Search This Blog

📚April Wrap Up📚


Ako se nešto pokazalo istinito tokom prethodnog meseca, to je da nije u kvantitetu, već u kvalitetu. Ozbiljno nikada više knjiga nisam imala, nikada nezadovoljnija nisam bila. Zato sam ovog meseca usporila i umesto 6 knjiga koliko sam čitala odjednom prešla na 4, odlučna da ih pažljivo biram. Jer od broja nemate ništa ako samo čitate da nagomilavate. Bilo je i dobrih i loših ali  najgore je što je većina onaj tip koji ne ostavlja utisak. Pa sad šta je –tu je, ovo su knjige koje sam čitala tokom Aprila.



Redosled je  hronološki ne po rangu sve moje recenzije i ocene ovih knjiga možete naći na goodreads-u, imam policu sa knjigama koje pročitam u toku meseca i možete pogledati  klikom OVDE.

Let's go 😉


📚1. „Teorija Svega“ Džejn Hoking📚

Knjiga prati život čuvenog naučnika Stivena Hokinga, ispričana iz perspektive njegove  (bivše) žene  Džejn, od momenta kada ga je upoznala pa do braka u koji niko nije verovao pa sve do starosti.
Kupovina ove knjige došla je neplanirano, i iznenada, nakon što sam ponovo gledala film „Teorija Svega“, čula sam za Vulkanovu akciju koja je trajala samo dan i kada se pri kupovini nije plaćala poštarina - taman mi se uklopio i budžet a kako sam je dugo htela –bilo je rešeno. Bila sam jako srećna, jako uzbuđena da je pročitam (ona je i fizički jako lepa, što će te videti sa slike) i kada sam sela da je čitam isprva me osećaj nije prevario. Prve glave sa njenim upoznavanjem Stivena a onda i suočavanje sa tim da se ona zabavlja sa osuđenikom na smrt su bile dobre. I tu priča staje. Sve što se dešava kasnije je isuviše o njoj, premalo o njemu. Greška je moja, trebalo je da znam da se za razliku od filma „Teorija Svega“ knjiga ipak fokusira na Džejn, a sada kada razmislim, moji omiljeni delovi filma su upravo oni u kojima je Stiven, i to uglavnom bez Džejn. Najgore od svega je što ne mogu da  kažem ništa o njoj osim da je OK knjiga, ali nešto bez čega svakako možete da živite, ako me razumete. Ima previše nepotrebnih detalja, previše dosadnih opisa koji mi nisu trebali ni sekunde. Cenim Džejn kao istrajnu ženu (doktorirala je  urpkos svemu što je prošla), cenim da je želela da prenese svoju priču ali ništa više od toga, ako treba iskreno da vam kažem samo sednite i gledajte film, knjiga vam ne treba. Celu moju  recenziju možete čitati OVDE .



📚2. „Life of Pi“ Yann Martel📚

Ova mešavina fantazije i avanture Jana Martela prati momka Pija koji od radnog detinjstva istražuje spritualnost i prkatičnost, pokazujući zainsteresovanost za sve religije i nalazeći u svakoj  nešto u šta  veruje. On preživljava 227 dana nakon brodoloma nasukan na brodiću u sred Pacifičkog Okeana sa svojim tigrom Ričardom Parkerom.
Ako tražite nešto dinamično, interesantno i opuštajuće onda definitivno preporučujem da potražite ovu knjigu. Jako mi se dopalo kako autor poznaje kulture i koliko mu je lako da toliko različitih svetova poveže u jedan i spoji u ovu sjajnu knjigu, njegov stil pisanja prosto vuče u njegov svet. Kako je leto tu, a tada uvek želimo zabavne knjige,  ako tražite opuštajuće štivo koje je kvalitetno za plažu ili izlet apsolutni imate prepouku da uzmete ovu. Sad jeste čudna knjiga (u najmanju ruku čunda) možda će vam biti „too much“ ali nije velika i rekoh već ima dinamiku tako da nećete protraćiti vreme uz nju. Više o mojom utiscima možete čitati OVDE.



📚3. „Water for Elephants“ Sara Gruen📚

Džejkob, mladi student veterine koji  jedne noći uskače u voz nesvestan toga da će mu se promeniti život. Voz je zapravo putujući cirkus, a on se još pri prvom susretu sa prelepom Marlenom zaljubljuje u nju.
Na Goodreads-u sam iznela svoj stav o ovoj knjizi do detalja. Dakle lepo je ona napisana, ima nešto u celom tom osećaju koji pruža što je zaista lepo. Međutim koliko god čitanje knjige znači da si automatski pristao na piščev način razmišljanja ja ne mogu protiv onoga što se zove moral. Ja ne volim kada se nešto što je loše pretvara u dobro, a po meni prevara je loša stvar a ona je ovde romantizovana. Ako se ti i supružnik/dečko ne slažete onda se raziđete i razvedete ne ideš da te teši drugi muškarac. I vi možete da imate svoja uverenja i ona su sasvim uredu, ali meni lično se to ne dopada ni u ovoj ni u bilo kojoj drugoj knjizi prevara nije romantična stvar. Opet ću reći da je lik Augusta (Marleninog supruga) najinteresantniji lik, najkopleksniji i najharizmatičniji. Celu moju recenziju možete čitati OVDE.



📚4. „A Court of Mist and Fury“  Sarah J. Maas 📚

Ova knjiga je nastavak prve knjige „A Court of Thorns and Roses“ o kojoj sam pisala u knjigama Marta (možete čitati OVDE) pa da ne dajem nikakav sinopsis jer mogu da spoilujem. Ova mi se još više dopala od prethodne, ali postoji par stvari koje mi se nisu dopale, kao npr.  to da zbog ove knjige sam postala alergična na reč „mate“  jer ju je autorka toliko puta iskoristila da ju je zloupotrebila, majke mi, ali kao celina je odlična. Treću knjigu sam prekinula nakon 20 glava jer sam shvatila da nemam želudac za nju trenutno. Moju recenziju ove knjige možete čitati OVDE.


📚5. „Dnevnik Bridžit Džouns“ Helen Fielding📚

Filmove o čuvenoj Bridžit sam gledala toliko puta, prvi deo posebno volim.  Međutim, knjiga me je pošteno smorila, ali baš baš smoirla. Nedostajao mi je način na koji je Rene prenela njen humor, nedostajala mi je ta neka nit koju obožavam u filmu, a ovde je nisam imala. Ostale delove neću ni čitati, nije mi se dopala.  Moju recenziju ove knjige možete čitati OVDE.



📚6. „Hari Poter i Kamen Mudrosti“ Dž.K. Rouling📚

Ovo je početak priče o čuvenom dečaku čarobnjaku, verujem da su mnogi upoznati sa pričom. Ovo  prva nit kojom je Džoana počela da veze ono što će godinama kasnije postati planetarni hit. Konačno sam je celu završila. Uživala sam u njoj. Zabavna je, vraća u detinjstvo i unosi magiju u život ponovo. Moje opširnije utiske možete čitati OVDE.



📚7. „Thirteen Reasons Why“ Jay Asher📚

Ova knjiga je priča o devojci Hani Bejker, tinejdžerki jedne srednje škole čije je samoubistvo bilo pod velom tajni. Hana  ostavlja 13 kaseta, i niz pravila koja idu od jedne do druge osobe, svaka traka je posvećena je po jednoj osobi, i svaka od njih označava jednu osobu koja je bila uzrok Hanine smrti. Nas u trake uvodi Klej Džensen, momak koji je radio sa Hanom u bioskopu i njen školski drug. Po ovo knjizi Džeja Ašera Netflix je napravio hit seriju
Gledala sam seriju (originalno planiranu kao mini, nakon planetarne popularnosti ona je dobila još jednu sezonu) potom čitala knjigu, imate i na YT audio a ponovo je  u prodaji i kod nas, ja sam mojoj sestri naručila jer ona retko čita a obožava seriju. Retka je situacija da je film/serija bolja od knjige ovo je ta situacija. Pre svega knjiga nema neku preteranu poentu, sve vidimo samo i lično iz Klejeve glave dok serija daje više perspektive na ovaj događaj. Klej u knjizi je OK momak ništa specijalno, u seriji je Dilan Minet je jako dopadljiv momak, izneo je Kleja kao osobu ne kao smoreng outsidera  i zahvaljujući njemu Klej je retko dopadljiv tinejdžer-glavni lik. Postoje još razlika koje možete naći u mojoj recenziji knjige OVDE. Dakle tinejdžeri slobodno mogu da je pročitaju zabaviće se ali uz napomenu da se fokusiraju na deo o nasilju umesto o deo o misteriji onda je sasvim uredu. Ostali stariji –ne treba vam ova knjiga osim ako baš ne želite da je pročitate, slobodno gledajte seriju, serija je bolje odrađena.




📚8. „The Lady of the Rivers“ Philippa Gregory📚

Treća knjiga iz serijala „The Cousins' War“ a prva hronološki gledano prati Žaketu od Lukemburga, koja je potomak Melusine, boginje vode i njen neverovatan život. Priča počinje sa mladom Žaketom u čiji dom dolazi devojka Džoan (kod nas znana kao Jovanka (Orelanka)), koja joj na neki način postaje i  prijateljica. Surovost života Žaketa shvata gledajući njenu pogibiju. Ubrzo nakon toga udaju je za starog vojvodu od Bedforda engleskog regenta u Francuskoj, no taj brak nije konzumiran usled velike razlike u godinama. Žaketa kao svog prijatelja,a kasnije i čoveka kojeg voli pronalazi Ričarda Vudvila
Odlučila sam se da krenem čitanje ovog serijala sa Žaketom, zato što mi je lakše da se držim hronološkog redosleda jer da sam je čitala nakon „Crvene kraljice“ počela bih da mešam godine i da mozgam da li je ona bliže godinama sa Margaret ili su Margaret i Elizabet bliže godinama. Loša sam sa godinama i brojevima generalno brzo se gubim. Pročitala sam ovu, nakon ove u  aprilu i „Belu kraljicu“ i „Crvenu kraljciu“ i do danas ona mi je najomiljenija. Stil Felipe Gregori je divan, lagano se čita a ipak obrađuje i ozbiljne teme to mi se jako dopalo ovde. Žaketa je sjajan lik, jedna jaka i borbena žena, jedan lav. Posebno je sjajan opis noći kada je izgubila jednog od sovjih sinova usled prehlade, toliko realno i toliko dobro napisano. Od tri kraljice o kojima sam čitana namanje mi se za sada dopala Margaret Tjudor, nju baš ne simpatišem ali polako u aprilu o njoj.A opširniju recenziju čitajte OVDE.



📚9. „Hari Poter i Dvorana Tajni“ Dž.K Rouling📚

Drugi nastavak  priča o dečaku čarobnjaku i ujedno meni draža knjiga. Dinamičnija je, zabavnija i ima čoveka kojeg obožavam –Gilderoja Lokharta, ja sam ponosni Rejvenklo moram da volim čoveka😂. Ovaj šalim se samo on je lik koji unosi humor u knjigu (pored Vizli blizanaca), kliše poznatih ličnosti, a u filmu u interpretaciji Keneta Brane –fenomenalan. Scena duela njega i Snejpa  i Harija i Melfoja u knjizi/filmu je jedna od najboljih scena ikada napisanih ako mene pitate, živim za taj deo. Moje opširnije utiske čitajte OVDE.



To je sve za ovaj post. Ne pravim TBR jer često se desi da se ne držim rapsoreda pa da ne „obećavam“. Da li ste čitali neke od ovih knjiga? Kako su vam se dopale? Da li vas je neka privukla da je pročitate? Sve što vam je na pametil, pišite mi dole.

Hvala na čitanju,
With love, S.

9 коментара:

  1. Meni je najveći problem da, kada odem u biblioteku, izaberem ŠTA bih čitala.:) Potpuno se izgubim pred onim prostranstvom mogućnosti i mada imam podužu listu, uvek izaberem (od tri, koliko mi je neki prosek za sedam dana, ako su do 300 stranica) nešto neplanirano, nasumično. I gledam baš da budu raznovrsne - klasik, savremeno delo, nešto "ozbiljno" i nešto malo više opuštajuće. Da razbijam monotoniju između dva čitanja, a i obuhvatim više. :) Jer, dok sam studirala, uglavnom nisam stizala da čitam ništa sem lektire, znači, knjiga "iz prošlosti", pa se poslednjih godina trudim da nadoknadim propušteno.

    Mnogo volim preglede pročitanog, jer uvek dobijem preporuke i objektivnu ocenu.:)

    Iskreno, što se Hokingove biografije tiče, mislim da ću pre odgledati film, nekako me mrzi da u skorije vreme čitam isto to...a po tvom zaključku, vidim da je ekranizacija više nego dovoljna.

    A ja tebi preporučujem "Visoke planine Portugalije", isto od Jana Martela, odličan prikaz imaš na Sandrinom blogu:
    http://stshbook.blogspot.rs/2017/03/visoke-planine-portugalije-jan-martel.html
    "Pijev život" stavljam na listu, dopao mi se Martelov stil, veoma je neobičan i nekome možda suviše bizaran, ali meni je baš prijao.:)

    "Vodu za slonove" sam čitala pre nekoliko godina i, koliko sam mnogo očekivala, kao zaluđenik cirkuskom estetikom i začudnošću tog sveta, toliko sam bila razočarana. Prosečna knjiga, prosečan film, August/Kristof Valc najveći utisak od likova, slonica od atrakcija, ljubavna priča iritantna.

    Neću čitati ove YA serijale, ne interesuje me taj tip literature, bar trenutno.

    Slažem se, meni je dok sam čitala sve vreme Rene bila u glavi i prenošenje tih slika uz povezivanje sa filmom me jedino nateralo da pročitam ne samo prvi, nego i druga dva dela - koja ti zaista ne trebaju u životu, em su mnogo lošiji, em veze nemaju sa ekranizacijama.

    Drago mi je zbog "Harija", godinama planiram da se od početka vratim i iščitam, ovoga puta, sve uključujući poslednja dva dela koja nisam nikada nabavila. Ulepšao mi je detinjstvo.:)

    Ne privlače me ni knjiga, ni serija "13 reasons why".

    "Ledi Rivers" mi deluje kao najinteresantnija knjiga u serijalu. Skupa je, a u biblioteci stalno na čitanju, tako da jedva čekam da je napokon nabavim, baš kao i ostatak serijala, jer mi se "Bela kraljica" (jedini deo koji sam za sada čitala) svidela, mada sam lik Elizabete Vudvil ne volim. Margaret mi je i u seriji bila omiljena, uprkos fanatizmu, valjda jer je glumica odlična.

    P.S. Recenzija je duža, razvijenija i detaljnija forma. Ovo što si ostavljala u linkovima su utisci, eventualno prikazi. Nije isto, eto, to ti je moja dobronamerna napomena.:)
    Lepo si predstavila svoj čitalački april, hvala na tekstu!:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora :)
      Ja imam brdo elektronskih i nikad ne znam šta ću, trudim se da balansiram pa kad završim nešto teže da ide nešto lakše a nekad prosto sledim kako mi naiđe u tom trenutku:)
      Film gledaj, knjiga ti veruj mi nije potrebna zaista nije interesantno čitati kako je njihova ćerka skočila sa očpevog krila i uradila šta je htela i slično. Film daje akcenat na njega i njegovu brbu dok je knjiga slabo fokusirana na to:)
      Obavezno čitam, JAn ima divan stil :)
      Razumem skroz ne čitaj što ti ne prija :)
      Dobro je da ne propuštam ništa time što ne nastavlajm Bridžitin serijal :)
      Na torentu imaš da skineš sve knjige audio jako lepo čita Stiven Frej ako bueš želela što pre do njih, to je dobra opcija, znam da ne voliš audio knjige ali na dobrog aratora se čovek brzo navikne :)
      Jeste skupa ja sam htela da je kupim ali no no, mnogo je, kad je ihvatiđ u biblioteci obavezno pročitaj :)
      Ja volim Elizabet, a da je glumica koja glumi Margaret odlična jeste:) U Beloj Princezi igra je Mišel i ozbiljno čovek zamrzi lik ne jer je loša naprotiv odlična je glumica već zato što je maestralno prenela njen fantizam, dok je glumica koja glumi Elizabet sve suprotno (ne u smlu loša glumica) :D
      Ja se izvinjavam stvarno, na goodreadsu piše recenzija pa mi je bilo najlogičnije da tako oslovim, ne znam baš dobro razlike :D

      Избриши
    2. Nije da ne volim audio knjige, nego nemam naviku, a ni uslove da ih slušam, ali svakako hvala na preporuci. Mislim da je u suštini samo na početku neobično, posle se svi naviknemo na novi format.:)
      "Belu princezu" planiram da odgledam čim izađu sve epizode, ovako nemam strpljenja - inače mi je princeza Elizabet bila najgori ženski lik u "Beloj kraljici" (seriji, ne knjizi), ali pretpostavljam da je nova glumica podnošljivija. Jedva čekam Mišel.:)

      Nemoj se izvinjavati, molim te - jeste ista reč, ali nije isto značenje kod nas, ni ja nisam znala dok nas na fakultetu nisu učili da pišemo kritike i tada skrenuli pažnju na razlike između recenzije, prikaza i osvrta. U tom smislu, recenzija je najrazvijenija forma, najduža i najdetaljnija - mada ne detaljna kao analiza (recenzije su kao tvoje o filmovima, samo primeniš na knjigu, nema razlike); prikaz je ono što otprilike najviše odgovara tom "review"; dok je osvrt sasvim kratak komentar sa nekim opštim zaključkom o delu. Jesu finese, ali nije zanemarljiva razlika.

      Избриши
    3. ne treba poseban uređaj, film je običan mp3 ja često slušam dok sređujem sobu ili dok radim trening kući na lap topu, tako da znaš to je jedna od solucija on zaista lepo čita :)
      Hvala na razjašnjneju da znam da ne brkam šta je šta :)

      Избриши
  2. Ja sam za april tako stihijski čitala da nemam želju ni da pišem post o tome. :D
    Što je najcrnje, slično je bilo i sada u maju, pročitala sam sijaset knjiga, ali sve nešto što nikako nisam nameravala. :D
    Meni je baš suprotno, knjiga Dnevnik Brižit Džouns bolja od filma, naročito drugi deo, ali verovatno ima i do toga šta prvo odgledaš, odnosno pročitaš to ti se više svidi. :D
    Ja sam pročitala treći deo i to mi je verovatno najveće razočaranja ove godine, katastrofa knjiga. Verovatno ima i do toga što sam nakon druge knjige, pročitala ceo onaj drugi serijal iste spisateljice i njen način pisanja je toliko nezreo da je to strašno.
    Meni je Ledi Rivers verovatno najbolja kniga u tom serijalu, verovatno zato što je i najzanimljivije napisana, Bela princeza mi je bila katastrofa, serija je neuporedivno bolja. :D
    Odličan izbor knjiga, prosto me sramota šta ja ponekad čitam haha. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nije ni moje baš za pohvalu slabo sam oduševljena. Ja sam Maj počela isto i nakon što sam na mumkama Isijavanje pročitala, zarekla sam se da ću pažljivije da biram, to je bilo baš mučenje :)
      Jeste do toga šta prvo pogledaš/pročitaš ja nikako nisam mogla da doživim istinki humor iz knjige jer mi je konstano nedostajala Rene i oni pogledi koje ima Hju Grant :D
      Ja nisam porčitala još tu belu pirncezu i onu o En i Isabel Nevil trreba mi malo pauza od tog serijala, ali čula sam da je loša :)
      Hvala na komentaru :)

      Избриши
  3. Odlican post,planiram da kupim Life of Pi :) Nova sam na bloggeru i zapratila sam se,poseti i ti moj blog ako zelis ♡ Dotted with hearts

    ОдговориИзбриши
  4. Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi ​​je pružio dr. Nosakhare da mi pomogne da povratim svog bivšeg muža njegovom čarolijom ljubavi i magije. Bio sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer je moj muž stvarno varao i tražio razvod, ali kad sam naišao na e-poštu Dr. popraviti odnos i učiniti ljude sretnima u njihovom odnosu. Objasnio sam svoju situaciju, a onda sam tražio njegovu pomoć, ali mi je na moje najveće iznenađenje rekao da će mi pomoći u mom slučaju i da sada slavim jer se moj suprug potpuno promijenio na bolje. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u braku, što je velika proslava. Nastavit ću svjedočiti na internetu jer je dr ..nosakhare pravi čarolija. POTREBNA POMOĆ? KONTAKT
      -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    možete ga i dodati na Whats-app: +2349083639501
    On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osjećate sretni u svom odnosu. I to je savršeno u vašem odnosu.
    Želiš li svog bivšeg povratnika?
    želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
    Rješenje problema bez djece?
    Rješenje financijskih problema?
    Slaba erekcija i brza ejakulacija?
    rješenje bolesti i bolesti tijela
    Sve vrste rješavanja problema astrologijom?
    Rješenje problema razvoda?

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor