Search This Blog

📚On my bookshelf: January📚


Kada je počela godina imala sam jedan jasan cilj –želim da čitam više. Naravno jasno je kao dan da ne mogu da postanem „čitalački fanatik“ prosto koliko god volela da čitam postoje još toliko stvari koje volim da radim, da posvećivanje svog slobodnog vremena knjizi nije bila opcija, ali sam želela da čitam više  nego prethodne godine kada ni 20 knjiga nisam uspela da pročitam. Rekla bih da mi ide bolje, sada nekome su četri knjige (sa tim da je „Rat i mir“ podeljen u četri toma/knjiga i da je „Gozba za vrane“ koju sam ja računala kao jednu, podeljena na dva) malo ali za nekog ko je čitao jednu mesečno meni je super. 😉



Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Danas vam  pišem utiske o knjigama koje sma čitala tokom januara. Kako sam shvatila da bih potencijalnom recenzijom mogla previše da odam rešila sam da napšem post u kojem ću vam izneti šta mi se dopalo a šta mi se nije dopalo, bez spoilera prosto moje generalne utiske o knjigama koje sam pročitala.  Redosled je išao kako sam se setila koje knjige, nema nekog posebnog reda, bez većeg odugovlačenja
Let’s go😉



💗1. „Orkanski visovi“ Emili Bronte💗

Radnja:
Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrečnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca Hoće li se duhovi Orkanskih visova ikada umiriti? Usamljena vresišta severne Engleske. Dve porodice, dva suprotstavljena sveta destruktivnih strasti i stidljivog konformizma. Neprevaziđenom dramskom snagom bezvremenog klasika, surova stvarnost svakodnevnog života stapa se sa neutoljivim strastima, dubokim emocijama i gnevom osvete, pripovedajući o nesreći ljudskog roda sputanog i poraženog sopstvenim ograničenjima. Ova tragična ljubavna priča, burna poput severnog vetra koji briše pustarama Jorkšira, obuhvata dve generacije – od vremena kada je Hitklif, ostavši sam na svetu, došao da živi na imanju porodice Ernšo, pa sve do njegove smrti mnogo godina kasnije.Jedini roman Emili Bronte uzbudljiv je viktorijanski klasik o snazi ljubavi koja, uprkos svemu, pa i smrti, živi večno. Ketrin i Hitklif nezaboravni su likovi koji i dan-danas očaravaju čitaoce neobuzdanom snagom svojih karaktera.


Ovo je knjiga koju sam završila u decembru ali sam rešila da je stavim u ovaj post u svakom slučaju.  Ovo je verovatno moja najomiljenija knjiga koju sam prošle godine pročitala. Toliko sam uživala u atomosferi koju stvara knjiga da mi je teško da verujem da je ženska osoba napisala ovakvo delo. Ono što volim je dinamika koju roman ima nikada nije ravna linija već ima toliko mešanja različitih emocija, i sve je toliko lično napisano. Blo je likova koje sam obožavala, ali i onih koje nikako nisam volela. Tako sam bila očarana mračnim Hitklifom još više njegovom dragom Ketrin ona je mešavina intaligencije, histerije - svega iskreno rečeno. Verovatno jedna od najbolje napisanih heroina u književnosti ikada (junakinje njenih sestara Helen (En) i Džejn (Šarlot) ne mogu da joj priđu), obožavala sam je. Čak i kada je njena histerija dostizala vrhunac i tada sam bila očarana njenom pojavom. Litonovi generalno su mi bili omraženi likovi, ni Isabelu ni Edgara ali ni malđu Ketrin nisam volela nikako. Neli kao narator je čestu umela da iritira, do kraja nisam izgradila stav prema njoj. Ali to nije mana već činjenica da sam razvila neku vrstu osećaja za likove –kako  one koje volim a tako i one koje ne volim. Ono što je isto pozitivna strana ove knjige je što nije crno ili belo. Ni jedan lik nije samo loš ili samo dobar. Tako sam Hindlija videla dugo kao monstruma a onda se desi to veče sa njegovom suprugom i u jednom trenutku on više nije takav monstrum. To je čar ljudi generlano što niko nije obojen samo jednom bojom. Definitivno roman koji (ako već niste) morate da pročitate.
Preproučujem i isotoimeni film iz 1992. godine, sa Ralfom Fainsom i Žilijet Binoš u glavnim ulogama.
Ja sam moju knjigu nabavila na nekom sajtu koji je prodavao knjige iz „Blic“ edicije za 100 dinara (propustila sam da kupim Blic kada je izašao). A možete je naći u knjižarama (ili na sajtu) „Vulkana“ za 800 dinara. Moju detaljniju recenziju možete pronaći i na Goodreads-u klikom OVDE.



💗2. „Rat i mir“ Lav Tolstoj 💗

Radnja:
Rat i mir je epski roman Lava Nikolajeviča Tolstoja objavljen između 1865. i 1869. Prikazuje rusko društvo tokom Napoleonovog perioda. Smatra se jednim od dva Tolstojeva remek-dela uz Anu Karenjinu te je jedan od najvećih romana u istoriji književnosti. Roman se bavi životom nekoliko aristokratskih ruskih porodica: Bezuhov, Bolkonski i Rostov te njihovim učestovavanjem u  razdoblju od 1805. do 1813. godine, posebno u vrieme Napoleonove invazije na Rusiju. Tekst je podijeljen u četiri knjige (petnaest dela) i dva epiloga. Prve dvie trećine romana sadrže čistu fikciju, dok u drugi delovima pisac piše i o politici, istoriji.


Definitivno je činjencia da je „Rat i mir“ za mene pretstavljao zadatak godine. Od kada sam gledala mini seriju, tokom prošle godine i čitala  Isidorinu fascinaciju ovim romanom,  znala sam da je to priča u koju moram da zavirim. Međutim umesto da je ostavim za sredinu-kraj godine rešila sam da ovo bude prva knjiga koju ću pročitati u godini. Tako je i bilo. Prvo sam se mučila, prvi dan čitanja porčitala sam SAMO JEDNU GLAVU! Da shame on me, drage moje ali tako je to bilo. Bunilo me je što je fransuki nije preveden (mora da se gleda u dnu strane prevod), sve te sitnice jer let’s be real – ovo je realizam i nije lagana knjiga. Međtuim kako sam ulazila u priču tako sam sve više htela da znam šta će se dalje dešavati, mislim da su mi drugi tom i treći bili bukvalno opsesija, to su bili trenuci kada sma samo o knjizi mislila. Cela atomsfera, koliko je verno prikazano me je oduševila. Četvrti tom sam malo razvukla jer je na momente delovao  kao stručna literatura - u nedostatku bolje reči, a ja nisam baš za taj tip, međutim kako bi se priča vratila na originalnu putanju tako bih ja ponovo bila udubljena u ovu knjigu.Što se likova tiče glavni trio Andrej-Nataša-Pjer su mi bili divni. Andrej je verovatno najidalnije napisan muškarac u istoriji književnosti (ali moj miljenik je idalje Aragorn to mesto ne može niko da zauzme) poslednji susreti sa njim u knjizi su mi bili bolni za čitanje, da ne spoilujem ali spremite maramice ja nisam plakala malo emotivnija osoba će sigurno.Nataša je najrealnije napisan lik, mislim da je prikazan savršeno sam proces odrastanja, sanjarenja i bajkovitosti u koju svaka mlada devojka  veruje i zbog koje često napravi grešku.  Pjer sa druge strane isto odrasta, od kopileta do grofa on ima divan razvojni put i njega sam jako volela. Nisam volela Mariju, Andrejevu sestru ona je kao ruska sestra Džejn Ejr –dosadna, bezlična, savršena. Nikolaj, Natašin brat je na početku imao potencijal da bude sjajan lik ali kako je knjiga odmicala brzo mi je doadio. Ono što mi se takođe jako dopalo u vezi samog romana je što prikazuje jednu realistiku a to je da smo u nesreći svi isti. Kada su ranjena dva suparnika preživljavaju istu bol oboicu boli isto, kada dve žene pate za jendom osobom one pate isto, sve je isto kada nesreća dođe.
Što se ekranicazije tiče i mini serije. Mogu da kažem da ne uspeva da prenese duh knjige, ali daleko od toga da je propast živa. Za nekog ko nije čitao može da ga potstakne da porčita. Pol Dano je uspeo savršeno da prenese Pjera, bukvalno sam njega imala u glavi dok sam čitala –svaku emociju, sve do detalja.Lilji Džejms nije bila dobra Nataša, dok Džejms Norton je sasvim solidan Andrej ali daleko od junaka u koga su svi zaljubljeni što je Andrej u knjizi. Moju opšriniju recenziju možete čitati OVDE.
Ja ne znam gde možete da nabavite ovu knjigu, ja imam podeljenu u četri toma nasleđe od moje bake i jako sam zahvalna na tome.💗



💗3. „Hiljadu i jedna noć“ Hanan el Šejh💗  

Radnja: Nakon što je otkrio neverstvo svoje žene, okrutni kralj Šahrijar zahtevao je da mu svake noći dovode po jednu devojku, kojoj je oduzimao nevinost i ujutru je slao u smrt. Uprkos gnevu njegovih podanika, u čijim srcima je tinjalo seme pobune, kralj Šahrijar nastavljao je sa svojim krvavim pirom. Lepa Šeherezada, kćer kraljevog vezira, određena je da bude kraljeva sledeća nevesta. Mudra lepotica ubrzo je skovala plan kako bi stala na put nesreći: kralju je svake noći pripovedala po jednu priču koja je uvek pred zoru dostizala dramatični vrhunac. Obuzet radoznalošću, kralj je ostavljao Šeherezadu u životu čekajući sa nestrpljenjem da priču privede kraju.

Ovo nije originalna knjiga priča i 1001 noći, autorka je iskoristila platformu i napisala svoju verziju ove knjige. Previše seksa i golotinje, pojedini delovi krajnje odvratni za čitanje, previše želje da se udovolji čitaocima. Nije mi se dopala. Ja sam moju dobila, ali možete je kupiti  na kioscima za oko 300 dinara ili na sajtu Vulkana sa oko 700 dinara. Ali ja vam iskreno preprpučujem da je preskočite.



💗4. „Ljubavnik ledi Četerli“ D.H.Lorens💗

Radnja:
„Naše doba je u suštini tragično, i zato odbijamo da ga shvatimo kao takvo. Došlo je do sloma, nalazimo se među ruševinama, počinjemo da gradimo nova mala staništa, gajimo nove male nade. To je prilično težak posao: nema više ravnog puta prema budućnosti, a prepreke ili obilazimo ili se pentramo preko njih. Moramo da živimo, ma koliko se nebesa obrušavala.“
Ovim rečima počinje nadasve šokantno delo kojim je Lorens, kao malo koji pisac u svetu književnosti, podigao mnogo prašine. Izdavači su u rukama držali rukopis koji nisu mogli mirne savesti pustiti u štampu, a da ga prethodno nisu očistili od prljavština kojima nije bilo mesta u moralno besprekornom društvu kakvo je bilo viktorijansko.  Meke smeđe kose i krupnih očiju, Konstans Četerli je naizgled jednostavna devojka koja zrači nekom neuobičajenom energijom. Ipak, duboko je nesrećna, zarobljena u ulozi supruge čoveka koji je iz rata izašao kao invalid i u kojem sada postoji samo praznina bezosećajnosti. Međutim, kada se bude našla u zagrljaju naočitog lovočuvara Olivera Melorsa, usamljenika svoje vrste, koji u njoj ne vidi samo predmet želje, nego i mladu ženu usamljenu poput njega, ledi Četerli će se uveriti da je ipak moguće uživati u životu i osetiti trijumf strasti i zadovoljstva.


Imam svojevrsnu love-hte vezu sa ovim romanom. Ali to je dobro jer ono na šta je Lorens hteo da ukaže (barem sam ja tako shvatila) je upravo ono što sam ja osećala tokom čitanja a to je da su ljudi skloni samo tome da sebi i lično sebi udovolje što nekome ko gleda/čita sa strane može jako da smeta. Volim direktan stil koji autor ima, nema prevelikih uvoda brzo prelazi na konkretni tok  radnje i to mi se jako dopalo. Sam Dejvid (autor) je fascinantna ličnost –njegov život, njegov način stvaranja sve kontraverze vezane za njegov rad. Uvodna rečenica (koju ste mogli gore da pročitate) je sam izvor moći ove knjige. Njegovo precizno opažanje sveta o kojem piše toliko nadahne čoveka, toliko izaziva divljenje. Sama Konstans kao lik mi se nije dopala, mislim da je Lorens uspeo u tome da pokaže ženu koja je pala sa nivoa jedne dame do nekog ko zaista se ponizio najniže do kraja knjige, zarad ličnog zadovoljstva do kraja  sam je omrzla kompletno. Oliver  je još gori, ako Koni nisam volela –njega nisam mogla da smislim, on je prljavština ove knjige taj drugi svet koji mi se nikako nije dopao, u to katastrofalno glup. Kliford Četerli je moj omiljeni lik u knjizi. Dopada mi se kako on pristupa životu i način na koji ga vidi, uz to daje slobodu Konstans kako bi mogla sa nastavi normalniji život. Doapla mi se ova knjiga pre svega jer me je terala da mislim o njoj, da se stavljam u situaciju likova i gledam koji je put ispravan i da li uopšte postoji pravi put. Moju recenziju možete pročitati i na Gooodreads-u OVDE. Što se filma tiče, pisala sam o njemu OVDE. Sasvim solidna verzija, malo izmenjena ali dobra. Knjigu sam kupila na sajtu knjižra „Vulkana“ za 700 dinara, tvrd povez jako je lepo urađena na naslovnoj strani je Holidej Grejnžer  koja  tumači  Konstans u filmu.



💗5. „Gozba za vrane“ Džordž R.R. Maritn💗

Radnja: Sve izgleda previše dobro da bi bilo istinito. Posle ogorčenih borbi i podmuklih izdajstava, sile koje su podelile zemlju iscrpene su pristale na nelagodno primirje. Ili se bar tako čini. Posle smrti čudovišnog kralja Džofrija, Sersei vlada kao namesnica u Kraljevoj luci. Odlazak Roba Starka slomio je kičmu severnjačkoj buni, a njegova braća i sestre razbacani su po čitavom kraljevstvu, poput semenja na vetru. Rat koji je dugo i mahnito buktao, napokon je zgasnuo. Međutim, kao i posle svake divovske borbe, neće proći dugo pre nego što preživeli, odmetnici, razbojnici i lešinari počnu da se okupljaju i otimaju oko kostiju mrtvih. Dok se ljudske vrane skupljaju na zgarištima Sedam kraljevstava, kuju se smele nove zavere i opasna nova savezništva, dok neka poznata i neka sasvim nova lica izranjaju iz zlokobnog sutona prošlih bojeva. To je vreme kada mudri i ambiciozni, podmukli i snažni otkrivaju veštine, moći i magiju da prežive u surovim i užasnim vremenima koja ih čekaju. Vreme je to da se plemići i kmetovi, vojnici i čarobnjaci, ubice i mudraci ujedine i na kocku stave svoje sudbine… i svoje živote. Jer na gozbi za vrane, mnogi su gosti – ali će retki preživeti.


Kod nas je zapravo ovo podeljeno u dve knjige međutim ja je vodim kao jednu jer je Martin pisao kao jednu –pa sad kako god je vi gledali. Ne mogu mnogo ovde da vam pišem jer je ovo četvrta knjiga iz serijala „Pesma leda i vatre“ nije čak ni nastavak  prvog dela, tako da ako ste u dilemi da li kretati u ovaj serijal ostavljam vam recenziju prve knjige (klikom OVDE) verujte mi nećete se pokajati. Sa tim u vezi moram da kažem da mi je ovaj deo bio malo dosadniji nego prva tri ali i dosadniji od petog dela čiju sam „prvu knjigu“ juče završila i da nije Tiriona verovatno bih je brže završila (Tirion je u toj petoj strašno dosadan), mnogo novih likova ali i novih poglavlja likova koje smo do sada znali iz perspektive drugih likova (Brijena, Sersi...). Dosta se razilazi sa serijom i upoznaje nas sa porodicama Martel i Grejdžoj. Grejdžoje sam obožavala dok Martele nisam mogla da smislim doslovno nisam ogčekivala da će feministička kuća meni da bude toliko doadana, sve ih nekako podnesem ali Dorana Martela ne mogu nikako. Zato su Grejdžoji genijalni. Aša Grejdžoj je moja „duhovna životinja“ obožavam je.  Najbolja poglavlja svakako pripadaju Sersi Lanister koja ovde dominira, njena ličnost njene rane koje nosi od kada je bila mala. U isto vreme sam se saosećala sa njom i smejala se  uz njena razmišljanja ona je zaista zvezda ove knjige. Kažem ok je ali možda najslabiji nastavak koji sam do danas porčitala.
Knjigu imam u eupb formatu možete naći na sajtu Lagune i u njihovim knjižarama jedan deo košta 850 dinara. 


Što se preprouke nedelje tiče, za vas imam film „Manchester by the Sea“ o kome čitate sledeće nedelje. Zaista film koji me je naterao na razmišljanje i evo čak i sada mi je on jedini film o kome mislim, divna drama obojena sjajnom glumom. Rekoh recenziju čitate sledeće nedelje. Dok u utorak čitate o filmu Loving.



Kako vam se doapo ovaj post? Da li vam se sviđa ova nova mesečna kolumna? Da lis te čitali neke od ovih knjiga? Sve što vam je na umu pišite mi dole😉 .

Hvala na čitanju,
With love, S.

14 коментара:

  1. Na početku, da ti skrenem pažnju na ove uvode u svaki pojedinačni prikaz (mislim na delove naslovljene sa "Radnja"). Pošto ih očigledno nisi ti pisala, već su preuzeti sa poleđine romana ili možda iz kritičkih odlomaka, bilo bi fer da ih staviš pod navodnike i tako odvojiš od svog teksta, jer ovako ispada da su baš sve isključivo tvoje misli i formulacije, a upadljiva je razlika u stilu, rečniku, itd. Ovo ti se i ranije dešavalo, eto, dobronameran savet, pošto ispada da preuzimaš tuđe pasuse.:)

    Na dve smo već komentarisale i pričale o ovome, pa ću ponoviti da se baš radujem što si godinu započela sa ubedljivim kvalitetom i probranim naslovima, kao i što su te pojedini romani ("Orkanski visovi" i "Rat i mir" pre svega), koje lično obožavam, takođe oduševili.
    Bez ikakve presije, čitalačka "navika", tempo, rutina, nazovimo to kako hoćemo, počinje da se razvija i poboljšava. To je i kod tebe jasno.:) Važno je samo slediti svoj osećaj i raspoloženje, dakle, ne siliti se na čitanje bilo čega, bilo kada.

    Nisu mi jasni ovi prepričani, plagirani, ne znam kako bih to nazvala, klasici. "Hiljadu i jedna noć" je sjajna zbirka anonimnog autora (ili više njih), koju je najbolje čitati upravo u originalu. Kod nas je preveo Stanislav Vinaver i to je fantastična knjiga, zaista, izvor skoro celokupnog civilizacijskog repertoara bajki, legendi, simbola. Sam čin pripovedanja kojim Šeherezada produžuje svoj život, umeće stvaranja priče i održavanja pažnje, posebna je tema, koje se čak i Andrić dotiče u govoru povodom dobijanja Nobelove nagrade. Bez poznavanja "1001 noći", teško je shvatiti "Dekameron", "Kanterberijske priče", čitavu pripovednu tradiciju koja se kasnije razvija.
    Ovu uprošćenu verziju koju je autor besramno potpisao svojim imenom, ne želim da komentarišem.

    Sve Martinove knjige su objavljene kao celovitih pet delova, ali je "Laguna" poslednja tri objavljivala u po dva toma, a razlog je očigledan - zarada. To je prešlo u trend i sa delima drugih autora, pa se pravi svojevrsna zbrka - druga knjiga trećeg dela, itd.
    Meni je u "Gozbi" najinteresantniji bilo pogled na Gvozdena ostrva i Dornu, nova poprišta zbivanja i junake, kao i intrige u Kraljevoj luci. Ipak, primetno je slabiji i razvučeniji nego prva tri dela.

    O ostalim romanima smo već pričale.:)
    Sve u svemu, lepo si ovo predstavila i samo napred, nek ovo bude dobar start za još bolju čitalačku godinu.:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Isidora, poslušala sam tvoj savet i odovijla, valjda je sada bolje :)
      Trudim se maksimalno da bude bolje, sve manje imam opterećenje da to moram, sve više prelazi u rutinu hvala na potsticanju :)
      To "preprisivanje" romana je apsolutno nepotrebo i glupo, zašto to rade ljudi nije mi jasno, ovaj konkretno je jako vulgaran i odvratan na kapiram šta je autorka želela da postigne i zašto pisanje romana koji nije potreban, ali avaj rade ljudi pomoći nema :)
      Naravno da je zarada razlog, a ne vidim potrebu da se ne objavi u celosti kako dolikuje :)
      Meni su Gvozdena ostrva bila jako zanimljiva ali Dorna me nije nikako držala :)
      Hvala na komentaru i na čitanju :)

      Избриши
    2. To je bilo realno, jer kad koristiš tuđi tekst/reči, podrazumeva se citiranje. :) Naprosto, ovo što si prenela bili su delovi prikaza sa sajtova izdavača i možda mnogi ne bi primetili (ja jesam, jer je totalno drugačiji stil i način izražavanja od tvog uobičajenog, upadljivo različit od ostatka teksta), ali, neko drugi ko nabasa na tvoj blog bi i zato uvek istalni šta je prekopirano. Dobronamerna sugestija, za bilo šta što budeš pisala.:)

      Pretpostavljam da je htela da prepriča "1001 noć" u nekom "modernom" fazonu, ali to je čista vulgarizacija klasika. Nažalost, sve češća pojava. Ništa im više nije sveto.

      Избриши
    3. Ja uvek "prepišem" tekst samo zato što tako znam koliko je dozvoljeno da čitaoci znaju. Ja sama sam pod rizikom da sopilujem a ne želim da spolujem drugima, videla sam da strani i naši blogeri to rade pa sam msilila da je ok :)
      Ne uzima za zlo taman posla :)
      Ne dopada mi se modernizaicja bilo koje priče, ova je baš užasna :)

      Избриши
    4. Nisi me razumela, mislila sam na stavljanje navodnika, da se vidi da je citirano. Toliko bar može i MORA da se uradi. Znam da tako prekopiraju i mnogi drugi blogeri, ali to onda nije vaš, autorski tekst, kapiraš? Sve što ne staviš pod citat, a nisi sama smislila/sastavila, plagiranje je i prepisivanje.
      Možda to jeste "u redu" danas, posebno na Internetu, ali samo pokazuje koliko su ljudi postali lenji i koliko SVAKO piše....al dobro...isti ti delovi koje ne stavimo kao citat stoje na sajtovima izdavača.
      To bi bilo kao da prepišeš seminarski. Možda neko ne primeti, ali to ne menja činjenicu da si prepisala, a nisi navela izvor.
      Plus, ovde je očigledna razlika u tvojim i preuzetim delovima teksta.
      Sad je OK, samo kažem, šokirana sam ako je tako nešto postalo uobičajena pojava kod blogera. Toliko o autorstvu i trudu-

      Избриши
    5. I kažeš da uvek "prepišeš". E, tu ti navodnici nisu potrebni, jer ne znam kako drugačije shvatiti doslovno prebacivanje teksta odavde:
      https://www.knjizare-vulkan.rs/knjige/ljubavnik-ledi-ceterli-d-h-lorens-isbn-9788610017779
      ili odavde
      http://www.vulkani.rs/79993aa5-f70b-4641-8998-eb076e856eaa/ORKANSKI-VISOVI.aspx#.WKnsBm8rLIU
      nego prepisivanjem.
      A te pasuse su isto pisali neki ljudi, zaposleni u tim izdavačkim kućama. Oni pisali, drugi PREpisali.

      Избриши
    6. Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne prozivam tebe, nego mi je žao da se, kad već znaš da pišeš i sama sklapaš dobre tekstove SVOJIM REČIMA, ugledaš na "ostale blogere" koji bez pardona kraduckaju.
      Znači, ubuduće samo povuci crtu između onoga što je TVOJE i onoga što si preuzela iz drugog izvora. To je sve.:)*

      Избриши
    7. Ja sam razmišljala da slikam poleđinu knjige kako bih izbegla to, možda je to bila bolja varijanta :)
      Bože ženo ne shvatam te pogrešno znam da hoćeš da pomogneš, ali iskreno mi je teško da prenesem radnju a da pri tom ne budem u iskušenju da odam nešto bitno (što je laiku kao ja relano mogući scenario koliko sma smotana)
      Najbolje je da stavm ovako kao što sam sada promenila ili da probam da napišem a da ne psoilujem i nema frka ;)

      Избриши
    8. Ovako je savršeno, ništa ne menjaj.:)
      A što se spojlera za klasike tiče, ja se, iskreno, uvek pitam da li da ih izbegavam. Ipak su to knjige napisane pre najmanje pedeset-sto ili više godina i čak i ko nije čitao, zna otprilike šta se zbiva, čuo je npr. da se Karenjina bacila pod voz i slično. Ali, za svaki slučaj valja biti oprezan.
      Ja sam uvek za objašnjavanje sopstvenim rečima, pošto obično nisam zadovoljna "zvaničnim" opisima - često ispadne da to kako su predstavili knjjigu ili film nema mnogo veze sa pravom radnjom, a i poludim od onih šablonskih izraza ("snažno delo", "dramatične strasti", "fascinantna priča"...bukvalno će početi da isto zvuče).

      Избриши
    9. Ja nisam od onih koji bacaju kamenje kada čuju neki spoiler, prosto ja sam tip koji veruje u svoj doživljaj i to što znam da npr. kako će Skarlet i Ret završiti na kraju mi ne smeta pri čitanju. Ali ima ljudi koji hoće da te doslovno ubiju za spoiler pa me je strah da ne odam. MProbaću kao sa filmovima ono što je "baza" priča da odam a da ne bude previše svojim rečima :)

      Избриши
  2. I ja sam na početku godine rekla da ću da počnem više da čitam ali naalost što zbog obaveza, što zbog lenjosti nisam uspela. Tvoj post mi je dobrodošao, tako da ću verovatno uzeti neki od naslova za svoju prvu knjigu 2017 godine. Odličan post draga ♥

    Die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Polako ne forsiraj sebe počećeš i ti :)
      Drago mi je da te je post insiprisao i hvala na komentaru :)

      Избриши
  3. Baš si kvalitetno započela godinu, svaka čast, tako treba. :)))
    Ja sam prošle godine čitala adaptaciju 1001 noć, pod nazivom The Wrath and the Dawn, pa baci pogled ukoliko te interesuje ta tematika, čini mi se da je ipak nešto kvalitetnija od ove.
    Imam par klasika, koje želim da pročitam opet ove godine, međutim kada učim, treba mi ipak nešto što me opušta, a to je uglavnom fantazija ili istorijska fikcija, tako da će morati da sačekaju dogledno vreme, jer ovo je ipak godina posvećena pravosudnom. :D
    Samo ću reći da se ne slažem baš za Ljubavnika ili bar ja tako nisam shvatila likove, naročito Olivera i Koni. Naročito mi je on tragičan lik i baš, baš nimalo glup, naprotiv, prirodno inteligentan čovek, na žalost, sputan okolnostima u kojima je rođen. Ali dobro, dela su podložna različitim tumačenjima. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Ovo što sam ja čitala je bukvalno smeštena priča identično samo prepisana i nema onih priča koje inače posotje u romanu već nešto drugo :) Sećam se kada si pisla o toj to je kao YA verzija, pogledaću mislim da ima na netu da se skine :)
      Ja sam sad u periodu gde želim neku relax knjigu nešto što će da mi odmori malo mozak :)
      Mislim da se "Ljubavnik ledi Četerli" može tumačiti na različite načine iz milion pravaca i da nema tu pogrešnog ili prqavog gledanja na stvari, ja sam (još od filma) imala povezanost sa Klifordom, pa je to možda uticalo ali cenim da ima raznih ulgova gledanja :)
      Hvala na komentaru :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor