je kritika uglavnom manja a ja sebi ne mogu pomognem :)
      Ne nije ona to napsila napisa evo ovde piše https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/b7/c1/f5/b7c1f5a7cd2c4caba9e309504a6e4508.jpg
      Ja sam čitala za sad samo Šarlot mada je u sestre Bronte uvek dodam i Džejn Ostin kao "sličnu" nju sam počela da čitam (Gordost i Predrasude) i Liz mi već deluje kao jača ličnost od Džejn ali možda se prevarim :)

      Избриши
    4. Gde sramota, pa ni ja nisam razlikovala dok nas nisu na fakultetu naučili šta je šta i kako se piše, mopušteno. :) Tu sam da pomognem. :*
      Aha, pretpostavila sam da su to ovi iz marketinga nakitili prikaz sa korice.
      Jeste, to je taj krug prvih dama književnosti, između romantizma i realizma - preporučujem ti da nađeš i Meri Šeli. :)
      Ja trenutno čitam Edit Vorton (napisala je "Doba nevinosti" i "Kuću veselja"), isto je odlična. :)

      Избриши
    5. To su oni iz vulkana tako napsilai a ja nisam bila dovoljno pametna da proguglam :D Nema veze sledeću put ču guglati :)
      Doba Nevinosti sam daavno čitala ali se bolje sećam filma (Skorsezijev sa D.D.L i Mišel odličan)

      Избриши
    6. Izvanredan je film, posebno glumačka ekipa, volim ih sve (i Vinonu), Mišel je moja omiljena glumica. :) Jedva čekam da radim onaj tvoj "movie tag"!

      Избриши
  2. Isto sam najviše mrzela deo Džejninog "izgnanstva", Džon i njegove sestre su tako dosadni i odbojni. :)
    Ponekad, poprilično, netipično - piše se sastavljeno. :)
    Slažem se za buntovniji temperament i antišatiju prema ljubavnim romanima, iste smo po tome. Volim ljubavne priče koje imaju bar malo "vatre" - ovde je, naprosto, nisam nalazila, a tome je ponajviše kriva Džejn.
    Što se nabavke knjige tiče, kod antikvara se ceo komplet Bronteovih može naći za cenu jedne "Vulkanove" knjige. Plus nema slike iz filma na korici (trend koji me mnogo nervira).

    Baš zanimljiv tekst i kao i uvek, uživala sam u tvom viđenju ovog klasika. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj deo sa Džonom i njegovim sestrama mi je bio kompletno dosadan :)
      Hvala na ispravcci nećee se više ponoviti :)
      Pa to o tome pričam, volim kada ima života u likovima ne kada je sve ravna linija pominjala si Skarlet ja nisam čitala knjigu ali kao osnovno mogu da sudim i po filmu- ona i Ret su daleko intersantniji par nego Džejn i Edvard :)
      Meni je knjigu baka kupila (rekla mi da izabrem a ja sam videla ovu i naručila) mada slike na ovoj ne msetaju jer je Fesbender na slici a Mia izgleda kao Džejn kakvu bih ja zamišljala
      Hvala puno još jednom :)

      Избриши
    2. Film "Prohujalo sa vihorom" je poprilično veran knjizi, tako da te utisak ne vara. :)
      Baka ti je car :), a ja sam taj primer navela samo kao dopunu informaciji sa kraja teksta - "Vulkanovi" klasici su dobra stvar, ali cene su im "jake" i valja pomenuti kako se roman može naći i po povoljnijim uslovima. "Džejn Ejr" je baš pre par godina objavljena u onoj ediciji "Novosti", ta se knjiga i sada može naći na Sajmu (njihov štand) ili kod uličnih prodavaca za svega 100 dinara:

      http://img.goglasi.com/img/83345316

      Ja imam ovaj komplet i jeste star, ali odličan je prevod i može se naći kod antikvara, uz malo sreće, po ceni jedne "Vulkanove" knjige:

      http://www.korisnaknjiga.com/photo/books0053/p052814c1.jpg

      Избриши
    3. Ja se slabo snalazim sa tim traženjima i onda uvek skuljam i kupim iz knjižara. Sajam je sjsjna stvar ali koliko bih dala za bus knjige sa sve poštarinom bi mi manje izašle ovako na žalost tu ediciju novosti sam propustila uspela sam da na nekom sjtu nađem iz Blic edicije "Gordost i predrasude" i "Orhanske visove" za po 100 dinara pa je to fino isalo.
      Ja nemanm antikvarnicu pa uvek moram da skupljam valjda ću naći bar jednu od Emili Bronte čisto da kompletiram :)

      Избриши
    4. Prati ove "Velike spisateljice" što objavljuju jednom mesečno uz "Blic ženu" - sad je zastoj, ali bi trebalo da od novembra nastave sa izlaženjem i najavili su da će biti u ponudi manje-više sve od Ostin i sestara Bronte. Do sada su izašli "Orkanski visovi", "Gordost i predrasude", "Gospođa Dalovej" (koju ti već imaš), "Pod tuđim uticajem"...
      Emili je objavila samo "Orkanske visove", a En dva romana, mlade su umrle, pa ti neće biti teško kompletirati - Šarlot takođe imka svega tri-četiri prevoda kod nas - "Vilet", "Šerli", "Profesor" i "Džejn Ejr". :)

      Избриши
    5. Čula sam da ima neki zastoj, skoro sam samo naletala na neke "šalala" knjige ali pratim obavezno Orkanske visove i GOrdost i Predrasude sam našla kao što rekoh te blic edicije na nekom sajtu za po 100 dinara i drago mi je da sam ih kupila sad ću da gledam da nađem na En da kompletiram barem po jednu od svake sestre jer ne mogu da je kupim (štedim za "Svet Leda i vatre" to MORAM da priuštim sebi novo novcijato, Martin je religija moja ipak ;) )

      Избриши
    6. Obavezno uzimaj "Svet Leda i Vatre", PRELEPO je izdanje, ja sam ga kupila čim se pojavilo prošlog leta, preporučujem ti da sačekaš akciju "Noć knjige" u "Laguni", kada popusti važe i na njihovom sajtu (ima jedna zimska, u decembru, a drugi put je u junu). Inače, knjiga je i ovako vrlo povoljna s obzirom na dizajn, tvrdi povez i bogate ilustracije. Mislim da košta oko 1800, što zaista nije mnogo, a sa članskim popustom izađe još manje. :)

      Избриши
    7. i onako ne verujem da ću pre decembra imati za nju a i mislila sam da častim sebe za novu godinu obavezno moram da je kupim to mi je draže nego bilo koja obična enciklopeija :)

      Избриши
    8. Mislim da su i najavili "Stanarku" u VS ediciji u Blicu. Mnogo me nervira zastoj, držim fige da ovog meseca krenu s novim naslovima, trebalo je prošli mesec, tresla se gora rodio se miš. :(

      Избриши
  3. Sjajan prikaz, na sve si obratila pažnju.. Ja sam davno počela da je čitam i ostavila po strani nakon njenog odrastanja, baš zbog te njene bezličnosti, međutim moraću izgurati jedared zbog Ročestera.

    Ekranizacije romana su razne i čini mi se da na svaki pet godina nastane neka nova. Najdraže su mi tri, s Orsonom Velsom i Džoun Fontejn, BBC-jeva mini serija sa Tobijem Stivensom i Rut Vilson (ona je najdetaljnija) i ova najnovija s Fasijem, ponajviše zbog same estetike filma, Fukunaga je sjajno preneo tu gotsku atmosferu u svaki kadar.

    Hvala na tekstu. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvaa puno darling :)
      Ja sam gledala samo ovu "najnoviju" sa Majklom i Miom i ona je nekako mnogo odsečena i zbrzana ali je ok :)
      Izgurqaj pa mi pričaj kako si je doživela hvala puno :)

      Избриши
  4. Sara draga, jako dobro napisan post, zaista si uspela da obuhvatis sve!

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  5. Ja bukvalno nemam šta da dodam nakon Isidorinih komentara i tvojih odgovora, bukvalno ste sve obuhvatile.😆
    Utisci o knjizi su jako detaljni i fino uređeni i svojstveni tebi, što je za svaku pohvalu.
    Opet ne mogu reći da se u svemu slažem sa tobom.
    Moji neki utisci o Džejn Ejr je da je reč o ženi, stavljenoj u neobične i izvanredne okolnosti, koje uspeva da prevlada zahvaljujući, pre svega, svom karakteru. Po meni nikako nije reč o običnoj ženi, ona je svoju izuzetnost ispoljavala i kao dete, zbog čega je često kažnjavana zbog navodne pokvarenosti njenog uma, a u suštini oduvek je bila inteligentna i posebna devojčica, sa izuzetno jako voljom i osećajem za čestito i pravedno, dok su nasuprot njoj bili oni, koji tu čestitost iz usta nisu vadili, a u srži su bili zli i pokvareni, za razliku od Džejn. Imam utisak da se danas neke sasvim uobičajne vrline smatraju običnošću i izjednačavaju se sa dosadom, dok ukoliko imaš makar neku svojstvenost odmah si poseban i izuzetan, ja sam mišljenja da se u svakom mogu naći određene vrste izuzetnosti, pa makar on naizgled delovao ukalupljen ili prosečan, jer je svako ljudsko biće specifična jedinka. Jako volim Džejn kao lik, a moj jedini problem su predstavljali muškarci u ovoj knjizi, koju su se neprestano trudili da upravo tu njenu izuzetnost ukalupe, da je zauzdaju ili u nekim trenucima, poput Ročestera, nateraju na grešnost, njoj nesvojstvenoj. Pravili su od nje ono što nije, malog plašljivog miša, pa pokušaj velike gospodarice i naposletku misionarke i tek kada se Ročester, zbog sopstvene oholosti i postupaka, jer je odlučio da psihički obolelu ženu drži na tavan kao životinju kako bi održao svoj dobar glas, na neki način smanjio i spustio do razumnih razina, postao je skromniji, bogobojažljiviji, ona je pronašla svoju ulogu kao nekog ko je dovoljno jakog karaktera da bude dominanta u njihovom bračnom životu. Jer Džejn nikada nije bila ona što služi i prati, već ona što vodi.
    Zato naročito volim romane sestara Bronte, pa iako sam kao devojčica davala prednost Ostin, odrastanjem sam sa svakim sledećim čitanjem pronalazila nešto novo što me je dojmilo, neku skrivenu misao ili simboliku, dok se kod Ostin obično svaki motiv uhvati već na prvo čitanje. E sad ja sam sve ovo knjige čitala kao jako mlada, da kažem negde peti, šesti razred, možda i mlađa i od tada ih sigurno puno puta opet pročitala, pa me za njih vezuje i sentimentalna vrednost, tako da ovo moje pisanije nikako ne shvatiš kao neku kritiku, već samo moj neki lični utisak.❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana, uživala sam u tvom komentaru, odlično obrazloženo viđenje Džejn i same knjige - baš bi bilo lepo da upriličimo neki "book club" ili zajeedničko čitanje, kao što smo radile sa "Bordžijama", ovo je dragocena razmena gledišta i od svih saznam nešto novo. :*

      Избриши
    2. Hvala puno, jako mi znači tvoje mišljenje, jer ja ipak književnim delima pristupam kao laik. 😘
      Može, može Katarina i ja smo skoro pričale da organizujemo zajedničko čitanje Stanrke napuštenog zamka, pa bi mogli nešto tako ili neka druga kako se dogovorimo.😊

      Избриши
    3. Utefterite me, informacije znam, jedino mi javite datum. :D #bbfest
      Ionako mi je mnogo krivo što sam propustila ovaj, jesenji, readathon.. :( Omela me socijalizacija.
      Ivana, sjajan komentar, podstrek mi je da knjizi što pre dam novu šansu. :*

      Избриши
    4. Hvala puno baš volim kad se ovako raspišemo :)
      Odličan komntar i tovj i ono što je super kod ovakvih postova (ne konkretno kod mene kod bilo koga od nas) je što možeš jednu knjigu da sagledaš iz toliko različitih uglova to je ono što najviše volim. Slažem se i sa tobom ja možda imam malo drugačiji način gledanja stvari što opet ne znači da je moje mišljenje ispravo :)
      Ja nema knjigu ali podržaću vas ili ću je naći aduio za slušanje :)

      Избриши
    5. I ja da se pridružim, devojke, obožavam kad se sve uključimo. Definitivno sam ZA, ima koja godina od kad sam čitala "Stanarku" i mnogo mi se svidela, rado bih se podsetila. :)

      Избриши
  6. Ja sam za, nego kako ćemo da komentarišemo, hoćete da otvorimo posebnu temu na forumu?

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor