Search This Blog

They are all their fathers daughters 👑💗💎


Pozdrav dragi ljudi šta ima? Pre svega znate da volim malo da vas obavestim o tome kada pišem i šta ja u ovom trenutku radim, tako da moram da napomenem da ne bi vam bilo čudno što nema o novoj epizodi danas da ja ovo kucam u nedelju ujutru tako da iz ove perspetktive ja pojma nemam šta se desilo, dok ovaj post izađe znaću. Malo mi je neprijatno jer moram da preskočim taj deo i ne mogu da komentarišem malo ali ako vam je do epizode do treutka kada ovaj post bude na blogu ja ću znati. Verujem kada imaš inspiraciju treba da napišeš post možda do ponedeljka neću imati identičnu inspiraciju, zato to i radim. Još jednom zaista mi je žao što nema ničeg o novoj epizodi u ovom tekstu, nadam se da mi ne zamerate 😊




Pre nego što uopšte krenem sa tekstom, hajde malo da pričam o nečemu što je staro za seriju ali novo u mojoj glavi. Džejmi Lanister i Ketlin Tuli. Pre par dana sam čačkala nešto za seminarski radi i naišla slučajno na kratke klipove u kojima  Nikolaj i Mišel komentarišu delove epizoda. Stvar je u tome da njih dvoje i ako samo čuješ glasove ne vidiš ih funkcionišu NEVEROVATNO  dobro, obavezno pogledajte videe ispod posebno prvi u kome komentarišu onu „čuvenu“ scenu Roba i Talise krajnji minuti kada Mišel uđe u lik, obavezno. Elem nakon toga počela sam malo da čačkam po netu i videla da njih dvoje imaju puno fan fiction priča, i počela da premotavam u glavi da je bilo hemije između Mišel i Nikolaja u onim kratkim scenama i aposlutno imam u glavi jedan svoj fan ficition objaviću ga (ako budete želeli da čitate) kada ga napišem, dopada mi se ideja o ribi na suvom  i lavu među vukovima. Dakle imam fascinaciju njima obavezno bacite pogled na videe i recite mi šta mislite, nisu dugački malo smeha dobro dođe.💗




Back to reality, na današnju temu. Pre svega tokom nedelje mi uvek naiđu par ideja o tome šta bih mogla za kolumnu ovu da pišem zapišem ih u svom notesu (koji je zapravo obična sveska sa Simbom iz kralja lavova na njoj ali ja to zovem notes). Pošto osim GOT imam još tri posta, tek im se povremeno vratim i obično u nedelju podne sednem i razmislim šta bih mogla da kažem na koju temu. Posotje nedelje kada i ako imam par temetika znam odmah šta ću (prošle nedelje je to bio slučaj, prosto ne da sam znala šta ću nego čim sam završila predhodni post znala sam da za sledeći utorak ide Džejmi Lanister), a postoje i one koje prelome u zdanjem momentu. Sa ovom je drugačije ova mi je pala na pamet u sred noći i čim sam ustala znala sam da je to to. Radi se o tome da, ja sam neko ko se više saživi sa muškim likovima, valjda jer nikada nisam bila tipično žensko, ali kada sam sela i razmislila malo o njima , shvatila sam da su karaterne crte koje ih često najviše koštaju one koje su nasledila od svojih očeva.


U ovom postu imam analizu „loše krvi“ pet kćeri i četri oca i tome koliko ih ta porodična crta košta većih dostignuća ili će ih tek koštati ali i da li može dobro da im donese. Koristila sam samo ono što možemo videti u seriji da ne kompilikujem, razmišljla sam da li malo da proučim knjiški odnos Rikarda i Lijane Stark ali sam odustala, mada bih volela više o tome da znam. Takođe da napomenem i par sitnica (da vas ne zbuni):
1.I ako smo videli Erisa samo u flešbeku mislim da Deneris ima jasne „porodične crte“ koje svi znamo kod voljenog joj tatice, i mislim da je sada postala daleko više Erisova kćerka nego Regarova sestra 😊

2.Razmišljala sam da li da stavim samo Arju (koja je daleko više Ned i Stark u generalu) ali sam videla da i Sansa ima (možda čak i najveću) Nedovu manu.


Svakako da imate pravo da se ne složite samnom, ovo je samo moja tačka gledišta. Ne vređam likove sagledavam ih realno, i to što pišem o manama ako neko voli neki lik mnogo (imam Sansu, Arju, Jaru, Deneris i Sersi, Neda, Balona, Erisa i Tajvina ovde) bolje da ne čita i ako neću vređati pričaću o manama. Da li ću raditi i „tatine sinove“-apsolutno, sa tim da bez obzira što sam sigurna u R+L=J, planiram da Džona kotiram kao Nedovog tada jer mislim da ima najviše njegovih karaternih osobina, ne vidim mnogo Targerijana u njemu.



Da počnem konačno. 🌸

Daenerys & Aerys Targaryen House-Targaryen-Main-Shield

                       Ludilo zmajeva


Da budem iskrena sa vama (znam da mnogi ne idu u tolike detalje) prvi put sam primetila Denerisinu „porodičnu crtu“ u čuvenoj „Where are my dragons“ sceni. Taj izraz lica i toliki nivo histerije mi nije bio prijatan za gledanje, Starkovima pobiše vukove niko od njih nije tako reagovao. Ponekad su mi njene akcije koje pravi malo van pameti i iskreno mislim da je „tatina kćerka“ u poptunosti. Eris iz opisa deluje kao neko ko definitivno nije bio čist sam sa sobaom, i ko je imao ishitrene poteze, tako deluje i Deneris. U jendom momentu je besna i  odlučna da krene u Vesteros u drugom je hladna i smirena i ponaša se kao da se ništa nije desilo, koketira sa ludošću činjenica je. Međutim tek ove sezone je počela ozbiljno da mi bude jeziva, njeni potezi te ekspresije lica ozbiljno me plaši. Mislim da će je njen (ne)razum tek koštati, mislim da put kojim se trenutno kreće nije najbolji i da na samom kraju može da rezultira možda čak i identično kao kod njenog oca.Ono što može da bude pozitivan rezultat je da može da ih zaplaši, ali barem po pitanju Vesterosa sumnjam jer tamo ima daleko više „ludaka“ nego što ona zna.



Arya & Eddard Stark House-Stark-Main-Shield

Vuk gleda samo pravo ne vidi šta je sa strane

Imam ovde i Sansu, ali genetski Arja je daleko više Stark u krvi nego njena sestra, i ako često poređena sa tetkom Lijanom ima ona prilično i oca u svom karateru. Šta je ono što je često sputavalo malu ratnicu a ubilo njenog oca? Ne gledanje „znakova kraj puta“. Veliki problem. Arja ne razmatra ono što joj drugi kažu to je Neda koštalo mnogo, to što večito misle da moraju da čine „kako se zapoveda“ umesto da malo gledaju okolo. Način na koji može da joj naškodi je što može da feiluje u svojim planovima, njen otac je to platio glavom, ona možda uradi isto. Pozitivan aspekt je što joj pomaže da se uzda u sebe.



Yara & Balon GreyjoyHouse-Greyjoy-Main-Shield

          Piratski bunt

Nisam volela Balona da budem iskrena, dok mi je trenutno Jara jedan od omiljenih likova, ali mislim da ima dosta bunta koji ima Balon i kod nje.  Ne želim da uključujem Ašu iz knjiga  (tim pre što ne znam dovoljno o njoj ni koliko je ona buntovna), ali činjenica je da Jara jeste. Odrasla je kao „sin naslednik“ Balona i mnogo toga je jasno usvojila od njega između ostalog sklonost pobunama. To može da je košta kao i njenog oca. Bunt je ponekad ok ali uglavnom ne donosi dobro, mir je način za rešavanje. Sa druge strane dovljno je bila pametna da ne krene odmah na Jurona, pa mislim da može da ima pozitivan rezultat. Ono što može da je košta ova crta je da izgubi sve, može da je odvede u pogrešnom pravcu i da ne rezutlira onako kako želi. Pozitivna strana bunta može da bude snaga koju će imati tokom borbe za Gvozdena ostrva, za šta ja iskreno i od srca navijam, pisaću vam o Jari i tome koliko je sada vidim kao jednu divnu i jaku osobu ona je iznenađenje sezone.


Sansa & Eddard Stark House-Stark-Main-Shield

Vuk dlaku menja, ali naivnost- nikad

Dugo sam razmatrala da li Sansa ima neku očevu manu (još bolje da li ona ima išta Nedovo osim prezimena, jer je ona kompletno Tuli meni uvek bila) ali onda sam shvatila da je možda čak najveća Nedova mana upravo mana koju ima Sansa-naivnost. Naivnost i verovanje mnogima, Nedu je zadala mnoge probleme. Naivnost je Sansu dovela u ruke Remzija Boltona i mada nije izgubila glavu dobila je uspomene zbog kojih će pre poželeti da je ubio. Verovanje svakom ko kaže par lepih reči nije dobro a Sansa je  (do sada) bila ekspert za to, mnogo nevolja joj je zadalo, pre nego što je naučila lekciju. Ako idalje ima dozu te naivnosti, izgubiće i ona glavu pre ili kasnije, no iskreno mislim da je naučila lekciju.

Cersei & Tywin Lannister House-Lannister-Main-Shield

   Samopouzdanje sputava lava

Od svih donosa najinteresantniji za anliziranje su mi upravo bili njih dovje. Nekako sam uvek osećala da Tajvin najviše voli Sersi od sve dece, a sa druge strane pored svih teških reči mislim da je ona njega jako volela i da ga je večito videla kao uzora, i vodiča tačno se vidi koliko je izgubljena od njegove smrti bila. Sa druge strane po meni Sersi je najviše Tajvin od svih Lanistera, samim tim ima i očeve mane. Ona koja je nekako uvek u centru je to samopouzdanje. Gle nije im za džabe Martin dodalio lava kao simbol kuće-lav kralj životinja, lav životinja koja ima visok status u drušrtvu, lav kao neko ko veruje u sebe i više nego što treba. To su Sersi i njen otac. Previše samopouzdanja, niko njima ne može ništa i svi su bendi smrtnici. Tajvina je to koštalo prestola (mada jedan moj drug kaže da je Tajvin nikada nije želeo presto jer je znao da bi bio ograničen, što isto ima smisla), Sersi je koštalo poniženja. Negativno može da se izrazi po nju u daleko većem padu, međutim ova ne tako „dobra“ osobina ima i svoj pozitivan aspekt a to je što joj daje snagu. Vera u sebe Seris održava idalje, mnogi bi izgubili sve ali ona uspeva da održi da ima kakvo takvo poštovanje drugih.


UPDATE POSTA

Pošto ne mogu da izdržim da sa vama ne prokomentarišem epizodu evo malo o njoj, ima spoilera ako niste gledali ne čitatjte dalje. Nisam htela sve iovo nanovo da menjam ne zamerite što ide ovde. Dakle imam četri tačke:
1.Arja Starjk-i DA  konačno svetlost. Konačno ima nade da ću vratiti njen lik među omiljene. Činjenica da je je ipak izabrala svoj identitet me jako raduje tim pre što konačno ima nade da vidim ponovni susret nje i Džona, izuzetno moćna scena izuzetno dobra Mejzi odlična gluma💗


2.Deneris-za razliku od Arje, za neke likove ipak nade nema 😊

3.Seris Lanister-pre svega NAKLON Leni do poda, gluma u ovoj epizodi-VRHUNSKA. Briljirala je kako je odglumila i onaj mali strah u očima kada izgovara čuvene reči, a onda i onaj Lanisterski ponos. Druga stvar KONAČNO se vratila Sersi Lanister koju ja volim, ona koja se bori do poslednje sekunde, ona koja se ne predaje, ona lavica.💓


4.Džejmi Lanister-opet (ne zamerite) zvezda epizode za mene. Nikolaj birljira ove sezone glumački. Susret sa Brien, pa razgovor sa Edmurom (prizvala sam bar u pominjanju Ketlin) o tome koliko se divio Ketlin na hrabrosti i poređenje Ketlin i Seris i tome kako koliko god različite bile obe su se borile za svoju decu. Ono što mi se posebno dopalo je što imam utisak da se konačno ne stidi sebe, ne trudi se da sakrije ono što je i ne pokušava da opravda sebe jer voli onu koju ne treba. Divan susret sa Brien divno je što je ona toliko časna da vrati mač koji je imao svrhu a on što joj je rekao da je mač samo njen. Konačno govori kao Lord i konačno zauzima Tajvinovo  mesto (drago mi j da počinjem da vidim malo Tajvina i u njemu) to mi se jako dopalo. Sviđa mi se kako je rekao da pobuna protiv krune ima svoju cenu (dosta više Lanisteri su krivi za sve) i da su je svi platili.💖
 Po pitanju Edmura i Crne ribe, da me izvinete ali čitam komentare koji oplakuju „crnu ribu“ ja prema Tulijima nema neka osećanja i ne osećam baš žal. Edmur je tako smor da ne mogu ni da objasnim.

To je sve za danas dragi moji. Kako vam se dopao post? Pišite dole💕


Hvala na čitanju,
With love, S.

6 коментара:

  1. Eto me :)
    Fantastičan tekst, detaljan, iskren, objektivan i precizan.

    Što se liste tiče.

    Uvek su me fascinirali Tajvin i Sersei, generalno odnos prema svoj njegovoj deci.
    Toliko ju je izgradio u najboljeg sina kog ima da je to neverovatno, a ona se s druge strane toliko ugledala na njega i njegove postupke, težila da bude ono što nikad nije mogla, sin, muškarac, vladar, a ne senka istog.

    Ned. Uvek sam Arju videla kao nosioca najvećeg broja njegovih osobina, Sansu nisam nikad toliko analizirala, ali u pravu si, naivnost i slepa vera u ljude, u ljudskost koju ne poseduju svi, načinila je Sansu predstavnikom očeve glavne mane.

    Deni i ludi geni.
    Reči su suvišne, mislila sam dugo da bratu fali daska u glavi kad ono kod nje se zalomilo.

    Jara je i meni najveće iznenađenje u pozitivnom smislu, s obzirom na oca kog ne podnosim.

    Sjajan tekst!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno darling na divnom komentaru 💖
      Mene takođe odnos Tajvina i Sersi fascinira, bila bi tatin kralj samo da nije žensko, mada dobro Džejmiju je fino krenulo ne dižem ruke od njega :)
      Arja jeste naviše Ned i Stark generalno ima daleko više Northman kuture u sebi dok njena sestra Sansa ima i Andalske po prilično, ali ima njegovu naivnost i veru da su svi ljudi dobri :)
      Deneris, za nju nade nema, toliko uništen lik da usko more ne može više da je opere, luda je 100% Viseris je bio malo dete naspram nje :)
      Jara je iznenađenje veka za mene :)
      💋

      Избриши
  2. Saro, odličan tekst, uživala sam u čitanju.:) Obožavam "GoT Utorak", taman odgledam epizodu, iskomentarišem kod Kaće, pa kod tebe čitam domišljate i detaljne analize.
    Vrlo zanimljiv pristup o uvek različit ugao gledanja na priču i likove.
    Izuzetno mi se dopada odabir primera, podnaslovi, način na koji si predstavila odnose ovih junakinja sa očevima. Kao tatino dete, "sin", potpuno razumem koliko jak uticaj može imati otac u životu, pa još kad su karakterne crte u tolikoj meri preslikane na ženskom detetu.
    Sersei i Tajvin su mi najbolji primer, jer je ona upravo uvek želela da bude njegov NASLEDNIK, znajući da je mu je bila najsličnija. I on je toga bio svestan, samo je ta nesrećna činjenica pola dovela Sersei do trajne frustriranosti.
    Deneris je mnogo nasledila od oca, ali, ne budimo prestrogi, još uvek ne znamo dovoljno ni o njenoj porodici (sem iz priča i urbanih legendi koje kruže o dinastiji Targerijen), baš kao ni ona. Viseris je bio sklon ludilu, Deneris je "samo" opijena sticanjem moći posle dugogodišnje osujećenosti i podnošenja žrtava, ali, mislim da nije ni blizu ludilu. Jednostavno, ona je devojka koja se nosi sa ogromnim teretom nasleđa, očekivanja, zadataka pred sobom i normalno je da tu s vremena na vreme izgubi kontrolu.
    Arja je jedini pravi Stark, uz Džona - ali, dobra analiza Sansinog lika, preterano poverenje u ljude i naivnost su joj sličnost sa ocem, međutim, rekla bih da ona nema sestrino i tatino častoljublje. Nadam se da će se ta razlika ispoljiti u predstojećim scenama sa Džonom, već sad je vidljiva. Sansa nije operisana od sebičnosti i plemićske gordosti, dok ih Arja i Džon nikada nisu posedovali (a ima je čak i Bren).
    Jara je i kao Aša, u knjigama, vrlo buntovna i hrabra, prava heroina vredna divljenja.:) Njena samosvest i ponositost su dostojni očevog nasleđa, ali za razliku od Belona, možda i zbog toga što je ipak žensko - ona ima više razumevanja, nežnosti i strpljenja prema Teonu. Sama činjenica da nikad nije odustala od njega to pokazuje.
    Šteta što ne znamo previše o Mardžeri i Mejsu, mada bih volela da čitam kod tebe o bratsko-sestrinskim odnosima, tu su ona i Loras vrlo zanimljivi.:)
    Brijena i njen otac, onda Ketlin/Lisa i Hoster Tuli, Oberin i Zmijice, u knjigama Doran i Arijana....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega, hvala mnogo 💗
      Ja nemam tu "očinsku figuru" u životu i onda mi je malo teško da se saživim sa njima, ali mnogo volim svog ujaka pa mi često on bude jak oslonac na ovakve tematike :)
      Slažem se da su Sersi i Tajvin najbolji primer generalno u seriji po pitanju odnosa otac-kćerka, niko nije više sličan svom ocu od Sersi, valjda zato što je žensko uvek se trudila da ga impresionira i da u njoj vidi svog naslednika, sa druge strane i on je bio toga svestan i ceo život žalio što Džejmi nije takav (ne znam jer nisam dovoljno čitala kakva je bila Džoana njihova majka karaterno možda Džejmi vuče više na nju) :D
      Tu si upravu, Deneris bi moć mogla doći glave, ima previše titula a premalo iskustva, videćemo kako će dalje da se kreće lik ali me malo plaši moram da priznam :)
      I za Sansu si upravu, jedan drug mi je napsao da je kao da joj je ludi Prstić stvarno ćale, barem po pitanju časti. Arja bi pustila pre da je ubiuju nego se udala za Ramzija npr. dok Sansa samo traži način da preživi. Kada se detaljnije analizira (evo sad kontam u glavi) ima ona mao i Edmurovog (ne)karatera u sebi i u toj naivnosti koja je kod Neda samo tako obična naivnost a kod Edmura je u obliku kukavičluka 💗
      Jara ima čisto srce rekla bih, to Balon nema. Išla je lično na Ramzija da ga spase i sada ga vuče sa sobom. Ni Teon 8u suštini) nije loš, to su izgleda smao Blaon i Juron ludaci :)
      E nikad nisam rekla ali meni je Mejs (bar koliko ga se sećam u seriji šta je bio jednu-dve scene) kao pravi "Lorasov" tata (aka gej) tako nekako liči kao da bi mogao da bude Barbikin otac :D
      Dala si mi OLDIČNU ideju, apsolutno ide na spisak ideja (čak možda i sledeće nedelje) volim i to da analiziram (bratsko-sestrinse odnose). Posebno su zanimljivi koliko ima različitih, od "čuvenog" twincesta koji je sam po sebi velika tema i te prevelike ljubavi, prevashodno Džejmija prema Sersi onda odnosa u kojima su sestre po nekad braća (Mardžori i Loras bi bili jer ne znam kakav joj je odnos sa ostala dva brata, onda Jara i Teon) do poređenja odnosa Sanse i Džona i Arja i Džona i koliko je mlađa sestra oseććajnija i predanija od starije. Interesantni bi bili i bratski odnosi poput Džejmija i Tiriona, dva brata koja se mnogo vole i žrtve koju su obojica bili spremni da počine za onog drugog. Džon i Rob su sami po sebi tematika jer je svaki od njih hteo parče ovog drugog, čak i Ned i Brendon (i ako u vreme dešavanja knjige ovaj nije živ) kao Nedovo teženje da bude dostojan Brendona. Odličnu si mi ideju dala defiinitivno ide 💗

      Избриши
    2. Hvala tebi, mila, drago mi je što ti se sviđa ideja i jedva čekam nove tekstove. :)
      Haha, Mejs kao Barbikin tata, super!:))) Iskreno, u seriji od njega napraviše goru karikaturu nego od Lorasa. Kao da su želeli da, potpunom eliminacijom ili uniženjem muških članova porodice, dodatno istaknu ženske figure.

      Избриши
    3. Hvala puno 💖
      Prosto mi je drago da nisu kastingovali još ona dva brata ne smem da mislim na šta bi oni ličili. ŽEnski kasting perfektan i Mardžori i Olena su brlijantne ali muškarci su propast :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor