Search This Blog

10 different movies you must watch one in your lifetime



Pozdrav ljudi. What's up? Dugo sam razmišljala o kojoj temi želim da vam pišem i odlučila se da želim da vam predložim 10 jedinstvenih filmova koje morate da pogledate barem jednom u životu. U kom smislu jedinstvenih? Stojim iza toga da je svaki film individualan i za sebe, međutim postoje određeni filmovi koji se razlikuju od stvari koje se inače snimaju i čija radnja odiše nečim drugačijim od onoga na šta smo inače navikli. Zovimo ovaj post prvim delom jer sam na listi bukvalno imala još 10 pa ću u budućnosti sigurno napraviti i drugi. Da više ne dužim,
Let's go😉


1.Scent of a Woman (1992)

Drama iz '90ih sa Al Pacinom u glavnoj ulozi donosi jednu od meni omiljenih priča. Naime film govori o učeniku Čarliju (Kris O Donel) stipendisti u prestižnoj školi koji za vreme školskog raspusta odlučuje da pomaže slepom čoveku i bivšem pukovniku Fenku Slejdu (Al Pacino) teškom i komplikovanom čoveku, međutim on ne zna da Frenk ima plan za svoju smrt i želje koje želi da ispuni pre sprovođenja istog a one se sastoje od putovanja u Njujork, odsedanja u prestižnom hotelu, voženje Ferarijem i plesanja sa prelepom ženom.

Ova naizgled obična drama jedna je do retko jedinstvenih stvari koje će te pogledati, čudna veza izmeđut Frenka i Čarlija koja je isprva hladna a potom prerasta u topli roditeljski odnos nikog ne ostavlja ravnodušnim a čuveni tango iz filma će vas sigurno očarati. Al Pacino je za ovu ulogu nagrađen Oskarom.





2.Fight Club (1999)

Pisala sam o ovom filmu i iskreno govoreći ne umem da vam objasnim radnju niti da vam dam sinopsis jer zaista da bi ste videli o čemu se radi morate da pogledate film. "Borilački klub" smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena a mogu odmah da vam potvrdim da on to i jeste. Jedinstven i totalno drugačiji doneće vam dinamiku, humor i misterioznost, i brutalan perfomans Edvarda Nortona. Fantastičan film vredan gledanja.





3.Lost in Translation (2003)

Propala filmska zvezda (Bil Marej) sasvim slučajno upoznaje mladu ženu (Skarlet Johanson) u Tokiju.  U gradu u kome su oboje naizgled srećni a zapravo su sasvim usamljeni ovo dvoje stranaca ukrstiće puteve života na jedan neobičan način.

Mislim da svi znaju koliko ja volim ovaj film, vraćam mu se često i vraćam mu se rado jer je zaista izvanredno delo, inače ostvarenje rediteljke Sofije Kopole. Film "Izgubljeni u Prevodu" je jedna jedinstvena i kvalitetna priča, pre svega jedna dobra drama koju vredi pogledati posebno u ovom jesenjem periodu, jer ima tu neku setu i nadanje koju jesen ima i baš odgovara, planiram opet uskoro da ga gledam, baš volim ovaj film.





4.Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Džoel (Džim Keri) i Klementajn (Kejt Vinlet) su zaljubljeni par. Njihova veza se jedne večeri zavšrva pod ne tako dobrim okolnostima te Klementajn odlučuje da Džoela izbriše iz sećanja posebnim procesom koji briše samo odrešđeni deo sećanja, kada je Džoel vidi nakon ovog procesa a ona u njemu više ne prepoznaje ništa, skrhan bolom i on reši da se  podvrgne ovoj metodi. Međutim prolazeći kroz svoja sećanja tokom procesa brisanja, on će shvatiti koliko je zapravo voli.

Odgledala sam ovaj film pre par dana pa ću sačuvati ustiske (koji su spoiler više nego pozitivni) za post a filmovima novembra. Ono što treba da znate je da je ovo jedinstvena romansa kakvu sigurno niste gledali do sada. Jedan divan, divan film.




5.The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Bendžamin Baton (Bred Pit) se rodio na isti način kao i sva ostala deca. Međutim on je rođen drugačiji, rodio se kao starac koji umesto da stari postaje sve mlađi i mlađi. Njegov otac izgubivši ženu na porođaju ostavlja ga ispred nepoznatih vrata i odlazi, usvaja ga žena koja nema srca da se reši deteta.
Sam sinopsis aludira na to da se radi o jednom drugačijem i jedinstvenom filmu. Ono što morate da znate je da je ovo jako dugačak film i da lako možete da se pogubite. Međutim jedinstven je i skroz drugačiji od svega što ste videli a nije težak i zato je vredan gledanja. Interesantno je da je ovo kao i "Borilački glub" delo Dejvida Finčera koji definitivno zna da napravi jedinstvene filmove.




6.Inglourious Basterds (2009)

Ratna drama Kventina Tarantina je odlična fikcija drugog svetskog rata. Tarantino u ovom filmu predstavlja rat na veoma jedinstven način koristeći se surovom realnošću rata a opet izmišljajući događaje u svemu tome ima dosta kvalitetnog humora, tačnije sarkazma i ironije što su Tarantinove negde osnovne rediteljske (ako ne i životne) karateristike. Sve to zajedno deluje kao jedna dobra kvalitetna priča. Kristof Valc koji u filmu igra Hansa Landu odigrao je (za mene) najboljeg negativca na filmu svih vremena i za ovu ulogu dobio Oskara.




7.Inception (2010)

Kao i za "Borilački klub" ni za ovaj film ne umem da vam napišem sinopsis, prosto morate da gledate i to pažljivo da bi ste shvatili radnju ovog Nolanovog ostvarenja. Radi se o mešavini Sci-Fi i fantazije sa dozom drame i akcije koja stvara jedno vrsno delo. Sada je skoro kraj godine ja sam ga gledala u julu i potpisujem da ide u top 3 najbolja koje sam pogledala.




8.Drive (2011)

Priča prati misterioznog vozača (Rajan Gosling) koji na prvi pogled ne radi ništa loše a zapravo on je čovek koji prevozi ljude koji žele da obave posao sa druge strane zakona. Paralelno sa njegovim noćnim životom je njegov život tokom dana kada je on samo običan momak, kaskader u filmovima i zaljubljen je  u komšinicu (Keri Muligan) koja ima sina, kojeg kao i nju istinski voli. Film koji je umetnost u pravom smislu te reči, film koji morate da pogledate.




9.About Time (2013)

Kada mu je bilo 21, Tim (Donhal Glison) je otkrio da može da putuje  kroz vreme i da menja događaje, međutim ovaj balgoslov uskoro se ispostavlja mnogo teži nego što izgleda te će mu mnoge stvari stajati na putu ka savršenom životu i pravljenju sveta na bolje mesto.
I ovaj film sam gledala relativno skoro pa ću utiske sačuvati za post o filmovima novembra. Uglavnom ko voli "Love Actually" voleće i ovaj film jer je baš prepoznatljiv stil režije, međutim sama priča je jedinstvena i drugačija od onog što ste inače gledali jer ima taj faktor putovanja kroz vreme. Uglavnom jako lepa ljubavna priča potokvana dobrim humorom.




10.Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Propala filmska zvezda (Majkl Kiton) pokušava da izgradi novu karijeru kao gluamc i reditelj u pozorištu. Međutim njegov čuveni lik "Birdman" mu je uvek za petama a situaiciju komplikuje i glumac u njegovoj predstavi (Edvard Norton) kao i njegova kćerka Sem (Ema Stoun).
Treba biti intaligentan da shvatiš ovaj film. Zapravo preporučujem da ostvarenje koje je Injariti donelo Oskara za najboljeg reditelja i najbolji film, pogledate i više puta da shvatite. Onog momenta kada vidite poentu priče shvatićete koliko je zapravo dobar ovaj film.




Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Moj instagram
Novi tumblr

To je sve za ovaj post. Kako vam se dopao? Da li ste gledali nešto doavde i kakvi su vam utisci? Sve što vam je na pameti pištie mi dole.

Hvala na čitanju,



With love, S.

4 коментара:

  1. Moram priznati da veći deo filmova sa liste NISAM odgledala (još uvek), mada su mi uredno snimljeni na diskove i čekaju. Ali, zato su tu tvoji uvek pouzdani predlozi i preporuke, na kojima ti još jednom ZAHVALJUJEM :*, znaš koliko obožavam ovakve filmske liste koje praviš. Takođe mi se dopada što si birala neke malo manje popularne filmove, ili bar one koji se ne nalaze uvek na ovom tipu liste (znaš već, uvek očekujemo "Kuma", "Kazablanku" i slične klasike), uz to su žanrovski, estetikom, temom, režijom prilično neuobičajeni, pa na to još jedan plus. Sjajan, sjajan izbor!:)
    Gledala sam samo 2. - 3. - 4. sa spiska, obožavam ih. Ostale obavezno u budućnosti.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo mene konačno nakon jako zauzete nedelje i polu-prespavanog dana :)
      Ja sam htela da budu fimovi koji nisu toliko "veliki" jer mislim da realno "Kum" i slični filmovi-to većina zna, ovo su neki koji su mi baš odskakali pa sam ih odabrala drago mi je da ti se dopalo i da nisam pogrešila:)
      Kad stigneš neki da odgledaš obavezno mi javi kako ti se dopao :)
      Hvala na komentaru:)

      Избриши
  2. Oduševljena sam izborom i čak srećna što sam 3 od 10 filmova gledala. Edvard Notron... Bože, kakav je to čovek i glumčina. Obožavam ga, a u dosta moviesa koje sam gledala se pojavljivao. Sećam se, prvi put sam ga gledala u Primal Fear. Ako nisi odgledala, veruj mi, dopašće ti se!

    Staviću ostatak na watchlistu, neke već imam u planu u skorije vreme da odgledam, a za neke sam prvi put sad čula :)

    Novi post: 5 stvari koje me izluđuju u vezi blogosfere | Instagram

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i slažem se Norton je glumčina i to velika jedan majstor svog zanata :)
      Nisam gledala, stavljam odmah na watchlist-u :)
      Hvala na komentaru :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor