Search This Blog

Eurovision: my favorite songs (2010-2019)





Imala sam u planu da vam pišem mesečnu šolju kakaoa, međutim danas nemam vremena za to pa sam tu sa alternativom! Pozdrav dragi ljudi. What's up? Danas je prvi jun (drugi kada vi ovo čitate) i moja srednja sestra ima maturu danas tako da zbog toga nemam vremena da pišem šolju. Pisaću već sledeće nedelje u mesečnoj šolji ali čudno je kad gledaš sa strane. 




Ja sam 6 godina starija od nje i sad ona ima maturu a ja se osećam matoro, ne samo ona nego za par nedelja najmlađa sestra ima maturu za kraj osmog razreda a od nje sam punu deceniju starija. Kunem se ni za rođendane se nisam osećala ovako staro hahaha! Ali ostaviću vam fortku jer mi je sis baš lepa. Uglavnom kada sam razmišljala za alternativu posta, ideju sam dobila razmišljajući prethodnih nedleja kako Evrovizija nije ono što je nekad bila. Ovogodišnju nisam pratila, samo sam finale gledala ali mogu da kažem da sam zadovoljna pobednikom. Momak lepo peva, jendostavna pesma i lep glas.



Moja sestra Maša, i njena matura



Što se mene i istorije sa Evrovizijom tiče, to je bio jedan od onih porodičnih događaja koje smo pratili svake godine. Interesantan koncept i luda zabava plus vidiš šta sve šalju različite zemlje. Gledam je od 2004. godine i tad pamtim Ruslanu i njenu pobedu, baš sam navijala za nju. Nisam previše veliki patriota, muzičko takmičenje meni predstavlja šansu da čujem pesme iz različitih delova i navijam uvek za pesmu koja mi se najviše svidi.



        Ruslana, prva osoba za koju sam navijala na 
Evroviziji, davne 2004 godine.


Što se naših predstavnika tiče, retko ko mi se svidi i retko kad mi se neko svidi. Poslednja koja mi je bila dobra je bila devojka koja se zove Sanja Vučić (mislim da je tako) pamtim da je to bila jedna od pesama na koje sam bila retko ponosna. Mi imamo taj trip da šaljemo pravoslavne, etno pop pesmice sa malo modernog zvuka. Drugim rečima-godine prolaze a nama je Lane još uzor za dobru pesmu. Što se ovogodišnje pesme tiče, meni lično užasna. Nevena je jako lepa devojka i ima jako lep glas ali je dosadna i harizma joj nije jača strana, sve to na stranu od teksta me je sramota.


                                          
   Sanjina pesma jedna od retkih naših koje su mi se dopale


Generalno Evrovizija nije ono što je nekad bila međutim uprkos tome što od 2010-e pa nadalje pesme nisu više toliko interesantne i originalne odabrala sam 8 koje su učestvovale od 2010-e do danas a koje su mi se svidele.




                                        
    Pobednička pesma ovogodišnjeg Eurosonga




Nadam se da će vam se dopasti ovaj post
Da više ne dužim, 
Let's go😉


  • New Tomorrow- Danska, 2011 

Ne pamtim ni koja je pesma pobedila te godine ali ova rok pesma sa divnom porukom je do danas jedna od ESC pesama koje poslušam ponekad. Pesma je posvećena novim klincima i svetu koji će stvoriti sutra jer na njima svet ostaje. Vollim glas pevača iz benda i volim celu postavku pesme. Osvojila je peto mesto u finalu.






  • Euphoria-Švedska, 2012

Lorin je ostala upamćena kao jedan od najboljih pobednika u istoriji Evrovizije. Pesma je kvalitetna, moderna i scenski nastup je fantastičan. 







  • Never Forget- Island, 2012

Ako nikada niste čuli ovu pesmu, učinite sebi uslugu i poslušajte. Bez obzira što se nisu plasirali visoko u finalu ovaj duet je meni do danas najlepši ESC duet ikada. Ovaj duet odlično predstavlja Island. Ima taj duh zemlje mislim da je kompozitor ovde odradio maestralan posao ali i glasovi su fantastični. Pevačica takođe svira violinu (ona je zapravo školovana violinistkinja koja ut to peva) i ima solo deo sa njom, Ima mističnost i divnu muziku i sjajnu harmoniju. Totalno ne tipičan ESC zvuk.









  • Only Teardrops- Danska, 2013

Pobednička pesma sa folk-indie ritmom i interesantnom umetnicom je te godine bila moj veliki favorit. Ima upečatljiv zvuk i drastično odskače od ostalih. Ja inače ne volim folk pesme (ne folk u stilu Eda Širana već pravi) i tradicionalne instrumente, međutim u Skandinaviji sve to volim. Tako da zvuci tradicionalnih instrumenata u ovoj pesmi meni jako prijaju.




  • Calm After The Storm - Holandija 2014

Indie hippie pesma u boemskom stilu je te godine osvojila drugo mesto a meni ostala upamćena kao jedna od najlepših pesama. Dopada mi se sve - lagana melodija, kako se njihovi glasovu lepo slažu zajedno, kostimografija (baš moj stil) divna pesma. 






  • Heroes- Švedska, 2015

Dobri frajeri i moderna pesma je nešto što karakteriše Švedsku već dugi niz godina. Ovo je zemlja čije ja pesme u 90% slučajeva volim a volim ih i kao domaćine Evrovizije pa mi ne smeta kad pobede. Tako je bilo i te godine kada je Mans Zelmerlov osvojio ovo takmičenje. Prava dobra pop pesma i sjajan ritam, dobra poruka odlični scenski efekti (fantastično korišćenje led ekrana) i OK moram da kažem jer bih bila cinik jako lep izvođač (verovatno najlepši pobednik u istoriji Eurosonga) a to svakako prija.






  • Monster Like Me- Norveška, 2015

Ne samo da smatram ovu pesmu jednom od mojih omiljenih pema na Evroviziji od 2010. godine pa do sad, već je ovo jedna od mojih omiljenih ESC pesama svih vremena. Tekst je nešto što nije tipično evrovizijski peva o mračnoj tajni koju on krije od nje, tajnu o nečemu užasnom što je počinio u mladosti i tamnoj strani (što mi je sjajna asocijacija na moj omiljeni duet svih vrmena "Where The Wild Roses Grow") i o tome kako je on zapravo monstrum iznutra ne princ o kome je ona maštala (pa me sa te strane pdoseća na roman "Slika doriana Greja"). Duo koji je izvodi ima sjajnu hemiju i prelepe glasove koji se sjajno uklapaju i obožavam scenografiju! Osvojili su osmo mesto na kraju. Divna pesma ako nikada niste slušali, dajte šansu!







  • Soldi- Italija 2019

Želela sam da dodam, za kraj i pesmu koja mi se ove godine najviše svidela a to je definitivno ova. Nisam preterano slušala ovogodišnje pesme ali na prvo slušanje ova mi je bila najbolja. R&B na italijanskom jeziku zvuči sjajno, momak koji je izvodi je jako talentovan i ja obožavam da slušam njihov jezik. Pesma je osvojila drugo mesto.





To je sve za danas. Svesna sam da je ova lista 95% sačinjena od pesama iz Skandinavije ali sada bar znamo ko šalje najbolje pesme. Šalim se. Kako vam se dopao post? Koje "novije" pesme Evrovizije vi volite? Imam materjala za još jednu listu sa starim ESC pesmama pa i to možete u bliskoj budućnosti da očekujete. U četvrtak GOT post (pa onda nedelju pauza sa GOT psotovima da vas ne smorim) u nedelju Mesečna šolja kakaoa. Sve što vam je na pameti, pišite mi dole.


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Novi tumblr


Hvala na čitanju,

With love, S.

8 коментара:

  1. Baš je lepa Maša i nadam se da su obe sestre imale lepe proslave matura, kao i da ih ne trese mnogo trema zbog prijemnih ispita.:) Inače, razumem te skroz, ne prođe dan, a da se ne šokiram kad shvatim koliko je "smena generacija" uzela maha, pa su "klinci" iz mog komšiluka već oženjeni ljudi, imaju malu decu, a ja sve u fazonu:"Kad pre? Zar sam već toliko matora? Uopšte se ne osećam tako!" Haha, šta da ti kažem, navikni se, bolje neće biti i tek ćemo se suočavati sa ovakvim utiscima, ali važno je da odmah pregrmimo i ne obraćamo pažnju.:)

    "Evrovizija", grešno zadovoljstvo!:))) Moram priznati da poslednjih nekoliko godina gledam "na preskoke", uglavnom da bih se nasmejala (nekad se i krstim u neverici), ali nađe se uvek poneka pesma ili nastup koji bude vredan izdvajanja.
    Ove godine me mrzelo da pratim sve, tako da sam odgledala samo Nevenin nastup i onako u prolazu zapazila razna čuda.
    Inače, ta "Evrovizija" sa Ruslanom bila je baš hit, znam da su nama u školi na velikom odmoru probili mozak sa "Lanetom", isto kao koju godinu kasnije sa "Molitvom" (doduše, za razliku od precenjenog Joksimovića, Marijina pesma je stvarno kvalitetna).
    Slažem se, Sanja Vučić je i meni najbolji izvođač koga smo slali u poslednjih desetak godina. Mnogo mi se svideo njen nastup, pesma, taj jak feministički kontekst i moćna poruka.:)
    Uverenje naših da je "etno patetika" pun pogodak, pa recikliramo sopstvene pesme iz godine u godinu, ozbiljno je počelo da smara. Nevena je lepa, odlično je otpevala, haljina joj je bila savršena, ali pesma je "kilava" i tekst...bez komentara. Šteta.
    Ne vredi, uglavnom me uhvati blam od naših predstavnika. Mislim da sam se zbog "Cipele", Milana Stankovića i "Moje tri" najviše stidela.
    Opet, žao mi je što nismo poslali Jelenu Tomašević kada se prvi put takmičila u kvalifikacijama, "Jutro" je do danas možda najbolja njena pesma u karijeri. Kada je konačno otišla na "Evroviziju", opet smo imali etno-promašaj ("Oro").

    Lista ti je super! Meni su "Euphoria" i "Heroes" među najboljim evrovizijskim pobedničkim pesmama svih vremena. Hitovi koji se bez problema mogu slušati bilo kada. Stvarno sjajni. Za devojku iz Danske ("Only teardrops") sam i ja navijala te godine.:) Primećujem da obično svoju podršku dajem "severnjacima", nekako su mi njihove pesme uvek najbolje). Doduše, Rumuni isto šalju dobre stvari, uglavnom.
    Prošle godine mi je najzanimljiviji bio onaj "mali" Melovin iz Ukrajine i bili su mi super Danci.
    Moram da izdvojim, ovako na prvo prisećanje, Kaliopi koja je 2012. imala odličnu pesmu, baš energična i sa rokerskim duhom:

    https://www.youtube.com/watch?v=MSuCdNEy9w0

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora. Mina ima tek 23. a Maša sad u petak ima prvi dan maturskih pošto je ona u Ekonomskoj ima 3 dana pa je malo napeto ali držim palčeve da sve bude OK. Šokiram se i koliko su se proslave promenile, ma apsolutnos sve neverovatno je koliko odine prolaze!
      Meni je isto grešno zadovoljstvo. Iskreno drago mi je da zadnjih godina pobeđuju ne preterano tipični pobednici poput onog momka iz Potrugala koji je pobedio sa pesmom koju mu je sestra napisala i nije imao nikakav ogromn scenski nastup samo emocija ili ove kada je pobedio momak koji je sam sebi napisao pesmu i izveo je na klaviru. Pokazuje da su se i ljudi zasitili kiča.
      Ja sam hejter Laneta, onu drugu njegovu "nije ljubav stvar" još i mogu da podnesem Lane ne volim nikako.
      Kod Nevene je najveći krindž onaj delič na englesom ne znam ko je slagao da joj ide pisanje tekstova ali joj ne ide.
      Jao setila sam se koji je to perfomans Danske. Odličan je onaj viking! I dobra je melodija!
      Hvala na čitanju i na komentaru!

      Избриши
    2. To se i meni dopada, kao i odsustvo očigledno političkog zaleđa kao u slučaju one Ukrajinke ili proplogodišnje pobednice, kada stvarno ne razumem šta je uticalo da osvoje prvo mesto, sem kontroverze, jer ni jedna ni druga nemaju veze s vezom.
      I ja uopšte ne podnosim Željka Joksimovića, toliko arogantan i nabeđen lik, precenjen kao "muzičar". Pesma "Lane moje" mi se nikad nije sviđala, tekst je nebulozan, kompozicija otužna i patetična, a onu drugu i ne ralikujem mnogo. Sećam se početka njegove karijere, sa minđušama i "Telo vreteno" bljuvotinama, tako da ama baš nikako ne mogu da ga ozbiljno shvatim.
      Da, taj deo na engleskom je poseban blam. Cela pesma je kao oni stihovi zaljubljenih tinejdžerki koje zapisuju po sveskama na školskom odmoru. Mnogo mi se svidelo kako je izvela pesmu u finalu, glas joj je zvučao jače nego ranije i prilično moćno, nastup je bio sveden i pristojan, haljina mi se mnogo sviđa još od kvalifikacija ovde kod nas, ali pesma je....metiljava. Sem toga, iako stvarno ne volim da komentarišem privatni život poznatih, ako nwmam ništa pozitivno na tu temu da kažem, moram primetiti da je Nevenin mužić, pilot kome je posvetila ovu pesmicu, stvarno čudan lik. Ne skida naočare za sunce, čak ni na sopstvenom venčanju, a ona mu se na svakoj slici ili snimku veša o ruku kao da joj život zavisi od toga...a on sa tim naočarima, ne znam, skroz čudan utisak odaju.

      Избриши
  2. Post je bas zanimljiv, volim da citam i "tracarim" o Evroviziji. Iako drzave sa Severa salju dobre pesme, ja sam uvek navijala za Istok i Mediteran. Ono sto mene prvo zainteresuje u vezi pesme je jezik na kom se peva. Obozavam da slusam kakva se to muzika kod njih slusa i kako zvuci.
    Iako me mnogo nerviraju jer salju pesme na engleskom, iz Rusije bi izdvojila Polinu Gagarinu (2015) i Sergeja Lazareva (2016). Oni su velike zvezde u Rusiji i zasluzeno su osvajali dobra mesta za svoju zemlju. Pomenula bih Spaniju i Portugaliju, uvek salju pesme na svojim (prelepim) jezicima, a posebno bih izdvojila Pastoru Soler (Spanija 2012) koja ima premocnu pesmu. Obozavam Grke i uvek me zanima sta oni salju. Obozavam kada kombinuju svoj melos sa modernijim zvukom ili posalju pesme na grckom. (Preporuka 2010,2011 i 2018). I na kraju izrael, uvek dobra pesma. Imaju toliko dobrih pesama da bi trebalo i i ih i sve nas da bude sramota sto je Toy pobedila. Obozavam zvuk njihovog jezika, daju divnu emociju zbog koje odmah posle nastupa guglam tekst na engleskom i odusevim se. Njihovi tekstovi pesama su prava poezija! Preporucujem sve, a izdvajam Moran Mazor (2013) i Harel Skat (2010).
    Izvini sto sam se raspricala, ali o dovrim pesmama bi mogla danima da pricam. Odlican post, hvala ti sto sam dala oduska po pitanju mog poznavanja Evrovizije i ito kaze Isidora, gresnom zadovoljstvu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni od svih maternjih jezika na kojima pevaju na ESC najviše prija Italijanski. Uvek volim pesme koje Italija pošalje i ove godine mi je baš jedan bio favorit! Ja volim Sergeja. Navijala sam za njega 2016. godine, jako je šarmantan a čula sam ove godine i da ima ogroman glas. Polina je imala divnu pesmu. Nisam ih slušala u nekim drugim pesmama ali sam čula da su velike zvezde!
      Meni je od španskih omiljena bila "Dancing in the rain" iz 201. godine to je pola pola. Ja grčki melos kao i turski generalno ne volim više mi se sviđaju pesme koje šalje npr. Australija ali Grčka uvek zabavi. Toy je klasična propaganda jer je pesma o fmeinizmu a sama Gal Gadot ili "Wonder Woman" je podržala i zvala da glasaju za nju zato je pobedila.
      Slobodno se raspričaj volim da čitam duge komentare i uvek se lepa diskusija izvede odatle!

      Избриши
  3. Baš ti je lepa sestra. :) Pravo da ti kažem skroz te razumem moja sestra od tetke je isto godište kao i tvoja sestra i ona se sad skoro udala i ja sam bila tako iznenađena, što je ona odrasla i ima 18 godina , a ja se sećam nje kad je bila beba i tetka ju je dovela da je vidimo , a ja nisam nešto bila fascinirana bebom nego sam gledala prvu epizodu Digimona. Vreme baš nekako leti. :) Što se tiče Evrovizije nisam je gledala godinama , jer nemam tv u stanu , a i nije mi više to toliko zanimljivo kao pre. Bile su nekako bolje pesme kad smo bili mali , pa je bio i dozivljaj to što te puste da gledaš Evroviziju do kraja i mozeš da sediš do 1 . hahah :) E sećam se i ja da su stalno puštali Lane moje u školi ko što reče Isidora. Šta ja znam bila je lepa pesma, al jesu preterali sto sve prave na isti kalup. Slazem se za Euforiju i Teardrops baš su bile dobre pesme. Ruslanu i Wild Dance i dalje slušam na nekim jad žurkama gde se puštaju te pesme sa Evrovizija 2000ih i druge pesme iz te ere tipa Britni i onda nas sve hvata nostalgija na lepa vremena. :') Inace meni je omiljena pesma sa Evrovizije ona iz Jermenije Kele Kele. I bila je još jedna jako dobra pesma što su je pevale bliznakinje iz Jermenije, al nemam pojma kako se zove nešto Jan Jan. Što se tiče naše pesme nemam pojma koja je , a nemam ni neku želju da je čujem, Nevena Božović je mnogo dosadna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Godine strašno brzo prolaze neveovatno je pamtim da sam bila prvi razred ona nije imala ni punu godinu i sećam se da me je čekala da se cratim na vrata u onim hodalicama za bebe, gle sad maturant!
      Kod mene u školi je Ruslana bila popularnija od željka pamtim da su sve devojčice u svoje koreografije uključivale ono dizanje na remna poput Ruslaninog!
      Pamtim Kele Kele ja sam tad navijala za onu devojku iz ja msilim ukrajne imala je hot haljinu i bila sam potpuno zaljubljena u nju.
      Nevena je žešći smor slažem se,
      Hvala na čitanju i na komentaru!

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor