Search This Blog

🎬From filmography: Martin Scorsese & Alejandro González Iñárritu🎬


Pozdrav dragi ljudi. What's up? Dugo nisam pisala rubriku "iz filmografije" pa sam  ovaj put sam rešila da napravim mali specijal. Naime umesto jednog glumca i jedne glumice pisaću vam o filmovima dva reditelja. Moram da priznam da ja bolje procenjujem glumce, prosto njih sam duže izučavala ali  režiseri su mi u filmskoj industriji najdraži, prosto zato što su oni ti koji kreiraju sve na kraju,  kada je dobra režija a glumci slabiji film ima šansu za uspeh dok obrnuto nema.



 Danas za vas imam dva moja omiljena reditelja, jedan je živa legenda čovek koji sa pravom nosi titulu "najbolji reditelj svih vremena" drugi je moj omiljeni reditelj, čovek koji će kao i prvi ostati upamćen kao neko ko ne ume da omane režiju filma, danas za vas imam izbor filmova Martina Skorsezija i Alehandra G. Injarite.


🎬Martin Scorsese🎬

Kao neko ko je rođen u porodici poreklom iz Italije ne treba da čudi što je Skorsezi od svojih ranijih dana  bio predodređen da lični pečat da kriminalističkim filmovima. Međutim talenat ovog čoveka je bio dovoljno veliki da postane ne samo vladar krimi žanra, već vladar prave drame. Njegovu karijeru obeležila su dva čoveka -Robert de Niro i Leonardo Dikaprio. Karateristično za ove dve saradnje je što je sa De Nirom uglavnom radio krimi tematiku dok sa Leom radi  (uhglavnom) čistu dramu. Njegov stil karateriše jedan veoma čisti rez u kadrovima i dinamika koja je veoma aktivna i brza a koja je je prisutna u bilo kom filmu, ono što ja volim kod Martijevih filmova je što nemaju "rok trajanja" svaki od njijh pristaje bilo kom vrenu i to je ono najbolje u vezi njega.  Iako sam ja veći ljubitelj filmova koje je radio sa Leonardom (tim pre što Lea više volim nego De Nira), odabrala sam dve saradnje sa De Nirom, dve sa Di Kapriom dok je jedan film,  film koji nije radio ni sa jednim ni sa drugim. De Niro trenutno radi Martijem, u krimi drami koju snima sa prijateljem iz mladosti legendarnim Al Pacinom, dok je Marti spremio i biografiju koju će raditi sa Leom.


Robert de Niro, Martin Skorsezi i Leonardo Dikaprio


🎬1.Taxi Driver  (1976)🎬

Ako niste gledali ovaj Skoresezijev klasik ja ne znam šta čekate. Postoje filmovi koji su "lektira" u opštoj kulturi a Taksista je bez dileme jedan od njih. Robert de Niro je ovde odigrao performans svog života od početka do kraja će te biti vezani za ekran gledajući i ne verujući. Film koji morate da pogledate.




🎬2.Goodfellas (1990)🎬

Mafija, klanovi, italijanske porodice i Martin Skorsezi u svom najčistijem izdanju. Film koji je Džou Pešiju doneo Oskara za sporednog glumca je jedan od najboljih filmova snimljenih sa ovom tematikom, držaće vas zainteresovanim i oduševljenim lakoćom kojom glumci sa Robertom de Nirom u glavnoj ulozi izvode performase.


🎬3.The Age of Innocence (1993)🎬

Godine režije sada već iza njega a Marti nije snimio ni jednu romansu, kada mu je prijatelj mnogo godina ranije poslao delo IditVorton, Skorsezi nije bio preterano zainteresovan, međutim mnogo godina kasnije pročitao je delo i po ovom klasiku režirao svoju prvu romansu Doba Nevinosti, kastingujući najboljeg glumca svih vremena -Denijela Dej Luisa u glavnoj ulozi. Pre svega velika preporuka da pročitate knjigu Idit Vorton ja sam je čitala kao srednjoškolka i obožavala sam je i dan danas je volim (zato Iten From, čućete u nedelju, ne volim nikako),a potom da pogledate film jer je zaista verna ekranizacija.



🎬4.The Aviator  (2004)🎬

Ako mene pitate ne postoji biografski film koji je bolje odrađen od ovog Skorsezijevog dela. U ovom filmu Leonardo Dikaprio igra Hauarda Hjuza čuvenog reditelja zlatne ere Holivuda. Film je ostao upamćen po izvanrednoj ulozi Kejt Blanšet koja je igrala čuvenu Ketrin Hepburn, za mene ne samo jedan od najboljih filmova ikada snimljenih već jedan od najboljih filmova svih vrmena.


🎬5.The Departed (2006)🎬

"Dvostruka igra", kako glasi naš naziv ovog filma je film koji je Skorsezi čekao dugo naime ovo je prvi film za koji je on pokupio Oskara što za najbolji film što za najboljeg reditelja. A priča se bazira na ideji dve glave jednog novčića -policajca Bila Kostigena koji se pretvara da je član irkse bande, i pripadnika bande Kolina Sulivana koji se pretvara da radi za policiju. Ovo delo je jedno od najmoćnijih Skorsezijevih ikada napravljenih sa tri prava umetnika u glavnim ulogama -Džek Niklson, njegova "mlađa verzija" Leonardo Dikaprio i Met Dejmon jedan vrhunsko urađen film koji će vam podići adrenalin ali i dotaći emocije. Dugo sam lomila između ovog i "Zatvorenog Ostrva" o kome sam pisala OVDE, i koje se meni možda više i dopada svakako ko kako više voli neka bira, oba su fantastična.


🎬Alejandro González Iñárritu🎬

Što se tiče Injarite, imate ceo post o omiljenim rediteljia klikom OVDE i tu sam objasnila zašto je meni ovaj čovek najbolji u filmskoj industriji. Alehandro je neko ko kombinuje surovu realnost sa neverovatno velikom maštom, svakli njegov film ima razlog "zašto" i svaki je posvećen nekom. Volim njegovo igranje sa vmenima i mestima, uz to ovaj čovek prenosi neverovatnu emociju na svoje gledanje, svaki njegov film je pravo malo umetničko delo i za koji god da se odlučite  nećete se razočarati.



🎬1.21 Grams  (2003)🎬

Da vas ponov ne upoznajem sa konceptom ovog filma o njemu sam pisala OVDE i tu možete čitati opis radnje  (nema spoilera) i  princip režije ovog filma. Cela trilogija "Trilogija smrti" je fenomenalna, a ovaj film koji je drugi u njoj (ali ne morate gledati redom, ja prvi još nisam gledala, jer su potpuno radnje odvojene) je ono što očekujete od prave drame, briljira Benisio del Toro pored njega Šon Pen i Naomi Vots sasvim solidno iznose svoje perfomanse.



🎬2.Babel (2006)🎬

O"Vavilonu" sam vam psiala više puta između ostalog i OVDE. Vavilon je ne samo moj omiljeni Alehandrov film već verovatno jedan od meni najomiljenih filmova svih vremena, energija koju ima ovaj film (inače treći deo trilogije) je nešto neverovatno priča koja ga prarti i celokupan utisak su apsolutno savršeni, obavezno pogledajte.


🎬3.Biutiful (2010)🎬

Kada sam ja gledala ovaj film prvi  (i do sada jedini) put napravila sam katastrofalnu grešku (o tome sam detaljnije pisala OVDE), gledala sam ga u tmurnom jesenjem danu kada mi nije bilo što se kaže  "do života" to je nešto što nikako ne treba da radite. Ako rešite da gledate ovaj film gledajte ga kada je vedro i kada niste depresivni jer ovo je film koji kada odgledate naredna dva dana nećete lepo funkcionisati, film o samohranom ocu, iz siromašnog dela  Barselone koji saznaje da ima neizlečivi rak i koji se trudi da svojoj maloletnoj deci obezbedi da ostanu u dobrim rukama. Reći da je Havjer Bardem preneo emociju je mala reč ne Havijer Baredm je odrao igrajuči ovaj lik  i njeogva intenzivna emocija će vas uništiti, nije ni čudo jer je Ale pisao ovaj lik specijalno za njega. Bardem kao glumac inače je jedan od onih koji imaju najveći raspon može da igra i pshiopatu i mučenika, a ovo mu je sigurno u top 3 najboljih u karijeri.Sama priča je siva i crna, film je na rediteljevom (i Bardemovom) maternjem španskom jeziku, tako da se ne iznenadite kada ne čujete engleski. Dakle treba ga pogledati jer je jedna od najboljih drama ikada urađenih ali pre toga psihička priprema, u toku dana ako vam nije nezgodno ga gledajte (ne savetujem noču nikako) i pokušajte nakon njega da okupirate sebe nekim "srećnim" aktivnostima tj. radite nešto što nije depresivno.



🎬4. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)🎬

Ovaj film ne može svako da skapira pa (pominjala sam to više puta) ako treba gledajte ga par puta jer je izuzetno jedinstven. Ovo je prva komedija koju je Ale snimio (doduše crna) i priča prati bivšu akcionu zvezdu koja nakon propale karijere pokušava da se vrati u svet glume ovaj put kroz pozorište (Majkl Kiton je bukvalno drukao sam sebe i razbio je kako je to uradio). Film ima dozu ozbiljnosti, humora, kinematografija Emanuela Lubezkog je sama po sebi karateristična ovde jer deluje kao da rez nikada nije napravljen već da je sve odjednom snimano.  Edvard Norton je maestralan, on je mene kupio ovde bez dileme. Alehandru je doneo Oskara za najbolji film i režiju dok je Lubezki otišao kući sa stautom za kinematografiju.



🎬5.The Revenant  (2015)🎬

Da budemo fer, ja nikada nisam završila gledanje ovog filma (uvek me neko prekine), ali svakako ga preporučujem jer  kako propustiti film koji je Leonardu konačno doneo Oskara za najboljeg glumca. Osim toga film je opet sjajno snimljen (opet je Lubezki iza kamere) odlično postavljen divan Tom Hardi igra negativca a Ale je opet pokazao da je gospodar emocija. Ovaj film mu je doneo njegovog drugog Oskara za režiju.


To je sve za ovaj post. Kako vam se dopao? Koje filmove ovih ljudi vi volite? Sve što vam je na pameti pištie mi dole.😉

Hvala na čitanju,

With love, S.

2 коментара:

  1. Fenomenalan post, odlična ideja da proširiš rubriku sa uporednim predstavljanjem režisera!:)
    Pošto znam da su ti Martin i lehandro miljenici, mogu ti reći da si divno sumirala ono što te najviše oduševilo i nema bolje preporuke za njihovo stvaralaštvo od te.:)
    Obojica su velikani i genijalci. Sa Injarituom mi ztek predstoji bliži susret i ne sumnjam da će biti na veliko zadovoljstvo, jer su svi ovi filmovi remek-dela, zaista sam čula sam pohvale.
    Skorsezea mnogo volim, sve ove filmove koje navodiš sam gledala sem "Departed" i zaista se ne zna koji je bolji, kapa dole. S njim nema rizika.:) Nisam još uvek gledala ni "Shutter island", a preporučujem "Boju novca" i "Poslednje Hristovo iskušenje" (meni omiljen iz njegovog opusa). Moram da primetim, mladi De Niro je bio za Martina ono što mu je sada Leo, sudeći po tome da je jedno vreme igrao glavnu ulogu u nekoliko filmova zaredom, uvek različitih i zahtevnih.
    Svaka čast, uvek oduševiš rubrikom.:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno isiodra, rekoh da malo promenim nije na odmet :)
    Jedva čekam da gledaš nešto Aleovo piši mi na G.R ovd, preko meila gde god samo mi prenesi utiske.
    Nisam gledala Boju novca ni Poslednje Hristovo Iskušenje hala na preporukama :) De Niro mu je bio nešto kao brat Leo mu pre dođe kao sin ali u principu ista je ta veza :)ž
    Hvala ti puno na komentaru :)

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor