Search This Blog

💜Two sides of same coin- Arya & Sansa Stark, battle of sisters💜


U svojim pređašnjim tekstovima vezanim za GOT analizirala sam uglavnom muške likove, danas po prvi put radim poređenje, ali dva ženska lika. Sestre po krvi ali dva kompletno različita lika, Sansa i Arja prešle su veliki put od prve sezone do sada. Jednu je naivnost koštala mnogo, drugu divljina obe na kraju traže svoj cilj, koji god on bio
Mišljenje je ponovo, samo moje što opet i ne znači da je dobro ili tačno, bez odugovlačenja, da počnem.💜




1.Kraljevski kvalitet
Pitanje toga koja od sestara pre pripada dvoru je od važnosti jer to pokazuje koja nosi više plemićke krvi u sebi. Sansa Stark je rođena princeza, i uprkos svim nedaćama koje su je zadesile ona je idalje odličje jednog kraljevskog držanja, kraljevskih manira. Idealna je kao žena nekog kralja ili lorda. Sa druge strane njena sestra Arja ne poseduje te kvalitete ni najmanje. Arja ne pripada ni jednoj tituli niti bilo kom čoveku ona je svoja u celosti, nema mnogo ni volje ni želje za onim što kraljevske devojke inače vole.
Pobendik: 
Mada cenim više Arjine kvalitete i po pitanju ovog dela, Sansa je ipak bolja u ovoj kategotiji i zasluženi pobednik.

2.Ličnost
Obe sestre su se manje više izgrađivale tokom šest sezona. Sansa je imala dugačak put, i tu nema diskusije. Od mlade naivne devojčice koja mašta o savršenim pričnevima i vidi svet u ružičastom do ozbiljne mlade osobe koja je svesna da je svet daleko prljavije mesto. Njene najveće vrline su što ume da prirasta za srce drugom, i što razume kako se igra igra, dok su joj mane što često gleda sa visine i ima verovanje da je ona uvek upravu. Arja međutim je neko ko je rođen sa jakim karaterom, neko ko je sam naučio razliku između dobrog i lošeg. Sa njom je daleko teže izaći na kraj jer ima čvrste ciljeve i procenjuje odlično situaciju, uz to je snalažljiva i nije kukavica. Ne čeka drugog da se bori za nju-sama se bori za sebe, njena mana je tvrdoglavost. 
Pobednik: 
Uzevši sve u obzir, Sansina mlađa sestra je ovde ipak šmpion.


3.Lik koji je kvalitetnije napisan
I ako je na početku Džordž fokusirao pažnnju na nas čitaoce/gledaoce na Arju kreirajući od nje idola svih devojaka dok je pak sa Sansom radio suprotno, vremenom je okrenuo situaciju te su sestre menjale mesta pa je Sansa bila zanimljivija od Arje, da bi kasnije ponovo Arja počinjala da bude bolja od sestre u ovom segmentu. Samim tim jasno je da su oba lika jednako zanimljiva za gledanje i da svaka od njih ima dobre i loše strane.
Pobednik: 
Izjednačeno

4.Bolji igrač igre prestola
Arja Stark ne igra nikavu igru, ona ispunjava svoje životne ciljeve. Poput oca i brata Džona (za mene su oni idalje brat i sestra) ona nije neko ko ima želju za bilo čim većim osim za domom i osvetom. Njena sestra Sansa „obučena“ od strane mestralnog igrača Prstića malog ipak zna da igra igru, nepravde su od Sanse napravile jednog fantastičnog igrača od kojeg više ni ne znam šta da očekujem.
Pobednik: 
Sansa

5.Gluma
Inače sam mislila da je fer da u ovome izjednačim ali sam rešila da budem malo realnija od toga. I ako su obe glumice fantastične i igraju te likove  sjajno već 6 godina, nikako ne mogu a da ne uzmem u obzir činjenicu da je Mejzi Vilijams ovo PRVA uloga u životu, probala je da dobije da bi mogla da kupi lap top, samim tim činjenica da je onoliko sjajno izvela u prvoj sezoni performans i da ga drži do dana današnjeg toliko dobro (dogurala je i do nominacije za Emi) govori mnogo o njoj kao glumcu.
Pobednik: 
Arja

6.Čast
Uvek biram za poslednju kategoriju zbog koje se moj pobednik izdvaja znatno jače u odnosu na protivnika. U ovom slučaju to je zato što mlađa princeza ima kvalitet koji toliko cenim kod njenog oca, strica i brata a to je čast. Sansa nema mnogo tog osećaja časti, ali Arja je neko ko voli pravdu i ko se istinski drži nje. Ona ne gleda ljude po tome ko su i šta su već kakav je ko čovek, lojalan je prijatelj ali opasan neprijatelj što je čini izuzetnom.
Pobendik: 
Arja

Zaključak priče: Često umem, kada razgovaram sa nekim o Stark kćerkama, da kažem da je Arja kćer Neda Starka a Sansa Ketlin Tuli, jasno je da u mlađem Starku ima daleko više severa i leda nego u njenoj sestri. I mada Sansa ima proglers, Arja je oduvek bila lik vredan divljenja i neko ko zalužuje da na kraju ostvari ono što je naumila i da se vrati kući. 💜
Generalna pobednica: 
Arja

To je to za ovu analizu dragi moji. Sa kojim mojim stavom se vi poklapate? Koju od sestra više volite? Pišite dole 💜

Hvala na čitanju,
With love, S.

2 коментара:

  1. Odličan tekst, baš volim tvoje uporedne teme i napraviš stalno zanimljive i za diskusiju vrlo zahvalne izbore. :)
    O njima dvema smo već mnogo puta raspravljale, što na forumu, što ovde kroz komentare, što u samim postovima na blogu, te se neću ponavljati.
    Meni je Arja bila draža u početku, čitanja i gledanja, upravo zbog buntovničkog karaktera i kvaliteta koji su bliski svima nama nekonvencionalcima :). Međutim, kako su sezone i knjige odmicale,uvidela sam da Sansa poseduje veći potencijal i da je njen lik u međuvremenu prošao kroz upadljiviji razvoj, sa psihološke strane je mnogo kompleksniji i izazovniji, tako da je vremenom moja naklonost prevagnula ka Sansinoj strani.
    Mejzi vrhunski glumi, Sofi takođe i prosto mi je žao da ih na bilo koji način upoređujem, jer su TOLIKO različite, izgledom, karakterom, ulogama u priči...
    Arja je prava "tomboy" figura, ali previše instrumentalizovana u destruktivne svrhe, koje se meni nimalo ne dopadaju, niti put kojim je krenula vidim kao iole perspektivan - on vodi u smrt, nakon osvete, jer je smrti zaveštala sve do sada, a to je upravo najbolnije, jer je devojčici oduzeto detinjstvo i pretvorena je u mašinu za ubijanje. "Ko se mača lati, od mača i strada", nema tu filozofije.
    Sansa je, opet, uvedena u priču kao stereotip "dame u nevolji", plemkine savršenog odgoja i usled toga prilično nesvesne realnosti oko sebe - međutim, njena iskustva sa različitim ljudima obojili su taj lik svim nijansama patnje, razočaranja i spoznaja životnih pravila, da mi se i kada greši nekako više dopada jer je ipak zadržala LJUDSKOST.
    Mislim da su obe napisane/osmišljene podjednako kvalitetno, da obe imaju osećaj za čast i njeno vrednovanje - Sansa je samo devojčica u zabludi, ali nije nemoralna niti čini išta slično, samo su njeni postupci radikalno različiti od sestrinih. Ona je Tuli, Arja je Stark, ali u određenoj tački se, kako si lepo primetila, ipak spajaju te zajedničke vrednosti, prvenstveno porodična sloga i pravdoljubivost.
    Odličan "GOT utorak", po običaju!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno 💚
      Moram da priznam da ja lično najviše volim ovakve postove u GOT rubrici da pišem jer me tera da mislim :)
      Jeste mnogo puta smo diskutovale, nekako sam htela da ozvaničim i zaokružim celu priču pa zato eto nama njih dve: )
      Ja uprkos Sanisnom progresu nemam veru u nju kao osobu, nekako idalje hoda po ivici ako izda Džona pašće (jer Džona da izda to nikako) ali Arja idalje ima kvalitete koje ja cenim jako a to je pre svega snagu da sama ide kroz život :)
      Međutim jesi upravu ona je postala mašina za ubijanje, na žalost ona je prisutvovala pogubljenju oba roditelja i brata što je jako tužno ona je mala devojčica ko zna kuda ona vodi ali osveta ne donosi ništa dobro.
      Vidćemo šta će se desiti kada se ponovo sretu lako je moguće da ako se ujedine, a Ajra će stati uz Džona to je sigurno (posbeno zbog vezanosti za oca a on je gotovo kopija njihovog oca), Sansa nije čist lik (niko ni nije tamo čist) ima ona tu dozu "gledanja" sa visine sama Sofi je rekla da Sansa ne veruje d aje Džon dobar kralj ali već će mo videti kuda će je producenti+ Džordž voditi, mene sada njih dve en zanimaju toliko koliko njihov brat Bran koji definitivno ima zanimljiv put :)
      Hvala ti puno na čitanju 💚

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor