Search This Blog

"I have my belief, and in all its simplicity that is the most powerful thing." ~Hunger 💙



Da li je šamar jedne realnosti baš ono što je potrebno čoveku da bi shvatio, šta znači bol? Koliko daleko idemo za svoja verovanja i ciljeve? Da li je pogrešno sačuvati živu glavu ili je bolje pustiti da ti život napravi rane samo zato što tvoji principi drugačije ne dozvoljavaju? Da li smo se ikada zapitali neku od ovih stvari zapravo, kako bi smo mi postupili. Ovaj film nam daje neke od tih odgovora pokazujući nam šta je čovek spreman da uradi za ono u šta istinski veruje. Prateći jednu očajnu priču (ne u kodeksu lošu) jednog čoveka koji se ne predaje dobićemo mnoge odgovre na pitanja ako samo se usudimo da čitamo između redova.




Rotten tomatoes: 90% (7,8/10)
IMDB: 7,6/10
Uloge: Michael Fassbender, Liam Cunningham
Režija: Steve McQueen

Irski republikanac Bobi Sends vodi zatvorenike severno irskog zatvora u štrajk glađu.

„You want me to argue about the morality of what I'm about to do and whether it's really suicide or not? For one, you're calling it suicide. I call it murder. And that's just another wee difference between us two. We're both Catholic men, both Republicans. But while you were poaching salmon in beautiful Kilrea, we were being burnt out of our house in Rathcoole. Similar in many ways, Dom, but life and experiences focused our beliefs differently. You understand me?“


Od kada sam čula za ovaj film, bio je jedan od onih koje sam  apsolutno morala da pogledam. Volim Fesbendera (brat ovan i moj celebrity crush, idealan tip muškarca za mene i ako to baš nema veze sa ovim tekstom, kad smo kod njega da pomenem), daleko od toga da je u top pet mojih omiljenih glumaca svih vremena, ali prija mi način na koji glumi i sam on prija oku. Međutim ja imam taj loš običaj da trailer ne pogledam, već samo pročitam nešto malo o filmu i sednem da gledam, tako da pri prvom gledanju sam već na nekih petnaest minuta shvatila da ću morati da se koncentrišem kada budem gledala, pa sam odustala tada i sačekala da se spremim da ga odgledam čiste glave, ovaj film je jedan od tih filmova koji traže fokus na radnju. Ne možete da sednete i gledate ga kao za opuštanje. Ne. Ovo traži da pratite radnju.

Ukoliko očekujete film o poltici između Britanije i Severne Irske početkom ’80-ih godina prošlog veka, onda definitivno treba da tražite drugi. Ovo nije film o politici, nije film o tome da li su Britanci radili dobro ili loše u Severnoj Irskoj, ovo je film o nehumanim zatvorskim uslovima. Zapravo u filmu gotovo ne postoji rečenica o irskoj politici i istoriji. I mada je rađena po istinitom događaju, ovaj film ima tendenciju da prikaže neljudsko treitranje zatvorenika, ne uplićući politiku mnogo u to, već je drži kao uzrok sa strane-svestan si da je ona dovela do toga ali to u trenutku dešavanja nije bitno, ono što je ključno je kako uslovi deluju na zatvorenike i čuvare.


Ne postoji određena uvodna priča koja nas vodi od početka. Umesto toga, reditelj Stiv Makvin majstor surovog realizma deli film na tri velike celine:
1. se svodi na dnevnu rutinu jednog od čuvara zatvora koji je emotivno ranjen svojim poslom;
2. uključuje dva zatvorenika koja učestvujući u bojkotu odbijaju da nose zatvoreničku odeću i da se kupaju;
3.Štrajk glađu


Majkl Fesbender, je glavna zvezda ovog filma ali  on se gotovo ne pojavljuje do same polovine filma. Fizička i pishička tranformacija, čine ovo jednom od najboljih uloga koje je irski glumac imao u svojoj karijeri do sada. Fesbender u jednoj od prvih saradnja sa rediteljem Stivom Mekvinom igra Bobija Sendsa, člana IRA koji rešava da bojkotuje zatvor i njegove uslove, bojkot na kraju evoulira štrajkom glađu. Fesbender je uverljiv, siguran i uspeva da prenese ono što Sends oseća spolja, njegovi izlivi besa kada se suočava sa zatvorskim čuvarima, a opet jedna velika ravna crta kada priča sa porodicom i sveštenikom su odličan pokazatelj Fesbenderovih veština.


I mada ovaj film jeste celina Fesbendera i Mekvina treba reći da druga osoba vredna pomena je i Lijam Čuningham koji igra sveštenika. Veoma je bilo čudno gledati Lijama ovde, tim pre što ga već nekoliko sezona GOT gledam kao Davosa. Međutim Čuningham je odličan glumac i on uspeva da izvede neveorvatan performans i ako nema veliku minutažu u filmu. Jedna od najboljih scena i scena preseka je upravo ona gde on i Majkl Fesbneder razgovaraju jedan na jedan. 



Stiv Makvin uspeva da odlično postavi film tako da ima i umetničku crtu uprkos tome što je surovo realan. Makvin postavlja svoje prepoznatljive elemente u filmu poput dugih uvodnih scena, dominantnost snimaka i slike umesto govora, tragičnost koja je u vazduhu još od početka ovog filma...Mekvin se i ovaj put vodi time da „slika govori više od reči“ i ovde nećete naći mnogo dijaloga, umesto toga snimci koji su krajnje potresni dok u isto vreme ne gube smisao toga da film po određenju jeste umetnost. 

Za slučaj da neko nije upoznat, čovek pored Fesbendera je reditelj Stiv Mekvin :)

Zbog toga treba biti svestan da ovo nije samo drama već umentički film u osnovi, kadrovi kamere smišljani su tako da ne ostavlja utisak samo filma koji će pričati priču, ne ovo jeste umetničko delo.Mekvin, koji je i pisao scenario za ovaj film, odlično sastavlja ono malo dijaloga u filmu kreriajući jedan, dobar i kvalitetan film.


Štrajk glađu je prikazan na najsurovniji i najrelaniji način moguće, postavljajući pitanje da li je ta žrtva vredela. Kako ovo jeste film po istinitom dođađaju, jasno je da je nakon ovog štrajka situacija u Britaniji i Severnoj Irskoj daleko bolja, i da je baš ovo dovelo do neke vrste revolucije, međutim u vazduhu ostaje da li svaka revolucija mora da nađe žrtvu.


Kako se meni lično dopao fim? Već napomenuh ovo nije film „za svaki dan“ traži mnogo fokusa na radnju, i nije lak za gledati. Međutim ja vrednujem kada film kože da sastavi umetnost i realizam u jendom tako da je meni bio odličan, ne nužno prijatan (zaista ima mnogo potresnih scena, ako ste emotivac spremite maramice obavezno) ali kvalitetan i dobar. 


Da li treba da pogledate ovaj film ?Ukoliko ste osetljivi, gadljivi, ne možete da podnesete tešku dramu, onda treba da vam bude jasno da su  scene ogoljeno realne i ne nužno prijatne za gledanje. Treba napomenuti i da film ima depresivnu notu, neću pokušavati to da vam sakrijem, ima efekat da vam stvori tu maglovitu tmurnu atmosferu jer cilj filma i jeste da se auditorijum saživi sa zatovrenicima. I u tom slučaju preporučujem da preskočite, jer zaista je težak. Međutim ukoliko volite surovu realnost ili vam ništa od gore nabrojanog ne smeta, onda definitivno su to dva sata dobro provedenog vremena.

Da zaključim sve ovo. Ovo je tip filma koji morate da čitate između redova, celu radnju morate da sastavite u glavi da bi ste shvatili, nema opuštene atmosfere ni jednog minuta ovog filma, ne treba predstavljati nešto što nije realno. Generalno taj momenat čitanja između redova imaju svi Makvniovi filmovi, koji god pustili svodi se  upravo na to. Na vama je da odlučite da li to radi ili ne za vas. Ali film zaista bez obzira na sve kao celina jeste odličan.


To je to za danas moji dragi ljudi. Kako vam se dopado post? Da li ste gledali Hunger i koji je utisak na vas ostavio? Pisšite mi slobodno dole. U subotu imam muzičku top listu jer svi volimo muziku 💖


Hvala na čitanju,
With love, S.

4 коментара:

  1. Moj naklon!
    Sjajan tekst.
    Nema spojlera, ništa nije rečeno, a sve je prenešeno.

    U planu mi je odavno, jednom sam ga i ja pustila pa prenela za "kasnije" jer se već u prvom kadru oseti težina.
    Moram reći kad god vidim glumca ekstremno mršavog, anoreksičnog, zarad uloge setim se Bejla i "Mašiniste."

    Volim Mekvinov rad.
    Nema njegovog filma koji nije težak.
    Nosi svoju lepotu u toj boli, ogoljenosti i slikama surove realnosti.
    Iz tog razloga sam "12 godina ropstva" gledala samo jednom.

    Predivan tekst, prenela si emociju i atmosferu koju budi ovo delo.
    Hvala ti puno!
    Javljam utiske čim odgledam. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo mnogo 💙
      Trudila sam se da ne ubacim spoiler a za malo da mi se desi mnogo je teško kad znaš radnju da ne izblelbetaš sve ;)
      Nisam gledala taj Beilov film ali me podseća i na Beila iz "Borca" u principu Beil ima te ogromne transgormacije a ni Fasi nije imun na njih :) Jeste težak ume da iscrpi mozak :D
      Mekvina zovu i masterom depresije dakle da on jeste prilično težak reditelj, po malo čudan :)
      12 godina mi je u planu dugo sam odbijala da ga pustim jer je rađen godinu dana nakon ogromnog uspeha Đanga pa sam kontala da je bezveze što ide an istu tematiku, ali kasnije sam shvatila da razmišljam maloumno i gledaću ga definitivno 💙
      Trudila sam se da onjasnim film, jer ovo je možda i najčudniji film za koji sam ikada pisala recenziju, prosto ništa takvo nisam gledala :)
      Drago mi ej da ti se tekst dopao. Hvala na komentaru 💙

      Избриши
  2. Fantastična recenzija!:))) Već znaš moje mišljenje, dopada mi se tvoja analitičnost, detaljnosti i neposrednost prenošenja suštine filma ili serije, ali, ovaj tekst me baš "oduvao". BRAVO!:)))
    Nisam gledala film, definitivno ga stavljam na listu. Tema, fotografije i glumci, sami po sebi su dobra preporuka.
    I mene je, kao i Kaću, Fasbender odmah podsetio na Bejla u "Mašinisri".
    Hvala na vrhunskoj preporuci. Sjajna si!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno 💖
      Kad gledaš obavezno javi , stvarno je doličan, malo zapostavljen film ali fantastičan :)
      Nadam se da će ti se dopasti i hvala tebi na divnom komentaru 💖

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor