Search This Blog

Mesečna šolja kakaoa sa Mademoiselle S. #36




Još jedan mesec je iza nas. Ono što sam otkrila nakon krajnje tragičnog jula je da je sve lakše i lakše. Uz to rečeno nemam preterano zanimljive teme za ovaj mesec. Istina je da ja često (kako moja familija voli da kaže) "filozofiram" i moj život je u mnogo sekvenca postao samo razmišljanje o životu i svrhi mog postojanja. To zvuči užasno dosadno ali tako je. Što se političke scene tiče svi dobro znate da sam ja kranje apolitična i trudim se (zarad unutrašnjeg mira) da ne mislim mnogo o tome. Ali evo me ovde.



Prvi dan avgusta



Pozdrav dragi ljudi. What's up? Danas sam tu sa mojim mesečnim postom koji uvek bude među mojim najčitanijim postovima. Za one koji prvi put čitaju šolju (uvek ovo zaboravim da dodam a šteta je) koncept se sastoji od 5 tema koje su me tokom prethodnog meseca (od poslednje šolje do dana kada pišem) interesovale. Prate ga slike koje sam ja fotografisala i koje su mi obeležile mesec (sa izuzetkom poslednje slike koja uvek predstavlja samu temu). Sedite, smestite se skuvajte šta god volite da pijete (hladan kapućino od vanile je trenutno moj izbor!)

 i da više ne dužim,
Let's go😉


Čitalački izazov



1. Imati problem je OK

Skoro sam primetila da se jako često srećem sa ljudima koji imaju (ozbiljan) problem i onda kada se nešto desi i saznaš posle dosta vremena oni ti kažu "jao nisam htela/hteo da te opterećujem sa tim". To je sasvim OK. Ni ja sama ne želim da opterećujem ljude sa svojim problemima. Međutim ovde govorim o ljudima kojima zaista treba pomoć. Pričala sam vam već da sam kao tinejdžer imala svoju prvu borbu sa anksioznošću i depresijom i ja tada nisam potražila pomoć. Tek nakon što sam bila na pragu da završim svoj život sam rešila da potražim pomoć. Jedan od razloga je bio što sam želela da pred drugima prikažem savršenu sliku Sare koja nema nikakve probleme. Nosila sam periku zbog toga. Perika ti sprži glavu ako je napolju -10 tebi je uvek +20, toliko je vruće sa njom a kad ti raste kosa- gotovo skuvao si se. A sve bi bilo rešeno da nisam bila opsednuta savršenstvom.


Tradicija smešnih rođendanskih slika sa Minom se nastavila i ove godine


Savršenstvo je bolest današnjice. Činjenica. Instagram, i ostale socijalne mreže su nam iskrivile slike o tome kako život izgleda. Zbog toga je priznati nešto poput "ja imam problem" izlazak iz zone komfora. Ali je takođe jasno kao dan da to ne vodi nigde. Problemi bilo da su "ostavio me dečko i jako sam tužna" ili "izgubio sam celu porodicu u saobraćajci i ne znam šta da radim" su nešto sa čim se mi suočavamo. I za svakog od nas je taj problem najveći. Ništa ne gubite ako od nekog potražite pomoć. Prvi korak je biti iskren prema sebi. Kada je moja baka umrla, pila sam više nego inače. Ranije sam pila čašu vina na dan jednom u mesec dana. Kada je ona umrla pila sam svaki drugi po čašu-dve. To je daleko od alkoholizma i nikada nisam prešla granicu dve čaše, ali svakako nije zanemarljivo. Onda sam jedan dan sela i rekla sebi "OK Sara ti imaš problem i to veliki unutrašnji problem koji spoljašnje rešenje neće rešiti". Pozvala broj, krenula kod psihologa rekla joj situaciju. Prosula sva vina koja imam u šolju i od tad (to je bio kraj jula) do danas nisam ni pomislila da taknem bilo kakav alkohol. Pogledaj sebe u ogledalo i priznaj kakav problem imaš a onda u zavisnosti od veličine problema traži rešenje.


Jedan trenutak uhvaćen u šetnji.



Svi mi se suočavamo sa životnim problemom. I to je OK. Nekada su banalne stvari poput "otkazan mi je manikir u poslednjem trenutku" takve probleme naravno ne moramo da koristimo za opterećivanje drugih. Ali ako zaista imaš problem pričaj sa nekim. Sa bilo kim. Dve glave funkcionišu bolje od jedne i to je uvek tako. Neko može da ti pomogne.



2. Gde je granica slobode govora?

Jedna od interesantnih stvari oko kojih se leva i desna strana (barem u Americi) svađaju je sloboda govora. I ta tema mi je jako zanimljiva zato hoću da pričam o tome. Prevashodno ako niste upućeni u političke izraze. Leva strana su liberalci ili demokrate dok desnoj pripadaju konzervativci ili republikanci. Ja ne podnosim konzervativce. Ni najmanje. Ja sam leva strana all the way. Ne znam kako to funkcioniše Srbija jer nisam mnogo upućena u politiku naše zemlje ali zato znam jako dobro kako funkcioniše SAD i njihova politka. Ne podnosim Trampa i njegovu administrciju. Obožavam Bernija Sandersa. Međutim to što sam leva strana ili lakše rečeno liberalna ne znači da se uvek slažem sa njima.


Volim ruže koje još nisu procvetale



Tako npr ne volim Klintonove. Hilari je ratna mašina. Užasan izbor. I to ne mislim samo njen odnos ka našoj državi-ne. Ona je toksična i za svoju državu. Ono sa čim se takođe ne slažem je ogroman SJW (social justice warior) pokret. Sad ja se većinski slažem sa SJW-feminizam:da, sloboda seksulane orjentacije: ja sam LGBTQ+ strejt sestra i uvek ću stajati iza te zajednice; rasna diskriminacija i vređanje kulture: naravno uvek i zauvek...Ali SJW vode ovo na totalno drugačiji nivo. Evo danas na tviteru je glumica Naomi Skot (indisjko-engleska mešavina) predložena za ulogu neke MCU heroine koja je muslimanka i svi su se digli protiv nje. Skarlet Džohenson je morala da odbije ulogu trans devojke zbog toga što su je napali da je otela ulogu trans osobe. Zašto? Da neko napravi film o mom životu i trans devojka dobije ulogu meni bi to bilo OK-bitno je da je dobar performans (Bog zna da bih sama ustila da me Hanter Schafer igra uprkos tome što ne ličimo). Postoje stvari gde se ne slažem sa Skarlet i parolom da ona može bilo koj lik da igra. Kada je ona kastigovana u nekom filmu baziranom na igrici i čiji je lik eksplicitno napisan kao žena iz Japana- uloga je trebala da ode glumici iz tog dela Azije. Tu povlačim liniju. Isto kao što Zoi Saldana (devojka latino porekla) nije trebala da igra Ninu Simon- ozbiljno ta uloga je trebala i morala da ide crnoj glumici. Dakle previše idu u detalje. I to je postao novi trend. Na tviteru je svako "otkazan" zbog najvećih gluposti. Sloboda govora je ograničena. Razmislite smo pre par godina Edi Redmejn je igrao trans ženu i niko nije rekao ni reč - dobio je nominaciju za Oskara. Danas je sve previše otišlo daleko i mi smo kao društvo ograničeni da kažemo šta mislimo. Shit jedna devojka je mene napala jer sam rekla da volim par repera ali da rep nije moja muzika i nazvala me rasistom. Kuda ovo vodi?


Jutro



Da li mislim da odreene slobode govora i ponašanja treba da budu regulisane-da. Nikada ne bih rekla reč ni**a zbog čak ni dok pevam pesmu Kendrika Lamara. Znam koliko je loše i da ja kao bela osoba nemam pravo na to. Nikada ne bih nosila dredove i kikice ispletene u glavi -znam istoriju istih i koliko je uvredljivo. Nikada ne bih prozvala muslimana ili muslimanku jer ne veruju u ono u šta ja verujem- imaju pravo na svoju veru. Takođe ih ne bih klasifikovala kao ubice i teroriste jer nisu svi ekstremisti i ljudi koji veruju u to imaju pravo na svoju veru. Ali smatram da u nekim stvarima preteruju i da sloboda govora mora da postoji.





3. Moj problem sa desnom stranom

Kad već pominjem desnu stranu (i pošto sam već lepo izribala svoju stranu) red je da vam objasnim svoj problem sa desnom stranom. Odmah ću da budem direktna. Ne osuđujem ljude koji su konzervativni sve dok to ne pokušaju da primene na druge ljude. Međutim u 21. veku postojanje konzervatizma je jako loša stvar. Imam duboku veru da nas konzervativni stav vraća nazad. Ja imam ono što bi se reklo patrijahalno vaspitanje. U mom svetu nema golotinje niti sam sklona porocima uvek pazim kako sam obučena i šta radim. Ali ja sam takođe neko ko nema problem sa tim da se druži sa nekim ko nije isti kao ja. Nemam problem sa seksualnim slobodama. Npr poliamorusi- ako neko hoće da se zabavlja sa više osoba istovremeno i sve osobe se slažu i pristaju- ko sam ja da sudim? Da li bih ja to uradila? Ne, emotivna inviesticija za mene, nekog ko je emotivno operisan, je prevelika čak i za jednu osobu a da ne pominjem više njih. U ovom dobu sve bi trebalo da bude OK dokle god nije ilegalno i ne povređuje nekog.

Jedan sunčan dan!



Donald Tramp je zlo. Ma kakvi nije ni zlo jer je on nije intaligentan da bi bio zlo. On je parazit. Beskoristan i odvratan. Rasista svih razmera (slike dece u kavezu su bile moja prelomna tačka. Ne zanima me da li misliš da ti narko klanovi ulaze u državu onakav tretman dece zatorene bukvalno u kavezu je odvratan plus imena kojima ih zove...), odvratan seksista koji tretira žene kao predmete čovek bez morala. "Ali on je odličan biznismen". Aha kompanije koja mu je bukvalno data na ruke dok je bio u kolevci. On je sa Menhetna nema blage veze šta je težak rad. Neko kao Obama ko je sa Havaja došao u Čikago i završio prokleti Hadvard (prava) pa prošao kroz advokatksu kancelariju i praksu advokata uz to je crn čovek zna šta je rad. Druga i (daleko gora vrsta) su religijski konzervtivci. E to je najgora vrsta. Kada ono u šta ti veruješ (pisala sam o tome u prethodnoj šolji) počneš da propovedaš kao istinu-to postane problem. Zašto bi neko kao ja: spiritualna osoba koja ne veruje u Bibliju niti bilo koju svetu knjigu morala da vidi abortus kao greh ili gej brak kao odlazak u pakao... to je tvoje lično verovanje i ja ne želim da  mi ga propovedaš. Sa Trampom mi se čini da SAD postaje blaga verzija "Sluškinjine priče".

Svitanje


Treći i jako bitan razlog je "muškost" i "ženstvenost". Velika većina konzervativaca veruje u jasnu podelu polova. Dakle muško nema šta da traži pored šminke a devojčica nema šta da traži u fudbalskom timu. Neki idu toliko daleko da porozivaju devojke koje nose pantalone!? Jer su suknje ženstvene. Baš danas se voditeljka neka sa ABC-ja (ne znam njeno političko opredeljenje ali služi ovoj podeli polova) otvoreno smejala Princu Džordžu (detetu od 6 godina i budućem Kralju Engleske) zato što ide na balet!? Naravno baletani ne postoje i ne bi trebalo da kao muško ideš na balet (Robert Dauni Jr, Tom Holand, Patrik Svejzi, Kristijan Beil....su samo neki od muškaraca koji su se bavili ovom umetnošću). Update voditeljka ima sliku gde grli Trampa dakle dovoljno o njoj. Da li je mladi princ gej ili ne (dete ima 6 godina pobogu) nije relevantno. Ne mora da bude da bi se bavio baletom. Ono što je bitno je toksična muškost koja stvara stigmu muškarcima da moraju da budu žestoki momci. A desna strana to probagira na veliko. Ponavljam, smatram da je svet toliko veliku evoluciju prošao od antičkih vremena do danas da jednostavno možemo da se vodimo krilaticom- živi i pusti druge da žive.






4. Trans zajednica

Sasvim slučajno sam tokom prethodnog meseca upala u trans zajednicu na YouTube sceni. Skoro sam bila zavisnik o te videe i drago mi je jer mi je pomoglo da stvorim jasnu sliku. Moram da budem iskrena sa vama uvek sam tretirala trans ljude kao pola pola. Kao "ok ona je bila muškrac ali sada je devojka međutim sigurno ima još muških karateristika". Pogrešno, jako jako pogrešno.


Avgust, internacinalni mesec breskvi


Trans osoba je osoba koja tokom života pati. Postoji razlog zašto su hormoni i operacije besplatni za njih. Oni nisu birali da se rode u pogrešnom telu. Trans ljudi pate od disforije- većina ne sme da se gleda nadole dok se tušira, trans žene jako pate jer ne mogu same da imaju decu...uz to tu su kreteni koji veruju da su oni muškarci sa grudima. Trans muškarac i cis muškarac su isto. Oboje su muškarci. Činjenica da je prioda stavila jednog u pol kome ne pripada je druga priča. Isto je i sa devojkama. Ono što je skandalozno je pitanje trans dece. Ne postoji zakon koji dozvoljava deci da uzmu hormone. I istina dete može da bude zbunjeno u vezi svog pola zato i ne ide na hormone i terapije i slično. Tako se skoro pokrenulo pitanje sina Šarliz Tron koji se identifikovao kao devojčica i zatražio da ga zove ženskim imenom. Mnogi su je napali zbog toga. Ali kako kupovina haljina i zvanja deteta ženskim imenom može da škodi detetu? Ne može. Od priča trans ljudi koje sam slušala jako je bilo bolno kada čuju identifikaciju svog pola po rođenju a znaju da ne bi trebalo da budu to već suprotno.


Jedna od mnogobrojnih šetnji


Zato ne vidim problem da se dete oslovljava i tretra po polu koji ono odabere-ne pravi nikakvu štetu ako dete nije trans (tek od šesnaeste možeš da počneš sa horomonima) u nekom segmentu života to dete će ti reći i nema tu ničeg lošeg. Ako se sretnete sa trans osobama koristite zamenicu koja odgovara toj osobi tretirajte je isto kao što bi ste tretirali osobu koja je cis- rođena u tom polu. Ti ljudi jako pate i svaki tretman koji je normalan im mnogo znači.





5.Ne znam gde pripadam i to je OK

Znate da uvek završim sa laganom temom tako je i danas. Ne znam gde pripadam. Nije to tako loša stvar niti preterano negativna. Ne govori o meni kao osobi više govori o mom traženju. Godinama pokušavam da pronađem sebe i mesto koje je moje i samo moje na ovom svetu, ljude koji su kao ja i ne ide mi dobro. Da li je 25 previše kasno da tražim sebe?


Da, kupila sam ovu svesku samo zbog toga što liči na mene i Marlija!



Moje godine su alternativni univerzum. Mogu da znače mnogo ali sa druge strane ne moraju. Neko sa 25 ima posao od par godina, decu i život koji ide u nekom pravcu. Ja se još pronalazim. Moje godine su obeležene sa samo 25 i nemam problem da lutam ulicama svog uma tražeći sebe. To znači da ću početi stvari koje možda neću završiti jer ću verovati da mi nije bilo suđeno ili da ću posle određenog vremena prestati pa se možda vratiti. Ja tražim sebe i nema ničeg lošeg u tome. Ja samo pokušavam da pronađem put koji će me odvesti negde. Verujem da ću se pre ili kasnije naći. To međutim nije sada. Ovaj svet je toliko veliki. Naš um je 30 puta veći nalaženje sebe u oba je teško. Neko odmah zna. Ja ne znam i to je OK.


Jedno jutro sa moje terase



Nikada ne dozvolite da vam ljudi govore o godinama i o tome gde je vaše meto. To je nešto što samo vi znate i niko više. Tražite sebe i probajte nove stvari. Prekinite određene i sve je to ok svi mi radimo isto. Tražimo svoje mesto na svetu.





To je to za ovaj post. Kao i uvek sve što vam je na pameti, pišite mi dole. Sledećiide u četvrtak.


Kao i uvek gospodin za kraj!



Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Twitter


Hvala na čitanju,

With love, S.

6 коментара:

  1. Dobro jutro, draga Saro!:*
    Avgust još malo, pa ode u istoriju, ne mogu da verujem. Valjda zbog ovako velikih vrućina, sve imam utisak da je tek sredina leta.
    Teme su fenomenalne i pun pogodak, kao i obično. Moje pohvale za to.:)
    Druga pohvala odnosi se na fotografije. Dopada mi se što su ti sve češće teme iz neposrednog okruženja, napolju, slike ulica, tvog kraja grada, svakodnevnice.

    1. E, vidiš, baš sam i sama o tome razmišljala koliko juče. Ja sam od ljudi koji nerado traže pomoć, gotovo nikad. Bukvalno samo kad baš, baš moram i tada se obraćam isključivo svojim roditeljima. Ne znam da li nam tako nešto usade vaspitanjem ili je do opšte društvene atmosfere, ali taj pritisak da se ne pokažemo kao "slabi, naporni, zahtevni", da nikog "ne opteretimo", da ostavimo utisak "savršeno staloženih" osoba koje sve konce drže u svojim rukama, stvarno je veliki problem današnjice. Gutamo tugu i dileme, pa negde to mora da pukne i izlije se. Obično u samodestrukciji. Mnogo znači kada nekome možemo slobodno da otvorimo dušu, a da se ne osećamo neprijatno, kao da smo se previše izložili pa smo dobra meta da nas rane.
    A s druge strane, sve manje ljudi zna (i želi) da SASLUŠA drugoga. Svi imaju pred očima jedino svoju muku kao najveću (što je donekle normalno) i ništa sem toga nije za njih važno, vredno, prioritetno. Onda prosto ne znaš šta da uradiš i jedini izbor je, opet, povlačenje u sebe, izgradiš neki "ledeni" stav i boriš se sama.
    Eto, ja ne koristim Instagram i društvene mreže, pa ipak ne mogu da izbegnem "Instagram uživo" u vidu komentara, prepričavanja tuđih života, upoređivanja i prebacivanja, nametanja nekog "ispravnog" modela. To sve truje i prava je veština ograditi se od sličnih, lažnih projekcija života koje prave tuđi kompleksi.

    2. O, pa nije ti mnogo različito ni u Srbiji (mislim ni drugde u svetu). "Desničari" su konzervativci, "levičari" su liberalnije krilo. Ovi prvi zagovaraju "radicionalne vrednosti", isključivi su, šovinisti, nacionalisti, a drugi po pravilu slobodniji, otvoreniji ka svetu, zalažu se za jednakost, manjine, itd. Jasno je da ni jedni, ni drugi, nisu savršeni, ali lično sam uglavnom ili na "levom krilu" ili potpuno neutralnma, ali uvek, uvek opozicija.:)
    Sloboda govora je vazda aktuelna i problematična tema, posebno danas kada se zloupotrebljava. Nas dve često o ovome pričamo, ali stvarno je neiscrpna problematika i slažemo se u svemu.
    Mislim da je problem baš u PREVELIKOJ slobodi da svako, baš SVAKO mlati praznu slamu po Twitter-u i Fejsu, da svako izražava "mišljenje" koliko god ono bilo glupo, jer, zaboga, "imamo pravo na to". Imaj ti pravo, druže, ali ako ne umeš da artikulišeš i ako tvoj stav ničemu konkretnom ne vodi, ne služi, ne doprinosi, bolje ćuti i, šta znam, heklaj, šetaj psa, okopavaj bašticu nego što "siluješ" tastaturu i širiš besmislice po mreži. Eto, tako bih ja rekla i odmah ispala "nekorektna".
    P.S. Bila sam ubeđena da je Zoe Saldana crnkinja!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Isidora lepeza mi je najbolji drug. Jedino se moj Marli sunča -valjda misli da će da pocrni ali traži svako jutro na terasu i legne i sunča se ko pas!
      Iskreno da ti kažem fotkam moje okruženje oduvek ali uvek sam msilila da ne valja od kad koristim instagram kao foto dnevnik nekako sam se malo oslobodila.
      To je zato što naše društvo stvara pritisak na nas da moraš da izgledaš što čeličnije. Ide valjda od detinjstva znaš kad ti kažu "nemoj da plačeš nemo j da si...." (reč na p) e odatle ide taj pritisak da budeš što jači. A to ne valja. Daleko od toga da treba da se žalimo za svaku stinicu ali kad podeliš svoju bol lakše je. Takođe se slažem sa tim da ljudi neće da slušaju i da je odgovor društva kriv za sve to- ma jeste tebi je najteže ili ne filozofiraj mnogo.
      Na tviteru su sve pametnica do pametnice i dozvoljavaju sebi mnogo. Svaki drugi dan neko nekog proziva ljudi ne umeju da se kontrolišu. Nego što sloboda ide predaleko pa sad pedo*ili hoće da im se njihova bolest prizna kao seksualnost užas.
      Ja sam dugo mislila da je Zoi crnkinja međutim ne ona je latina haha samo je tamnoputa.

      Избриши
  2. 3. I ovde se slažemo: dokle god nikome ne škodiš, radi šta ti je volja. Konzervativno i patrijarhalno za mene nije baš isto, tj. konzervativno je više "zatcanost" i apsolutna zatvorenost za bilo kakve promene, a patrijarhalno bi trebalo da je poštovanje tradicionalnih, starinskih načela i običaja, ali sa mogućnošću za modifikacije. Smatram da jeste šteta što se gube tradicionalne vrednosti i, pre svega, moralne norme, vaspitanje, bonton, uvažavanje drugoga, kultura...ali zato smatram da sve nazadno, štetno i pogrešno moramo ostaviti u prošlosti, jer svet ide napred sviđalo se to nama ili ne, pa sad, svačiji je izbor u kojoj će meri da sledi te promene, ali bar malo ići u korak sa svetom se mora. Npr, vakcinacija, legalizovanje abortusa, obrazovanje za sve, jednakost pred zakonom bez obzira na pol, rasu, socijalni status, narodnost...to su neke stvari za koje su se ljudi kroz istoriju IZBORILI, pa nema smisla vraćati se u "kameno doba". Kome to ne odgovara, neka ide da živi sa Amišima, nemam reči.
    Balet, reći ću samo: Rudolf Nurejev i Mihail Barišnjikov. Profesija/umetnost kao i svaka druga. Ima muških i ženskih uloga u svakom komadu. Mog druga su tako od vrtića zezali da je "peder" zato što se bavio plesom! A on je završio dva fakulteta (engleski i glumu), sad živi u Njujorku i baš ga briga, vrhunski ograč i divna osoba i nije gej, mada to nije uopšte bitno, ali toliko o stereotipima koje budale odmah "zalepe" nekome zato što nije drvoseča sa pivskim stomakom, ako baš moram da karikiram.

    4. Ja trans ljude bukvalno gledam kao "prelazne": znači, nije važno šta si bio, važno je šta si sad. U Guči (varošica, da ne kažem selendra) još od pre mog rođenja živi osoba koju, iako je već tridesetak godina žena, tamo zovu po muškom imenu i govore "on". To je strašno! Ljudi većinom ne shvataju da su u pitanju, kako ti kažeš, "igre" hormona koje nekome zagorčaju pola života jer nije mogao da bira kako će se sve to složiti i kako će se roditi. Naravno da treba pomoći, kao i kod nekog fizičkog deformiteta, da se osoba dovede u funkcionalno stanje i da joj se omogući normalan život. Tu je posebno komplikovan psihički deo problema, ali grozno je što je neupućenima (i to svesno neupućenima) lakše da se zgroze i okrenu glavu, nego da razumeju sa čime se sve takve osobe bore.

    5. Nije kasno, mila! Sigurna sam u to da se, svi mi, celoga života tražimo, a što je čovek osvešćeniji i osećajniji, što više razmišlja i teže se prilagođava ustaljenim kalupima, to deluje da duže luta i ne može nigde da se "pronađe". A nije baš tako. Npr, ja sam se u smislu poziva i profesije pronašla dosta rano, a definitivno utvrdila to negde sa 20 godina. Međutim, u smislu primene tog životnog sna nisam nigde, jer same okolnosti nisu takve da mogu da radim ono što volim i za šta sam se školovala. Često me taj raskorak zabrine, ali računam da nikad nije kasno, samo je važno ostati VERAN SEBI. Biće kako treba.
    I HVALA na ovom poslednjem pasusu. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isidora upravo sam shvatila da uprkos tome što sam ti otkucala komentar nisam objavila. Ozniljno tolika sam zamlata. Anyway here we go again.
      Ja duboko verujem da čovek može da prigrli moderno doba (da ne može svet ne bi napredovao) a da uprkos tome sačuva moral i prave vrednosti. Ja uvek kažem da ljudska prava ne povređuju nikog ko ne želi da učestvuje u istim- ako ne želiš abortus ii veruješ da je ubistvo jednostavno nemoj da ga imaš ali ne uskraćuj nekom drugom priliku da ima isti) isto je sa ostalim stvarima (osim sa vakcinacijom za koju smatram da treba i mora da bude obavezna jer može da ugrozi živote drugih).
      Svaka drugu čast. Ja sam znala par momaka koji su trenirali latino plesove isto su bili gejevi ali njima se to mnogo bolje isplatilo. Pa to je kao da neko kaže da vajarstvo nije za žensko jer je grubo! Glupost! Umetnost je za svakog!
      Sama ideja da moraš da prođeš toliko godina u telu u kom tvoj mozak ne može da pronađe sebe i smatra pogrešnim je užasna. Ma i u Beogradu veruj mi ne bi bila drugačija situacija. Pa Tramp im ne dozvoljava da služe vojsku u SAD-u a njihovo desno krilo ima izraz za trans muškarce zvou ih ma'm što je odvratno. Anderja Pejić je bila Andrej po rođenju ali ja se nikada ne bih usudila da kažem on jer nije. Sada je ona i to se jedino računa. Plus poštovanje nečijeg identiteta je minimum što možemo da uradimo. Nije teško biti dobra osoba.

      Svi mi imamo svoju vremensku liniju i sve dođe. Postoje ljdui koji imaju jasan pravac u životu ja ga nemam. Ali bar znam šta ne želim i to je neki početak.
      Hvala ti puno na divnom komentaru i još jednom izvini što je ovako dodatan odgovor. Smotana sam šta da kažem haha.

      Избриши
  3. Iskreno, smatram da je ova rubrika s razlogom najčitanija na tvom blogu, jer mi je ovaj post bio jako zanimljiv. Bilo je i tema u koje nisam upućena, npr. ovo uvezi politike, ali bez ozbira na to, bilo mi je super da saznam nešto novo. Odličan post.❤️

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor