Search This Blog

Harry Potter - Halfway Through





Već je podne u mojoj polu-zamračenoj crvenoj sobi. Dok mi na kompu Stiven Frej završava još jedno poglavlje “Hari Potera i Reda Feniksa”, vruć čaj od hibiskusa mi greje ruke. Čoveče nikada mi nije bilo jasno kako ljudi popiju litar kafe dnevno, ja mislim da bih tačno umrla, zato je čaj mnogo bolje rešenje. Frej završava svoje poglavlje, a ja ortvaram svesku listajući okvirni "skelet" posta koji treba da napišem. Ideja za ovaj post došla mi je na pravi “umetnčki” način ako mogu to tako da nazovem -u sred noći između 2. i 3. septembra. Koncept sam sastavila istog trenutka, prvo prvo na telefonu, potom sam ga sutradan prenela u svesku. Moj screen locker na telefonu -Remus Lupin zagledan negde u daljinu me je dodatno podstakao da ideju pretvorim u realnost. Pre nego što počnem unapred ponavljam sebi da on, Sirus i Snejp nisu jedini likovi te da moram da budem što objektivnija.



Slika Remusa Lupina koja je ujedno moj  screen locker  na telefonu ♡


I evo me na pola puta, 4/7 pročitanih knjiga i velika želja da iskustvo podelim sa vama. Mogu reći da je do sada ovo bilo lepo putovanje. Kada sam spontano rešila da čitam Harija (van praznične sezone, van pompe oko istog, što je verujte mi na reč najbolja odluka ikada), znala sam o čemu se radi jer ja jesam gledala 5 od 8 filmova i čitala sam knjigu  “Hari Poter i Dvorana Tajni” ali skroz je drugačije kada kreneš da redom sklapaš serijal. Ja dakle serijal slušam audio sa naracijom Stivena Freja što samo dodatno dopirinosi užitku priče. Mislim da tajna u tome zašto se meni toliko dopao ovaj serijal leži u tome što mogu da se povežem sa  tim stavom “rođena drugačija”. Hari kao simbol deteta koje odrasta u svetu “normalaca” koji sve što ne razmišlja ili radi isto kao i oni smatraju čudakom  je odlična metafora za svu "decu" koja imaju stavove ili životna načelo drugačija nego većina, a to je nešto sa čim sam oduvek mogla da se povežem.Napominjem da ovo nije nikakav tag (mada planiram da radim tag kada sve knjige pročitam i sve filmove pogledam), sama sam osmislila koncept i nadam se najboljem, pišite mi u komentarima kako vam se dopalo.
Let’s go 😉


Scena koju svako dete zapamti zauvek


O KNJIGAMA I FILMOVIMA


“Hari Poter i Kamen Mudorsti”


Prva knjiga u serijalu mi se dopala i relativno brzo sam je odslušala. Ovo je knjiga koja od svih najviše vuče na knjigu za decu i odiše nekim zabavnim avanturističkim -dečijim tonom.  Početak kao početak je postavio jako dobar kamen temeljac za nastavke koji će doći.

Što se filmske adaptacije tiče, veoma je verna knjizi. Ovo je film koji je kao i drugi deo radio Kris Kolumbus i režija i postavka je jako lepa. Glavni glumci su prirodno pomalo stidljivi i zbunjeni no to je normalno za početak. Ovaj film ima posebno mesto za mene jer je to prvi film koji sam na engleskom jeziku gledala u bioskopu i naravno bila sam “Mile kontraš” pa dok su sve devojčice pričale o Hariju i Ronu meni se dopadalo “malo plavo zlo” (to je nadimak koji sam mu još u detinjstvu dodelila) i da strašno sam bila zaljubljena u Melfoja.





“Hari Poter i Dvorana Tajni”


Dugo je ovaj film bio jedini koji sam mogla da sastavim sa knjigom. Ovo je ujedno jedina  Hari Poter knjiga (ako ne računam "Ukleto Dete") koju ja imam u štampanom izdanju. Ova knjiga ima daleko mračniju atmosferu od prve međutim zbog Gilderoja Lokharta ova knjiga ima i najviše komičnih delova, sjajan “guest star” je bio Lokhart, obožavam ga. Pratimo susret Toma Ridla i Harija što je ujedno zagrejavanje za to šta ga čeka u budućnosti. Uvodi se Foks Dambldorov feniks, mač Godrika Grifindora, kao dodatni elemnti koji će verovatno imati veće značenje kasnije.

Filmska adaptacija je odlična. Ovo je poslednji film koji je Kris Kolumbus režirao ujedno poslednji film u kome Dambldora igra Ričard Haris koji je kasnije preminuo. Lokhart je i u filmu moj omiljeni deo posebno jer je Kenet Brana razbio u ovoj ulozi (ujedno najbolje obučen lik od svih koje sam videla u prva četri filma). Film takođe prenosi Snejpa fantastično i njegovu igru sa svoje dve ličnosti. Jednu koja štiti Harija i drugu koja ga mrzi. Film nas takođe upoznaje za Džejsonom Ajzakom u ulozi Lusijusa Malfoja, i on razbija u ovoj ulozi.





“Hari Poter i Zatvorenik iz Azkabana”


Moja omiljena knjiga i ujedno i moj omiljeni film. Hari Poter i Zatvorenik iz Azkabana je doneo nešto drugačije od svih prethodnih. Uvode se novi likovi koji će mi vrlo brzo postati miljenici među likovima u serijalu. Tako upoznajemo Siriusa Bleka, Harijevog kuma za kojeg se veruje da je izdao Lili i Džejmsa Potera. A onda  i profesora Remusa Lupina, koji im predaje “odbranu od mračnih sila”. Profesor koji iz svakog učenika izvlači najbolje ubrzo postaje miljenik mnogih učenika. Kada sam gledala filmove sve je uvek biolo o Sirius i samo Sitisu, međutim knjiga je to okrenula na Lupina, i to se desilo sasvim spontano kod mene, no o tome kasnije. Knjiga aludira na dolazak mračnih vremena i atmosfera je dosta ozbiljnija. Ovo je takođe knjiga u kojoj sam ja "omrzla" Rona i od tada ga ne tolerišem. Priča o prijateljstvu Džejmsa, Lupina, Siriusa i Pitera je jedna od meni najdražih ikada. Dementori koji u neku ruku predstavljaju depresiju sa kojojm se svaki čovek ponekad bori su “negativci” u ovoj knjizi, što je još jedan korak napred kada se radi o ozbiljnosti. Knjiga je fantastična, čujem da izlazi ilustrovana verzija i to moram da kupim nema diskusije.

Film koji je režirao neverovatni Alfonso Kuraon je jednako fantastičan. Veoma karateristična režija  za njega. Dugi kadrovi, muzika koja aludira na tugu fokusiranje na  oči glumaca i šta iz njih govore... Geri Oldman briljira kao Sirius Blek dok Dejvid Tulis očarava u ulozi Remusa Lupina. Efekti koji su korišćeni u ovom filmu su napredniji i mnogo bolji a opet Kuraon se ne oslanja samo na njih već na dramu koja se dešava. U ovom filmu debituje  Majkl Gambon kao Dambldor i on je po meni odradio sasvim pristojan posao zamenivši Ričarda Harisa. Haris je davao Dambldoru veliko srce, međutim Gambon ipak daje izgled "jedinog čarobnjaka kojeg se Voldemort plašio" ima  jači stav pa i ako ga mnogi kritikuju meni je on sasvim dobro odradio posao.




“Hari Poter i Vatreni Pehar”


Ako treba da budem iskrena tokom odrastanja  nisam bila preterani ljubitelj ove priče. Međutim kada sam odlsušala knjigu  promenila  sam mišljenja i uvidela koliko ova knjiga ima zapravo ozbiljniju atmosferu i prerasta iz knjige za decu u ozbiljnu knjigu. Treba imati neki broj godina da se razume, jer je ovo prva knjiga u kojoj otvoreno srećemo smrt. Direktno tu ispred nas ne prepričano od strane drugog. Smatram da ono što ovu knjigu uspeva da istakne  je što ima brutalan početak i kraj. Toliko su mračni i toliko  su realistični, a opet magični da možeš da ih osetiš na svojoj koži, jeza i hladnoća koju knjiga donosi je maestralno doneta. Nisam bila fan čarobnjačkog turnira mada mi se jesu dopali opisi istog, ali ne volim atmosferu koja vlada niti tretman kakav je Hari imao. Dopalo mi se okupljanje čarobnjaka iz drugih škola i prikazivanje drugih kultura (dobro dopale su mi se Flur i devojke muški deo nisam mogla da smislim). Sedrik koji je ovde jako bitan lik mi se jako dopao, kraj me je skoro doveo do suza,  ali sam zato u potpunosti  omrzla Rona mada ako treba da budem iskrena i Hermiona na balu nije bila moj najveći favorit (i ako mi je drago što je dokazala Ronu da nije upravu) samo zato što je imala komentare o Viktoru skoro celu knjigu koji su aludirali da joj se on nikako ne dopada i onda pogazi sve to da se dokaže. Volim Hermionu ali ona i bal su veliki minus. Opet kažem praštam knjizi sve “nedostatke” jer je atmosfera daleko ozbiljnija i početak i kraj  su brutalni.

Film (rekoh u prethodnom postu) nije ispunio moja očekivanja, mnogo delova su nedostajali i neke stvari su bile nedorečene. Ali generalno nije loš. Ralf Fains debituje kao Lord Voldmort i on je neverovatan čovek u par rečenica je uspeo da dominira u filmu.




RANG KNJIGA ( I FILMOVA )



4.”Hari Poter i Kamen Mudrosti ”

Volim knjigu ali od prve četri ovu najmanje volim prosto priča je postala sve bolja i bolja vremenom i mada zaista mi je draga knjiga naspram ostale tri nije posebnno interesantna.




3.“Hari Poter i Vatreni Pehar”

Uvek se dvoumim između ove i “Dvorane Tajni” ali ostavljam “Dvoranu” kao nit koja veže za detinjstvo ipak je to bila moja prva Hari Poter knjiga morate da mi oprostite.




2.“Dvorana Tajni”

Sjajan deo pun sjajnih avantura u kome priča dobija još bolji pravac i  potencijal za jedan dobar nastavak.





1.“Zatvorenik iz Azkabana”

Već sam objasnila koliko volim ovaj deo i koliko mi je drag. Ne postoji stvar koju ne obožavam u vezi ove knjige.




Rang filmova bi išao identično sa tim da bi zamenial 3. i 4. odnosno “Kamen Mudrosti” bi išao na 3. mesto a “Vatreni Pehar” na 4. jer sam zbog uspomena iz detinjstva više vezana za prvi film.

LIKOVI


Da prođem kroz likove koji su mi obeležili prava četri dela, navešću vam zašto mi je svaki od njih bio bitan, a potom idem na kratku top listu omiljenih i onih koje ne volim.



Hari Poter -dopadljivi glavni lik


Hari je za mene karaterističan po tome što i ako nemam neku preteranu empatiju prema njemu uvek navijam za njega. On je retko dopadljiv glavni lik, i dopada mi se što mu je Džoana dala mane, dala nam je da vidimo da on nije “gospodin savršeni” koji sve rešava već itekako ima svoje propuste i svoje “bubice”.




Hermiona Grejndžer -lik o kome sam najviše promenila mišljenje


Imate na blogu neki moj (praistorijski) post u kome sam pisala o tome kako ne volim Hermionu jer na osnovu par pogledanih filmova i jedne knjige ja nju nikako nisam volela. Međutim promena za 360 stepeni se desila nakon čitanja serijala “kako treba”. Ne samo da sam počela da volim Hermionu već mi je ona najdraža od tri glavna junaka. Isitna nervira me nekad što sve zna, ali ona je iskren prijatelj i neko ko nikada ne okreće leđa koliko god da se ne slaže sa Harijem i Ronom.



Ron Vizli -lik koji ne volim


Znam da mnogi obožavaju Rona ali on je meni svakom knjigom sve više padao. Ne volim ga nikako. Nemam problem sa porodicom Vizli ali on i Džini (koju još ne znam dobro ali me nervira) su mi strašno antipatični. Zapravo on je meni i karakterno odvratan, ne volim ljubomoru i ne volim što je teška kukavica i što tera inat i ako ne mora to da radi. Ma ne volim Rona prosto rečeno.


Fred i Džordž Vizli -moje drugo ja


Znate onu “eh da mi je neko rekao...” to sam ja sada. Eh da mi je neko rekao da ću se najviše prepoznati u Vizli blizncima teško da bih mu verovala, ali upravo to se desilo. Dok se Luna (koja je sudeći po filmu najviše slična meni,  ali još nisam stigla do nje u knjizi) ne pojavi Vizli blizanci su momci u kojima sam se pronašla. Delimo horoskopski znak mora da ima nečeg u tome, šalim se ali u principu ja sam oduvek bila ta koja sve okreće na šalu, kad slušam deo u kojem se oni pojavljuju tačno vidim mene malog buntovnika koji pravi gluposti i posle se smeje svemu tome. Strašno me zasmejavaju obožavam ih.




Drejko Melfoj - omiljeni negativac

Rekoh na početku moja “romansa” sa “glavnim” negativcem prvih par  knjiga traje od kada mi je bilo 7 godina kada je izašao prvi film. Volim Drejka bez obzira što uvek  navijam za Harija nekako u Drejku prepoznajem  dete koje je pod pritiskom da bude savršeno, a zapravo nema prostora da se izrazi i da bude svoj. Samo kada pogledaš kako ga Lusijus tretira pokazujući uvek “ko je gazda” sve ti je jasno  a onda ode u školu gde mu  Hari na neki način pokazuje “ko je gazda” i on ostaje u svojoj tami. Drejko je u suštini tragičan lik, ja ga baš volim. Titulu omiljenog negtivca u filmovima ima Belatriks kao opasna veštica i jedva čekam da vidim da li će i u knjigama ispuniti moja očekivanja.



Moli Vizli -Žena lavica


Moli je neočkaivno postala meni jako drag lik. Jako sam je zavolela poslednjih par knjiga zbog toga što ima majčinski stav prema Hariju, i što uspeva da sve postavi na svoje mesto, pravi je "šef" i baš mi je draga.



Minerva Megonagol -Žena kojoj se divim


Isprva mi se nije dopadala. Previše stroga za moj pojam, međutim kako je vreme prolazilo opasno sam je zavolela. Neverovatna veštica i neverovatna žena.



Severus Snejp -lik koji sam oduvek volela


Mora da sam bila jedna od malog broja dece koja je Snejpa oduvek volela. Ja volim  mistične likove a ta tama koju on nosi ispod svoje crne odore me je oduvek fascinirala i dan danas jedan od najdražih likova.



Lord Voldemort-čovek koji će dati priču


Ne mogu mnogo o njemu jer on tek sada “stupa na scenu” ali baš se radujem. Voldemort je čudan i komplikovan čovek on je neko zbog koga cela priča posotji jedva čekam da vidim šta sprema.




Albus Dambldor - lik koji izaziva divljenje


Mislim da je ovo univezlno voljen lik. Kako da ga ne voliš čovek je savršen primer profesora kakvog bi svi mi voleli da smo imali.



Sirius Blek -Moj omiljeni lik


Sirus je oduvek nosio titulu mog omiljenog lika i objektivno gledano, ovaj hipi-Džon Lenon tip čarobnjaka idalje nosi tu istu titulu. Volim Siriusa kao čoveka slobodnog duha. Volim Sirusa kao šarmantnog lika i kao vernog prijatelja. Obožavam ga.



Remus Lupin -lik u koji sam zaljubljena


Oh Remus, sam pomen imena i već se osmehujem. Ko bi rekao ozbljno da od svih likova moj “book crush” bude čudni profesor koji je istovremeno toliko miran a ima u sebi tu divlju zver koja je potpuno suprotna od njegove prirode. Ta moja fasciniranost  Lupinom je došla spontano. Nakon svake završene glave jedini lik o kojem sam mislila je bio on, ima melanholiju u svom karakteru, iznad svega je veliki čovek koji je dao neke od najvažnijih lekcija. Tačka preloma je bila kada je pričao o Džejmsu, Sirusu i njihovom prijateljstvu, kako se sećao  svih tih dana, uključujići i kako je postao vukodlak. Nakon toga bila sam kupljena.Ja često zovem Lupina “svetlošću”  H.P sveta i kada zamislite on zaista jeste on je taj koji nas upoznaje sa Patronus činima, činima koje teraju mračna bića. . On je taj koji te uči da je uz knjigu i čkoladu život mnogo bolji. Dejvid Tulis mu je samo pomogao da bude još ekspresivniji. Obožavam Remusa, obožavam ga.




TOP 5 NAJDRAŽIH LIKOVA


5. Drejko Melfoj/ Hermiona Grejndžer

Nisam mogola da odlučim koji od ova dva lika mi je draži pa biram da im podelim mesto.

4. Albus Dambldor

Lik kome se svako divi, i lik koji koliko god kliše bilo obožavam.

3. Severus Snejp

Misteriozan. Mračan. Drugačiji. Definitivno lik kojeg ili mrziš ili voliš ne ostaješ ravnodušan, a  ja ga volim.

2. Remus Lupin

Lupin i Sirus bi mogli da dele poziciju ali da ispoštujem godine obožavanja Siriusa. Znate već koliko volim čoveka nema tu šta da se kaže.

1. Sirius Blek

Legenda.






5 LIKA KOJI MI NISU DRAGI


5. Profesorka Terloni

Svaka čast Emi Tomspon na performansu u filmu međutm od kada se pojavila u knjigama strašno me nervira. Inače ovde moram da pomenem  i iritantnog Persija koji se za dlaku izvukao sa ove liste.

4. Viktor Krum

Ne postoji dobar razlog zašto me čovek iritira ali ne mogu da ga smislim, prosto svi imamo takve likove koje ne volimo bez dobrog razloga.

3.Piter Petigru

Ništa ne mrzim više od izdajica a gde ćeš gore od njega?

2. Ron Vizli

Ovo sam već objasnila.

1. Drzlijevi

Nekao je logčino da “normalce” najmanje volim. Nikako ih ne volim, ne znm  ko mi je odvratniji da li Harijev  teča koji je odvratan za sve pare ili Dadli razmaženo derište ili još gore njegova tetka koja tako može da odbaci sestru i njenog sina.





GLUMA


Zaista je teško reći da je i jedan glumac omanuo u svom perfomansu ali imam top 5 glumaca i  top 3 glumice koje su do sada (po meni) obeležili filmove:

Top 5 glumaca:


5. Kenet Brana (Gilderoj Lokhart)


Čovek se skroz uživeo i ne samo to nego je karater svog lika preneo u potpunosti, fantastičan perfomans i ako je bio prisutan samo jedan film.




4. Dejvid Tulis (Remus Lupin)


Teško je voleti glumca koji igra lik isto onoliko koliko voliš lik ali Dejvid je uspeo, obožavam ga.



3.Džejson Ajzak (Lusijus Melfoj)

Kada gledate ovog čoveka van uloge teško je verovati da je to ista osoba. Pre svega čovek je van uloge prelep a onda i gledaš ga nasmejanog opuštenog kako priča o svom liku i pogled na film -sve suprotno. Maestrlno je preneo Lusijusa tim pre što je dosta on sam improvizovao.




2. Brendon Glison (Mad-Eye Moody) & Ralf Fains (Lord Voldemort)

Brendon je čudo od glumca, jer  samo čudo je moglo da tako dobro odigra u neku ruku dvostruki perfomans. Ja jako volim njegovog sina (obožavam da preciziram) Donhala (koji kako sam čula igra jednog od Vizlija u kasnjim filmovima radujem se unapred sjajan glumac) pa je i tata imao “kredit” kod mene unapred, međutim nije mu trebao on je već dovoljno fantastičan.
Šta reći o Ralfu što nisam rekla, čovek razbija više je to od maske to je i glas to je i način na koji se kreće. Neveorvatan je.




1. Geri Oldman (Sirus Blek) & Alan Rikman (Severus Snejp)

Kako drugačije? Geri je živa legenda to kakav je on glumac nema potrebe govoriti, čovek koji ima jako ime iza sebe čovek koji je mnogim današnjim glumcima uzor. Idealan Sirus.

Rikman i ova uloga su isto tako isuviše legendarni da bih išta mogla da kažem o njima, čovek je obeležio H.P filmove i dao im svoj pečat njegovi pogledi njeogove ekspresije lica u filmu govore za njega.



Top 3 Glumica


3. Ema Tompson (Profesorka Terloni)


Ja ženu nisam prepoznala i ako sam sto puta gledala film kada sam konačno pročitala da je ona igra šokirala sam se. Fantastična je.




2. Džuli Valters (Moli Vizli)

Obožavam je sjajno je dolena Moli baš onako kako je zamišljam dok čitam.



1. Megi Smit (Minerva Megonagl)

Treba li reći išta o ovoj ženi ? Megi je legendarna glumica bila pre Harija i ostala mada će joj Megonagl ostati kao uloga po kojoj je poznaju svi, defintivno treba da bacite pogled na nju u Downton Abbey pokupila je par Emija i fantastična je.




ČAROLIJE/KLETVE I OSTALE 

MAGIČNE STVARI


Čarloije su mi posebno interesntne a omiljena mi je “Patronus čarolija” kao i čuvena “kletva smrti “Avada Kedavra” koja i ako je loša zvuči krajnje moćno.




OMILJENI MOMENTI

Vreme je da se vratim u najdraže trenutke tokom čitanja knjiga. Za svaku knjigu izdvojila sam po dva pa da ih pređemo zajedno.

“Hari Poter i Kamen Mudorsti”


~Hari Poter stiže u Hogvords~

Obožavam sve u vezi Harijevog otkrivanja da je čarobnjak i njegovog dolaska na Hogvords. Mi kao čitatelji, sa njim se upoznajemo sa skroz novim svetom i realno je da prvi susret sa čuvenom školom magije nikada ne zaboraviš.

~Veliko finale~


Taj čuveni ponovni (ujedno za Harija prvi svesni) susret sa Voldemortom u Kvirelovoj glavi i priča vezana za kamen je nešto što nikada neću zaboraviti.Potom sledi velika gozba na kojoj Dambldor deli poene.




“Hari Poter i Dvorana Tajni”


~Klub Dvoboja~


Ne mogu ni da vam objasnim koliko obožavam tu glavu knjige, a volim i taj deo u filmu. Snejp i Lokhart sa jedne strane kao dva zrela muškarca, a Hari i Drejko kao dva mlada čarobnjaka sa druge strane odmeravaju snage. Tu je i fenomelni deo u kome Hari nesvesno razgovara sa zmijom, pri čemu do izražaja dolazi njegova “Sliterin” strana koju je dobijo sa ožiljkom.


~Dvorana Tajni~


Kakav moćan rasplet na kraju  knjige. Otvaranje dvorane i Tomova priča o tome kakako je došlo do toga. Pogled na mladog (i u filmu izuzetno zgodnog, jer Frenk Delejn ima dobre gene) Voldemorta iz njegovih učeničkih dana. Fantastičan rasplet ove knjige.





“Hari Poter i Zatvorenik iz Azkabana”


~Remus priča o svom životu~


Remus ima prilično dugačak monolog negde na kraju treće knjige i ja ga obožavam. On priča o tome kako je postao vukodlak, kako su Džejms, Sirius i Piter našli načine da postanu animegusi (ne znam kako to kod nas prevode) kako on ne bi bio usmljen. Obožavam taj deo tu se priča i o tome kako je Petigru prevario sve njih i kako je Sirus  na kraju proglašen krivim.


~Oslobađanje Sirusa~


Harijeva veza sa njegovim kumom je nešto prelepo. Obožavam oslobađanje Siriusa tim pre što su Hari i Hermiona sami (nema levog smetala).



“Hari Poter i Vatreni Pehar”


~Mračni lord priprema dolazak~


Nahvalila  sam otvaranje ove knjige već milion puta i idalje stojim iza toga da je mestralno.


~Mračna vremena dolaze~


Od rituala za vraćanje Voldemorta nakon Sedrikove smrti pa preko Dambldorovog govora pa sve do dela kada se dve strane koje se ne vole -Snejp i Sirius rukuju celokupno zatvarenje je savršeno.




ŠTA MI SE NE DOPADA


Za sada imam samo dve stvari da izdvojim kada govorim o onome što mi se nije preterano dopalo u knjigama:

1. Kuće

Način na koji Džoana gleda na kuće. Previše je striktno i previše jednobojno ako mene pitate (to zameram i Martinu mada u daleko manjoj količini sa kućom Stark), sve loše mora da bude iz Sliterina, sve dobro i odvažno iz Grifindora, ona jeste popravila situaciju sa Snejpom (koji prikazuje da čovek iz Sliterina može imati veliko srce), i Petigruom koji suprotno (pokazuje da neko iz Grifindora može da bude izdajica) ali nije to ni upola dovoljno da razbije jednobojnost.

2. Previše Vizlija

Ima ih brale ko žutih mrava ne mogu da ih pohvatam sve.




ZVEZDE KNJIGA


Smatram da je red da izdvojim zvezdu svake knjige. Dakle lik koji je za mene obeležio knjigu i istakao se u odnosu na ostale.

~Hari Poter i Kamen Mudrosti~


Hari Poter

Sam Hari je bio zvezda te knjige prosto isuvše je bio važan da bi mu iko oteo to mesto. On je lik na koji si fokusiran i on je taj koji diktira radnju. U filmu je to ipak Melfoj.




~Hari Poter i Dvorana Tajni~


Gilderoj Lokhart

Narcistični, celebrity profesor definitivno krade svima mesto u ovoj knjizi isuviše je interesantan da bi bilo drugačije, istovremeno je  i odličan primer celebrity “velikana” koji imena stiču uglavnom zaslugama drugih.



~Hari Poter i Zatvorenik iz Azkabana~


Remus Lupin

Shvatili ste volim čoveka. U filmu ovu titulu deli sa Siriusom Blekom.



~Hari Poter i Vatreni Pehar~


Sedrik Digori  i Lord Voldemort

Sedrik je lik kojeg sam malo po malo zavolela isprva mi nije bio ni malo simpatičan (u filmu još manje jer u Patitsonu ima života koliko i u stolu) ali vremenom mi je postajao draži.Voldemort je negativac ali velika zvezda knjige sve se fokusira na njegov povratak, u filmu on je glavna zvezda. 




OMILJENI CITATI


Za kraj ostavljam vam moje omiljene citate iz knjiga izvdovjila sam po  dva iz svake nadam se da vam se dopadaju, takođe slike sam napravila najbolje što sam mogla valjda nisu užasne.













Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):


☆Moji utisci o knjigama na Goodreads-u:

To je sve za ovaj post. Nadam se da vam se dopao, ja sam jako srećna što sam zabeležila polovniu svog putovanja sa Harijem. Sve što vam je na pameti pište mi u komentarima 😉


Hvala na čitanju,

With love, S.

3 коментара:

  1. Ne mogu ti opisati koliko sam uživala u čitanju ovog teksta!:)))) Detaljno si me "provozala" kroz filmove i knjige, podsetila na toliko detalja i koliko volim, ma OBOŽAVAM čitav serijal, a ujedno i na to koliko je vremena prošlo od mog čitanja, zaista sam ih se uželela. Moraću čim bude više vremena i nabavim poslednje dve knjige, da se ušuškam i vratim Džoaninom remek-delu iz ove sadašnje, "matore" perspektive.:)
    Tvoja lista je odlična, sve kategorije, osetila sam i razumela oduševljenje i utiske jer se skoro u reč poklapaju sa mojim msopstvenim!:)
    Iszo mi je Sirijus omiljeni lik, od dece Hermiona, Rona i Džini nikada nisam volela - blizanci Vesli (tj. Vizli, al meni ostade navika iz prebedenih knjiga) su mi omiljeni članovi te porodice, volimo iste scene i magične formule, negativce...e, da, Frenk Dilejn mi je isto mnogo zgodan u drugom delu!:)))
    Moje upoznavanje je isto krenulo od druge knjige, "Dvorana tajni", slučajno uzete na dečjem odeljenju biblioteke...onda su izlazile sve knjige od prve do pete preko novina:
    mama nam je kupovala i brat i ja smo bili doslovce OPSEDNUTI magijom Hogvortsa. Onda je izašao prvi film, koji smo gledali u bioskopu, u zimu, doživljaj neopisiv. Pogledala sam i pročitala po pet delova od oboje. Iako znam kraj, želim da sve to pređem redom i neće mi biti narušen doživljaj, verujem.
    Dopada mi se što je Džoan postepeno gradila književni svet, omogućivši nam da odrastamo sa junacima, barem je tako bilo sa mojom generacijom, koja je tu negde i sa godinama glumaca. Ušla sam u pubertet kada i Hari, kako su oni sazrevali tako i mi, stil i teme postaju mračniji, ozbiljniji, simboli usložnjeniji i zato uvek branim serijal od ljudi koji bi da ga svedu na "literaturu za decu". Da, to jeste moderna bajka, ali je i mnogo, mnogo više....
    Međutim, to bi bila tema za poseban tekst, zato ću samo još jednom pohvaliti tvoj i od srca HVALA, ovo mi je ulepšalo jutro!:)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora :)
      Dakle nisam samo ja Frenk je stvarno zgodan kao mladi tom :)
      Ja kada sam kupila prvu knjigu isto dvorana tajni (i to je bilo nakon izlaska filmova) bila je prilično skupa štedela sam za nju od užina i našla je u Maksiju za 900 dinara ili nešto tako (za mene je bila skupa je sam bila mala). Moje sestre isto obožavaju doduše filmove :)
      Divan komplet moja izgleda onako kako i sada izgledaju tj. kako su u inostranstvu tačno se vidi da sam ih kasnije kupila. Volela bih da popuni kolekciju cleu ali trnutno to je teško izvodljivo, OK je i audio samo da se čita :)

      Избриши
  2. Zaboravih da stavim sliku kompleta koji imam i koji mi je mnogo drag:
    https://www.korisnaknjiga.com/photo/books0037/p036237c0.jpg

    Baš si me vratila u detinjstvo, kao što me i filmovi uvek vrate. "Hari Poter" je zaista jedan od lepših delova mog života, kao što su mi Martin i Tolkin kasnije obeležili srednjoškolske dane.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor