Search This Blog

"Bring Him Home" -The Martian 🌍💙


Pozdrav dragi ljudi. Kako ste? Šta ima kod vas? Dakle danas je konačno došao dan da se vratim nekoj filmskoj kritici, a za danas je odlučeno da bude film „Marsovac“  Rajdlija Skota.




Slušala sam mnogo o ovom filmu pre nego što sam rešila da ga i sama pogledam, naravno Honest trailer je presudio (genijalan je, slatko sam se ismejala bez da sam gledala film, klikom na naslov možete ga gledati i vi). Pa počeću sa tim šta ja generalno mislim o filmu, u slučaju da ima onih koji misle suprotno (jer znam da je ne popularno mišljenje)  ne bi morali da čitaju dalje (jer ne ceni svako drugačije mišljenje)-nije mi se dopao.
No hajmo od početka 😄

Rotten tomatoes: 92% (7,8/10)
IMDB: 8,1/10
Uloge:  Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels
Režija: Ridley Scott

Astronaut ostaje sam na Marsu,  nakon što tim pretpostavi da je mrtav  i mora da učini sve što je u njegovoj moći kako bi poslao signal na zemlju da je živ.


Ovaj film što se da pitmetiti ima visok rang i ne mogu da se žalim da je za svoj žanr dobar, međutim kada ga uporedim sa Gravity daleko manje emotivan, kada ga uporedim sa Interstellar-om (koji takođe me ne impresionira mnogo)  daleko manje kretivan.

Odlučila sam se da se upustim u film koji traje gotovo tri sata, jer sam slušala mnogo o njemu. Pre svega mnogi su rekli da bi Dejmon odneo oskara kući da „nije došao Leonardov red“,  da je jedan od najboljih filmova koje su videli...sve što bi čoveka navelo da pogleda film, jer iskreno ja nisam „dobar“ filmski kritičar ne gledam filmove samo zato što su popularni, dok ne čujem nešto što bi klinkulo samom ne puštam play.

Početak interesantan, ok kamera nije radila najbolji posao jer se gotovo ništa nije razanalo čak nisam ni kapirala najbolje šta se dešava ali nakon toga kreće zanimljiv deo kada on ustaje i zapravo otkriva da je živ, scena operacije je bukvalno gledana kroz prste jer mi bilo previše gadno da bih gledala. Kako film protiče, međutim sve sam više želela da gledam šta se dešava na zemlji i njihovu perspetkivu viđenja njega nego što sam uživala u njemu samom jer deo sa Markom se svodio na- on priča sa kamerom, on sadi biljke, on se žali na disko muziku, radi matematiku  i malo akcije na marsu koja je zapravo iole zanimljivija od navedenih stvari.

Met Dejmon glumi Marka Vatnija astronauta koji je usled pogrešne porcene ekipe ostalvjen na Marsu  misleći da je mrtav. Dejmon izvodi jedan solidan performans, bez preterane transformacije ali dobre tehnike. Moj veliki problem sa njim bio je emotivno konektovanje, očekivala sam da ću osetiti da mu je teško, da ću se nekako saživeti sa situacijom (gledajući ga u drugim filmovima poput Behind the Candelabra, Saving Private Ryan... sam imala daleko bolju konekciju sa njim), međutim prilično je to bila jedna ravna crta za mene ni u jednom trenutku nisam mogla da kliknem sa likom, mogu se okuražiti i napisati da mi je čak bio i dosadan.

Džesika Častein igra Melisu Luis komandirku koja je na neki način odgovorna za pogrešnu procenu po pitanju Markovog života i ona se meni da budem potpuno iskrena sa vama najviše dopala u ovom filmu, verovala sam joj svaku reč, jako dobar sveden performans i ako nema preveliki udeo. Jako lepa komunikacija sa Kejti Marom, Sebastijanom Stanom i ostalim glumcima koji su glumili njene članove tima. Jedan lik koji može da bude veliki uzor, jedna jako otresita žena apsolutno sam bila „zaljubljena“ u nju.

Džef Denijels igra Teodora Sandresa, direktora NASE on je odradio prilično solidan performans, ja lično vrlo često zaboravljam na njega svuda osim u  Terms of Endearment gde je zaista imao jedan jako dobro odrađen lik.

Vredi pomenuti Chiwetel-a Ejiofor-a (ja to ime jedva spelujem kako se kaže bolje ovako da ostane) koji iga Visenta Kapura, Nasa direktora misija na Marsu i u njegovom kao i u Džesikinom performasnu sam baš uživala, jako dobro izvedeno jako lepo rezrađen lik.

Ono što mi se nije dopalo po pitanju glumačke ekipe je Kristin Vig koja nije mnogo radila za mene ima „veću“ ulogu od Džesike npr. a ja sam konstantno zaboravljala da je u filmu i sada se ni ne sećam kako je izgledala u filmu-draga Kristin drži se komedija.

Rad sa kamerom koji je izveo Dariusz  Wolski datira od apsolutno nejasnog do brilijantnog, posebno u scenama kada Markova ekipa ide na Mars po njega, ti efekti i pravi doživljaj osećaja u raketi su odlično snimljeni, specijalni efekti su takođe brlijantno odrađeni vidi se da je u film uloženo i da se dosta radilo u tom segmentu.

Reditelj Rajdli Skot se trudi da izuvče maksimum a da pri tom ne kopira Nolanov Interstellar (mada su i Dejmon i Častein radili na ovom filmu) ali uspeva da se dotakne identičnih detalja koje sadrži njegov svemirski predhodnik.Ono što  je možda moja čak i najveća zamerka je što film traje toliko dugo bez potrebe, zaista je sve moglo da stane u sat ipo-dva, nije bilo potrebe razvući toliko da samo čekam da Met Dejmon sedne i žali se na dikso muziku, ozbiljno stvarno dugo traje.Tako da kada bih vam preproučivala film iz ovog žanra (posebno ako kao ja niste si-fi fanovi) rekla bih vam da je Gravity Aflonsa Kuraona najbolji koji možete da pogledate jer ima fokus na mentalnu dramu ne samo na svemir.

Sve u svemu ja nisam fan filmova koji se dešavaju u svemiru, možda je do mene. Možda će te osuditi što film sa tako jakom ocenom mene ne impresionira, ali želim da iznesem mišljenje koje je radije iskreno nego da stvaram sliku da je „ovo film koji svakom mora da se svidi, samo zato što su stručnjaci rekli tako“. Problem bi najlakše mogla da objasnim sa tim da ima previše nepotrebnih detalja u filmu, bukvalno mi se najvše dopao poslednji sat (pola sata da preciziram) filma kada ekipa ide po njega, te scene su bile odlične i deo koji se dešava u Nasi na Zemlji mi je bio odličan. Neću vam reći da ne gledate, jer bilo bi glupo da tako nešto kažem, on je dobar za svoju sveru ima dobre prikaze Marsa ali sve u svemu on mi je ostavio utisak praznog filma i stojim iza toga da je Dejmon fer izgubio jer ono nije bio perofmans za oskara po mom ličnom mišljenju.I da ostalo mi je nešto što apsolutno ne kapiram: kako je ovo dođavola komedija? 😂

Da li ste vi gledali ovaj film? Kakav je utisak ostavio na vas? Slagali se ili ne samnom slobodno napišite dole, voljna sam da čujem svako mišljenje 💛

Hvala na čitanju,

With love, S.

4 коментара:

  1. Mene brat i mama nagovaraju eonima da pogledam ovaj film, a ja nikako.
    Oni su se baš oduševili, ali ja, kao i ti, nešto ne volim filmove o atstronautima i smeštene u svemir, sem naravno Star Wars i Star Trek, nemam pojma, sada kada sma pročitala tvoju recenziju, da li ću ga i pogledati. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i kad mene u okolini svi su impresionirani filmom, ali pravo da ti kažem ako ne osećaš potrebu da ga gledaš i nemoj, jer ništa bitno nećeš da propustiš, nema veze ni priblićno sa SW i ST zapravo sve se dešava oko jednog čoveka i ono što je iole zanimljivo je na zemlji, još plus efekti iz rakete (lebdenje, ledtenje...) se dešava samo u zadnjem delu kada njegov tim dolazi da ga spasi jer je on u nekoj praistorijskoj raketi koja nije bila toliko dobro opremljena :) Ako g apogledaš javi kako ti se dopao, ali kažem ne propuštaš ništa bitno još jedan film koji ima tendenciju da pokaže da je NASA cool :D

      Избриши
  2. Kao i uvek, precizan i detaljan, vrlo koristan prikaz filma.:)
    Nisam gledala "Marsovca", niti sam čitala knjigu (koja je baš ovih dana dosta tražena u biblioteci), a ne verujem ni da ću se latiti bilo jednog, bilo drugog ni ubuduće. Naprosto, kao i Ivana, nemam interesovanje za tu tematiku, sem ako nije sa fantastičnim elementima i pomalo detinjasta (obožavala sam crtani "Jetsons" kao dete, dakle, nije mi svemir nepoznanica), nisam Dejmonov fan i, generalno, imam utisak da je ovo izrazito PRECENJEN film.
    Moje pretpostavke potvrdio je brat, koji je odgledao film ubrzo po izlasku i bio razočaran. Njegove najveće zamerke su usiljen humor, monotona radnja, jedan veliki PROSEK u svakom smislu.
    Hvala na tekstu!:)

    P.S. Ne mogu da ne primetim i ispravim: čita se RIDLI Skot, sa "I", ne Rajdli. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Da znaš na knjigu sam naišla pre nekioliko meseci na kiosku i bila je jeftina nešto 400 dinara npr. i sadnem ja da razmislim da li da kupim ili ne ali imala sam nešto zadnje pare u novčaniku i kao "ma pogledaću ja jednom film pa onda ću da odlučim da li knjigu da kupim" i to ostane tako ja nisam imala tri sata duugo da gledam film, i bilo mi žao što nisam kupila ali HVALA BOGU da je nisam kupila jer bi se lagano još više uz nju smorila jer mi je film bio dosadan a to je skraćena verzija knjige, niti ću je kupiti :)
      Ni ja ne volim Bostonsku družinu (Afleka i Djemona konkretno) i film je precenjen, humor je užasan i mestqa gde treba da bude smešno nije ništa smešno humor se svodi na njegovo kukanje o diksu muzici (baci pogled na honest trailer oni su tu kroz parodiju objasnili sve to je smešno) i upravu je tvoj brat, ovo nije film koji ti "treba" u životu veruj mi :)
      Hvala tebi puo na komentaru 💖

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor