Search This Blog

🎃A night for scary movies (top 10 Halloween movies) 🎃


Pozdrav drage moje gospođice. What’s up? Kako se bliži noć veštica rešila sam da iskoristim ovu temu i napišem i ja koju reč. Pre svega u mojoj kući se praznik kao takav ne praznuje, kuća nije ukrašena, ja se ne kostimiram (moja sestra voli, ali ja svaki dan glumim budalu nema potrebe za kostimom) i generalno ne dešava se ništa drugačije nego bilo kog drugog dana.




Međutim moja mala tradicija već par godina stoji ista-jedan horor film svake godine. Prošle godine gledala sam „American Psycho“, godinu pre toga „Interview with the Vampire“ a ove godine planiram da idem na mnogo strašniju varijantu te ću gledati „The Conjuring“ ako preživim-pisaću vam.

Zato sam i rešila da ovaj post bude top lista 10 filmova za noć veštica sa tim da ću ih podeliti na top 5 koji nisu preterano strašni, u slučaju da postoje osobe sa „slabijim želucem“ koje žele da pogledaju nešto sa tematikom noći veštica a da nije preterano strašno. I top 5 onih koji su prilično jezivi.

Krenuću da onim manje jezivim

5. American Psycho

Američki psiho nije tipičan horor, zapravo je svojevrsna mešavina horora i komedije i aspurde. Do kraja filma nećeš moći da shvatiš šta se zapravo dešava.  Film govori o bogatom Njujorčaninu (igra ga Kristijan Beil) koji u sebi ima tešku psihopatsku stranu. Danju je samo običan mladić koji ima verenicu, prijatelje, dobar posao...noću preovladava njegova psihopatksa strana. Ovaj film će vas zastrašiti par puta ali će vas u isto vreme i nasmejati.

4. The Rocky Horror Picture Show
RHPS je film u kome nema horora. Ovo je zapravo napravljeno kao parodija na horor filmove ’70ih. Međutim ovaj mjuzikl ima veliki trag u filmskoj industriji, ono što su oni uspeli da izvedu tada je mnogo ispred vremena (film je iz ’75-e inače). Uživaćete u komičnim scenama, dobroj muzici a nećete omašiti temu.


3. Dracula
Postoje mnoge verzije Drakule ali meni najomiljenija je sa Gerijem Oldmanom (mada žalim što nije popio Rivsa sa onim akcentom oh well ne možeš da imaš sve). Ne mogu da kažem da nema jezivih scena-ima, međutim nisu to toliko strašne scene koje ne možete da „progutate“ za jedan film. Za one kojima su ipak previše jezive alternativna verzija je „Dracula Untold“ sa Lukom Evansom, koja umetnički nije na nivou Kopolinog filma ali može da prođe, mene je iznadila očekivala sam mnogo gore.

2. The Shining
Isijavanje je film koji mnogima budi jezu na sam pomen, ali meni nikada nije. Ukoliko ste klaustrofobični onda ovo nikako ne treba da gledate jer će vas uništiti. Međutim ako taj problem nemate onda će film bidi sjajan za vas. Ovaj film je adaptacija knjiga „kralja“ horora Stivena Kinga i govori o čoveku koji odlazi da radi u hotelu, sam sa svojom porodicom gde polako energija hotela kreće da ga dovodi do ludila. Film je jako kvaliteno odrađen, ovo je zaista klasik koji treba pogledati. Ja vam uz ovaj kao i uz svaki film ostalvjam trailer pa vi od prilike procenite da li može ili ne može kod vas da prođe, ja ga obožavam.

1.Interview with the Vampire
Interviju sa Vampirom je jedan od meni najomiljenijih filmova ikada. Ovaj film ima par scena koje će vas, blago rečno naježiti međutim ima ih znatno manje od Drakule npr. Ono što ja volim u ovom filmu je što ne samo da je odlično napisan već možeš da osetiš duh vremena koje se menja. Gluma je na vrhunskm nivou od Bred Pita i Toma Kruza pa do (tada) male Kristin Danst koja je briljirala. Odlčan film sve preprouke.

Sada prelazim na ozbiljno  jezive filmove

5. Psycho
Psiho je klasik u horor filmovima, i ako je King kralj horora u književnom delu Hičkok je to (bio) u filmskom. Ovaj film vam na prvi pogled neće delovati jezivo ali svi  mali znaci, to što nema boje, muzika...će vas isterati iz sopstvene kože, rećiću vam ovoliko-zbog jedne (čuvene) scene iz tog filma dve nedelje nisam smela sama da se kupam u kupatilu, morala je neka od sestara da sedi samnom, toliko.

4. The Ring
The Ring je možda čak meni i najeziviji film koji imam na ovoj listi.  Gledala sam ga sa 12 godina prvi put, i nisam mogla da spavam noćima od njega. Da ne pominjem da zbog jednog segmenta nisam smela da se javljam na telefon. Ovo je psiho-horor što znači da nema samo elemente  stašrnog filma već utiče na tvoju glavu.
Za one hrabre/veće mazohiste od mene: preprouka je orginalna, japanska verzija ovog filma koja se zove Ringu-ako ste mislili da je ovo jezivo čekaj da vidiš tu verziju.

3. The Silence of the Lambs
Džonatan Dime osvojio je sve što se osvojiti da ovim filmom. Entoni Hopkins u ulozi Hanibala Lektora za manje od 16 minuta pojavljivanja na filmu osvojio je Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Dakle radi se o jednoj mešavini horora i trilera koja je sjajano odrađena. Kad jaganjci utihnu je nešto što ma koliko da se plašite morate da pogledate. To je klasik filmski. To je umetničko delo koje je ruku na srce prilično jezivo.

2. The Exorcist
Ako vam trailer i to što je on sam po sebi više nego jeziv nije dovoljno, guglajte malo priče sa seta. E onda možete da se štrecate od straha kako  valja. Isterivač đavola je ušao u istoriju kao jedan od najtežih i najezvijih horor filmova ikada prikazanih a sami glumci su rekli da nisu živeli normalno nakon snimanja istog. Ukoliko imate problema sa srcem ovo morate da preskočite. Da je dobar-dobar je, ali je strašan toliko da ja moram sa upaljenim svetlom da ga gledam.

1.The Omen
Ovaj film ide rame uz rame sa filmom The Ring. The Omen je psihološki horor o „đavoljem detetu“ koji na izgled nema scena koje bi mogle da budu jezive a zapravo je od početka do kraja jeziv. Glavnu ulogu ima Gregori Pek koji glumi oca dečaka i film je jako dobro urađen, što ne umanjuje činjnicu da je strašno jeziv.

Imam još neke filmove koje volim njih možete pogledati na mojoj IMDb listi OVDE


Da li praznujete „Noć veštica“? Koje horor filmove vi gledate? Da li vam se neki sa ove liste čini zanimljivim? Sve što vam je na umu pišite mi dole.
Hvala na čitanju, 

With love, S.

10 коментара:

  1. Kao i uvek odlična ideja, a bogami i inspirativna za razgovor.
    Ovako, prvo što se tiče same Noći veštica, mene bi najiskrenije začudilo da je IKO u Srbiji praznuje, onako ozbiljno. Ne samo zato što je reč o "uvezenom" prazniku, poput Dana zaljubljenih, a oba nemaju veze sa ovdašnjom tradicijom niti religijom, već je naprosto potpuno strano ovim prostorima. Ne shvati me pogrešno, nisam nikakav verski fanatik ili ljubitelj "teorija zavere", ali Noć veštica je nešto što s jedne strane kod nas ima možda dalji pandan u Belim pokladama (to kostimiranje, pre svega), a kod katolika u Hrvatskoj i Vojvodini su, koliko znam, Svi sveti praznik koji obeležavaju 1. novembra. "Halloween" ne znam da iko praznuje, sem što su ovako po klubovima neke tematske žurke (sećam se, kada sam prvi put u životu bila u Beogradu, u drugom razredu Gimnazije - vodili su nas u JDP na prestavu o Molijeru - u Knez Mihailovoj naletimo na mlade gotičare i to je bio moj prvi susret sa domaćim obeležavanjem Noći veštica)...jednostavno, krasiti kuću, ići okolo u kostimu, baviti se praznikom u osnovu vrlo okultnim (čak i bogohulnim), teže će se "primiti" u Srbiji nego Prajd i nemam ništa protiv, jer naprosto nije za nas.

    E, sad, ono što mi se dopada kod Noći veštica kao autentičnog američkog praznika, uz Dan zahvalnosti, Božić i Četvrti jul, jeste baš to što su oni razvili čitav niz pratećih rituala, pa iako su prevashodno komercijalni, meni je to šašavo, lepo i razigrano. Volela bih da se nađem u Americi dok ove svetkovine traju, pošto oni zaista sve dekorišu i osmisle u potpunosti prema prazniku. Obožavam filmske i TV-specijale serija koji se bave praznikom i dopada mi se sada estetika, izrezbarene bundeve, maske, BOJE jeseni, sve mi je to lepo i neobično. Ali u kontekstu njihove kulture i načina života. Ovde presađeno, neprirodno je i izveštačeno izgleda. Šta misliš?

    Što se liste filmova tiče, savršen izbor! Drago mi je što se nisi fokusirala na ono što sada uglavnom smatramo hororima - hektolitri krvi i slično, jer je meni mnogo snažniji PSIHOLOŠKI efekat, strepnja, napetost, koju film budi. Lično nisam uopšte ljubitelj žanra i ne gledam horore. Sem ovih klasika koje si pobrojala, a koji nisu tipični horori, možda čak ni horori uopšte i obožavam ih, sa tvoje liste nisam gledala ni "Isterivača", ni "Omen", ni "The ring", ni "Isijavanje". Znam da nemam hrabrosti i zato izbegavam. Ja sam ti od onih što stave šake preko očiju, skreću pogled na krvavoj sceni, malo-malo pa zažmurim. :))))
    Čudi me da si izostavila "Halloween", apsolutni zaštitni znak i žanra i teme, kao i npr. "Nightmare on Elm Street" (mada danas deluje naivno, ti "slešeri" iz osamdesetih su i te kako jezivi). Istina, ja iz potonjeg pamtim jedino prugasti džemper Fredija Krugera i fantastični hard rock soundtreack za svaki nastavak - biću iskrena, bojim se čak i "Gremlina"!:)))

    Meni su, recimo, sjajni "The Others" sa Nikol Kidman, "Deveta kapija" Romana Polanskog (igra Džoni Dep), iz ovog "gotskog" žanra u koji spadaju "Intervju" i "Drakula" super su "Frankenštajn" Keneta Brane (De Niro, Helena Bonam Karter i sam Brana), "Legenda o Uspavanoj dolini" sa Depom i Kristinom Riči, "Crimson peak"(hvala Ivani za preporuku!), "The Haunted"...
    E, da i "Gothic" iz osamdesetih, o noći na Ženevskom jezeru kada su se Bajron, Polidori i bračni par Šeli takmičili u pisanju horor priče. Tada je nastao "Frankenštajn".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Ja isto ne praznujem noć veštica, više mi se dopada sama ideja ali je ja nikada nisam sprovodila u delo. Nikada se nisam kostimirala, tražila slatkiše od ljudi od vrata do vrata...Mislim da se danas pre svega "praznuje" kod devojaka kako bi bile IN i pokazale da "idu u korak sa svetom" :)
      Ja sam uvek da se prihvati dobro od stanaca, ali nekako nije naše kulturološko nasleđe, pri tom ja nisam neko ko je mnogo religiozan u SAD je to hiljadama godina unazad, kod nas nije ali imamo mi neke svoje tradicije i to je ok :)
      I ja ceo život maštam da se nađem u Nju Orleansu kada je Noć veštica kažu da tamo to ima posebnu čar :) Dan zahvalnosti im je divan a inače Dan zaljubljenih mi je najgluplji praznik ikada kao i 8. mart. Samo zato što ljubav/poštovanje prema ženama treba da se izražava svaki dan a ne samo određenim datumima :)
      Ja te klasične horore (petak 13. i na taj fazon) ne volim samo nabacaj čudovišta da izgleda jezivo to mi je glupo, više volim kvalitatan film :D
      The Omen nema jezivih scena u smislu babaroga iskače iz ormara... ali je sam po sbei jeziv ima faktor nepredviljivosti to ga čini još gorim :)
      Halloween nikada nisam gledala moraću i na to da bacim pogled :)
      Nisam ništa od navedenih gledala odlično da proširim listu, dođu meni tako bubice pa budem mazohista i gledam :)

      Избриши
    2. Ovi koje sam ti preporučila su super, jer nisu tipični horori, nego vrlo kvalitetne, uglavnom kostimirane gotik-viktorijanske priče sa jakim primesama horora i fantastike. Garnat će ti se dopasti, posebno "Frankenštajn", "Crimson peak", "Sleepy hollow" i ovaj sa Nikol, "The Others".

      Baš to, meni su pojedini američki običaji super, ali kad to počnu da primenjuju kod nas, bude mi užas, jer je skroz veštački.

      Избриши
  2. "American Psycho" nisam nikad ubrajala u tipične horore, ali da je jeziv - žestoko!
    Ne znam jesi li gledala domaći "Davitelj protiv davitelja" ili "Točkove"?
    "Rocky horror picture show" nisam gledala - ni film, ni mjuzikl, ni seriju.
    "Dracula" je savršen i mada ima strašnih scena, meni se mnogo dopada iako su dosta izmenili u odnosu na roman - Oldman je uneo neverovatnu harizmu i doprineo stvaranju modernog klasika.
    "The shinning" nisam gledala, a pošto sam klaustrofobična, definitivno i neću!:)
    E, "Kad jaganjci utihnu" je meni više psiho-triler nego horor, ali, da, strava u njemu i jeste od istinske vrste.
    "Intervju sa vampirom" OBOŽAVAM. Baš je u utorak veče bio na televiziji i odgledala sam ponovo od početka do kraja, uživajući u svakom segmentu, od PREDIVNE kostimografije, enterijera, šminkedo odlične muzike, pa same glume Kruza pre svih, onda male Danst (koju ja inače ne volim uopšte, ali je ovde baš briljirala, a devojčica!), pa Pita i nešto manje Banderasa, ali samo zato što mi se Armand više dopao u knjizi. Ima vrlo teških scena, npr. ja uvek skrenem pogled kod one "predstave" u Teatru vampira, "smrt i devojka" - ali s druge strane ima i mnogo tragike, neskrivene erotske tenzije, sve u svemu, Nil Džordan je napravio čudo. Eh, da, Slejter - uvek ću se pitati kako bi River odigrao tu ulogu, pripadala mu je, ali umro je i to baš na Noć veštica.

    Serijali tipa "Vrisak" i "Znam šta ste radili prošlog leta" su mi smešni. U tom smislu, "Mrak film" je odlična parodija na iste!:)

    Preporuka za domaću "Leptiricu". Film je mator, Petar Božović u njemu mršav :), ali je i dalje strašan samo tako. Zasniva se na Glišićevoj pripoveci "Posle milion godina". Na premijeri je jedan čovek umro od srčanog udara, toliko! Kadijević je režirao i "Sveto mesto", ovoga puta prema Gogoljevoj priči, a one su tek jezive. U stvari, Gogolja i Poa u šake, dobra stara strava bez konkurencije. Kakav Stiven King. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Davitelj protiv davitelja sam čini mi se jednom uhvatila na tv-u ali nisam kapirala baš o čemu se radi. RHPS gledaj to je odličan mjuzikl :)
      Kad Geri oldman glumi svaka izmena je dobrodošla, ozbiljno ta mene je on kao ćDrakula i kao Sirus Blek najbolji :)
      Ne gledaj Shinning to je za klaustrofobične smrtna presuda jer je sam centar horora klaustrofobija ;)
      Koliko sam ja skapirala smao zbog muzike se "jaganjci" vode kao horor inače su čist triler :)
      Interviju je oldično sklopljen. Retko se dobije tako sjajna muško-muška hemija kao što su imali Pit i Krz baš su rođeni za te uloge :)
      Jaoj ti "horor" serijali su najgori ja sam gledala "poslednju ekskurziju" i to je samo gledano da bude što odvratnije a dal radnja ima smisla ili ne nije bitno :)
      Nisam gledala Leštiricu stavljam na listu :)

      Избриши
    2. Geri je fantastičan glumac, baš ga volim, u svakoj ulozi. Ali, da, kao Sirijus i Drakula - nezaboravan!:)
      Apsolutno, Bred i Tom = savršenstvo. Lestat kao dominantan, Lui kao kolebljivi deo prokletog dvojca. Baš ću sastaviti tekst jednom o tom filmu, mnogo je inspirativan. I vizuelno i po priči, uživanje. Nisam gledala nastavak ("Vampirske hronike" imaju tri dela, znam da je snimljen drugi "Kraljica prokletih"), iz jednostavnog razloga što ne mogu nikoga sem Kruza da zamislim kao Lestata. Uloga mu je kao pisana za njega!
      E, da, ista stvar je sa filmom "Vrana" ("The Crow"). Ne mogu da gledam nastavke, jer je original SAVRŠEN, i niko sem Brendona Lija neće to moći da odigra...ako nisi, obavezno pogledaj film, baš se na Noć veštica dešava radnja, ali nije horor, nego neka akcija-triler sa primesama horora i misterije. Legendaran film. Sin Brusa Lija je igrao glavnu ulogu, nastradao je pred kraj snimanja, metak u pištolju nije bio ćorak i ubio ga je dokm su snimali scenu...

      Moj brat obožava te tinejdž-horore, "Poslednju ekskurziju" može da gleda sto puta, ali on generalno voli takve trećerazredne filmiće...:)

      "Leptiricu" imaš na youtube-u, kao i većinu domaćih filmova, iznenadićeš se koliko kvaliteta može da se otkrije. :)

      Избриши
    3. JA nisam ni znala da nastavci posptoje ali nekako mi je ovaj dovoljan :)
      Nisam ni vranu gledala, ali pogledaću :)
      Čula sam da je glumac koji ga je upucao skoro umro ako je to ta priča :)
      I moje sestre se nacrtaju da gledaju Poslednju eksurziju dok meni to nekako zaglupljuje mozak :)
      Gledam prvom prilikom :)
      Ja znam za japansku horor scenu od njih gori nema oni đta izmisle to nije normalno kod njih je i regularan film jeziv a kamoli horor, njohov žanr :)

      Избриши
  3. Izvini, ja se baš raspisala. :)
    Zaboravih da kažem, uvek sam volela Halloween-specijale npr. "Simpsonovih" ili drugih sitkoma. "Trick or treat"!:))))
    A sam praznik je inspirisao i jedan od mojih najdražih bendova, "Helloween", bundevica im je zaštitni znak, a ova pesma genijalnost:

    https://www.youtube.com/watch?v=yOAl0enE7kI

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ako si se raspilaa ja volim duge komentare :)
      Jao Sipnsonovi su moj omiljeni halloween specijali sećam se i dan danas epizode kad je Mardž postala zla hahaha :)
      Hvala za pesmu već pri prvim ritmovima mi se dopada :)

      Избриши
    2. Haha, sad se setih te epizode, beše li Mardž veštica tu?
      Meni su najupečatljivije ostale ona sa "No TV and no beer makes Homer go crazy", ako se ne varam to je baš aluzija na "The Shinning"?
      I ona parodija "Nightmare on Elm street", kad domar Vili kao Fredi Kruger ubija učenike u snu.

      To je skraćena verzija pesme, cela je još bolja. Nemci. :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor