Search This Blog

Frankly, my dear. It's not a happy stoy at all❤


Za one koji nisu gledali Prohujalo sa vihorom naslov je velika zabuna ali za one koji jesu znaće o čemu se radi.
Pre nego što ću i sama uroniti u svet Skarlet O Hare, slušala sam toliko različitih mišljenja o ovom filmu. Neki su proklamovali da je zapravo Skarlet razmažena bogatašica, drugi da je Skarlet samo žrtva vremena, treći da je tužna ljubavna priča...Ja. Ja ga nisam doživela ni na jedan od ovih načina. Nastavite da čitate i saznajate na koji način ga ja vidim :)





Rotten tomatoes: 94% (8,6/10)
IMDB: 8,2/10
Uloge: Clark Gable, Vivien Leigh
Režija: Victor Fleming

Razmažena južnjakinje počinje aferu sa šarmantim gospodinom tokom Američkog civilnog rata.

„Frankly, my dear, I don't give a damn.“


Bilo je teško, istini na volju sesti i odgledati ovaj film. Pre svega iziskuje vreme. Ovaj film ne sedate da gledate ako ste u škripcu sa vremenom, traži potpunu posvećenost radnji i jer ukoliko nisi koncentrisan vraćanje u kolosek je gotvo nemoguće, pre nego što sam sela i odgledala „kako valja“ probala sam tako polu umorna da sednem i ne obraćam pažnju na radnju i sednem i pitam se „ok šta se sad dešava?“ Dakle savet je vreme i odmornost, preporučujem danju jer ukoliko ga gledate noću nema spavanja, film tera na dosta razmišljanja i zbog toga je bolje kada se gleda danju. Međtuim ovo je priča vredna svakog minuta vaše pažnje, priča koja zagreba unutrašnjost jednog sasvim drugog sveta, otkrivajući nepisani šalon koji bi čak i u sverama modernog društva mogao postojati, priča života. 


Sada ide deo gde ja vama treba ta kažem da je glavna junakinja Skarlet O Hata, „tatina mezimica“ koja je  usled remećenja života i dolaska građanskog rata ostaje bez onog što je imala i biva primorana da se bori za opstanak. Međutim i ako fiktivno glavna junakinja ove priče je Skarlet O Hara ako zagrebeš ispod površine shvatićeš da je skoro jednako glavni junak cele priče Tara, plantaža za koju se Skarlet bori svim silama.


Tara je temelj života koji je nekada imala, Tara je nada za bolje sutra. Tara je za Skarlet porodica koju je izgubila. I nije bitno da li će da vara, laže, obmanuje ili bilo šta drugo sve što želi je parče zemlje koje za nju predstavlja život.


Vivijen Li, je sada već ušla u legendu igrajući Skarlet. Ona je otelovila performans do maksimuma, sva Skaletina lica je uspela da prikaže, iznad svega njeno odrastanje i susretanje sa realnošću koja je daleko od savršene koju je ona videla. Ona je tatina princeza i vrsni manipulator u isto vreme. Ona je žena koja se bori. Primetna crta karatera kod Skarlet je to što je verna svojim željama, ona je neko ko je zaista mnogo prošao i samo vreme je učinilo svoje a opet ona idalje želi istu plantažu, i istog čoveka.


Klark Gejbl koji mi je posebno postao drag nakon „Dogodilo se jedne noći“ ponovo očarava, njegov pogled, njegov način kretanja pokazuju sigurnost jednog čoveka koji rat koristi na način na koji njemu najviše odgovara. Ne može da se porekne da je Gejbl bio strasan glumac, prosto bio je senzualan i način na koji govori je takav. On je veran, veran svom karateru i svojim stavovima. On je čovek koji je dovoljno pametan da i u crnilu vidi dobre stvari-i Skarlet je bila u crnom kada ju je prvi put sreo, on je džentlmen i gospodin i čak i njegove prevare koje je imo tokom rata su takve-gospodske i elegantne.


Što se tiče Vivijen i Klarka zajedno. Wow, to ja zovem hemija, kod njega izraženija nego kod nje (što je i logično jer Skarlet je malo hladnija prema Retu nego on prema njoj), i od prvog plesa koji igraju pa do poslednje scene izgledaju kao apsolutno savršeni jedno za drugo.Znaš kad ne možeš da skineš pogled sa nekog, e ja ne mogu da skinem pogled sa njih dvoje kada su u istom kadru. 


Mana filma, iskreno je što predugo traje, i što ume na trenutke da bude pomalo usporen ali to ga ne čini manje dobrim, već se odlično uklapa u priču. Sniman je 1939, i  urađej je u boji što je za to vreme bio ogroman napredak za tadašnju tehnologiju. Reditelj Viktor Fleming koji je te iste godine napravio i film koji je ušao u istoriju kao najgledaniji svih vremena-„Čarobnjak iz Oza“, i koji će u godinama koje slede pokazati da je majstor svog zanata uz filmove  poput  „Jovanka Orleanka“, daje odličan pravac ovoj priči, upisujući je u vanvremensku i istorijsku listu, listu imena gde će se godinama nakon nje pridružitit „Kum“, „Sve o Evi“ „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Gospodar prstenova“....


Dakle na kraju šta ja mislim. Da li je Skarlet...u nedostatku bolje reči kučka? Ne, ona je neko kome je život lupio šamar, koji nije očekivala a ona je našla način da preživi. Sve se mora uzimati sa vremenom u kome se dešava, a u 1861. bilo je prilično nemoguće da ona traži posao, napreduje i bude bolja u kerijeri. Ona je našla način, kakav god on bio da se uzdigne iz toga i to je sve što se računa. I ne nije zaslužila onakvu sudbinu, ali to samo pokazuje da život ne možeš predvideti i da se dešava tu pred tvojim očima. Kraj ostavlja tebi da sam možeš da maštaš da li se u budućnosti Skarlet vratila Retu, a ja, ja želim da verujem da negde u parelelnom univerzumu gde sve ove priče nisu izmišljene već stvarne, Skarlet i Ret su ponovo bili zajedno.

Prohujalo sa vihorom, zapravo je priča o borbi zbog koje čovek ne vidi svet oko sebe. Priča koja je povezala dve osobe koje su se vatreno borile za ono što najviše na svetu žele, ali na žalost nisu se borile za istu stvar. Kapetan Ret se borio za Skarlet O Haru, ženu u koju se zaljubio na prvi pogled. A Skarlet se borila za Taru, plantažu koja većini ne bi značila mnogo, za gospođicu O Haru značila je život.


Zanimljivosti:
-Ovo je prvi film u boji nagrađen oskarom
-I ako je ovo bio najuspešniji film Klarka Gejbla nije ga obožavao, bio mu je preženstven
-Sali Di Marko je plesala za Vivijen Li koja nije bila vešta u plesu
-Kako su oboje bili stravstveni pušači, Vivijen Li i Klark Gejbl pušili su po tri plakle cigara na dan tokom snimanja
-Treći najnominovaniji film za oksara ikada, sa 13 nominacija.

Klark Gejbl i Vivijen Li iza kamera na snimanju filma ❤

Na koji način ste  (ukoliko ste gledali) vi doživeli ovaj film? Da li je Skarlet pozitivna ili negativna ličnost?  Da li vam se dopado post, pišite dole, voljna sam da čitam i prodiskutijem. 
P.S u utorak uvodim nešto što nikada nisam radila, i ostanite uključeni nadam se da će vam se dopasti ❤

With love S.

6 коментара:

  1. Divan post :)
    Drago mi je što si zaplovila u magiju ove priče, zaista je čarobna.
    Mišljenje delimo po pitanju Skarlet, ali i same priče generalno.
    Zaista smatram da je nakon ishitrenih mladalačkih buntovnih trenutaka, nakon što joj je život zadao šamar shvatila očevu lekciju o važnosti zemlje i prigrlila istu kao osnovu i razlog postojanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Ja sam tako i videla celu priču, njenu borbu za parče zemlje koju joj je ostavio otac i koliko ona znači
      Nije Skarlet loš lik ona je veliki borac <3

      Избриши
  2. Pre svega, drago mi je što je magija ovog besmrtnog klasika na pravi način delovala na tebe.:))) Nisam ni sumnjala da će ti se svideti, ali, svakako se radujem što vidim da je tako. Tekst je sjajan i slažem se sa tvojim viđenjem kako protagonista, tako i ostvarenja u celini. Ni ja ga nikada nisam doživljavala kao "tužnu ljubavnu priču", niti Skarlet kao sebičnu, razmaženu, zlu, a Reta kao oportunistu. To su površna tumačenja, a ovaj film je, baš kao i roman po kome je snimljen, mnogo, mnogo više od toga.:)))

    "Prohujalo sa vihorom" sam prvi put gledala kao baš mala, pošto je ovo jedan od mojom mami najdražih filmova, uz npr. "Ben Hur", te sam ih htela-ne htela, do sada apsolvirala, iako su maratonski. :) Kao devojčicu, fascinirao me njegov vizuelni aspekt (još i sad mi je teško da poverujem kako je snimljen još tridesetih godina!), prelepe haljine Skarlet O'Hare, koje sam crtala u sveskama. Kao tinejdžerka, prepoznavala sam se u njenom prkosu, mladalačkoj buntovnosti i tvrdoglavom čekanju Ešlija Vilksa koji nije bio za nju, ali, to će kasno shvatiti. Kasnije sam pročitala roman, koji je takođe FANTASTIČAN. Ovo je film koji poseduje toliko gotovo ravnopravnih kvaliteta, da je nemoguće svesti njegov opis na par rečenica.

    Priča, naravno, o neobičnom paru, Skarlet i Retu, dvoje - neko bi rekao - oportunista, ja kažem dve strane istog novčića, ličnosti potpuno jednake, ali u večitom mimoilaženju, raskoraku. To je bila njihova tragedija. Skarlet i Ret su oboje jaki, posvećeni do srži, hrabri, luckasti. Glumci su ih toliko perfektno dočarali, da se iskreno nadam kako neće biti rimejka, nikada, jer je to prosto neprihvatljivo. Vivijen i Klark su postavili model za ovo dvoje junaka i taj model savršeno funkcioniše.
    To je priča o građanskom ratu, a bnema ni jedan kadar sa bojnog polja! :) Priča o velikoj krizi, strašnom vremenu, snalaženju ljudi da iz njega iznesu živu glavu, da ne pokleknu. Za Skarlet, to je priče života, pokušaj da sačuva godine "prohujale sa vihorom" (baš idealan, poetičan prevod), simbolizovane kroz njeno imanje, Taru. Skarlet poseduje neodoljivi duh i ono kad u crnini na vašaru cupka nogama ispod tezge, ili kad obećava sebi da "nikada više neće gladovati", kada oblači crvenu haljinu i izlazi uprkos tome što joj se srce cepa, kada gubi sve na kraju, a ipak smogne snage da zaključi kako je "sutra novi dan"....razlozi su da je barem uvažavamo, ako ne i obožavamo. Sve je to Ret video u njoj.
    Ona je prva heroina u književnosti, sem Beki Šarp iz "Vašara taštine" (u ekranizaciji je igra Riz Viterspun), koja poseduje mušku energiju i samosvest u vremenu nenaklonjenom "slabijem polu".

    Izdvojila bih lik Melani, koja je toliko dobra, plemenita, snažna u svojoj krhkosti, koja je iskreno volela Skarlet do samog kraja i čija nesebičnost uspeva da otkravi i najsurovija, zabludela srca. Melani je od početka znala ono što Skarlet prekasno shvata, da je za nju bio Ret više nego slabić Ešli, međutim, saznanje je došlo u pogrešno vreme.

    Skarlet je istovremeno simbol neuništivog optimizma. Život joj je davao i oduzimao sve, ali, njena rečenica "Misliću o tome sutra" pokazuje, ne odlaganje problema, ili bežanje od njih, nego veru u to da ako ne sad, trijumf ipak dolazi, ako se ne predamo.
    Margaret Mičel je napisala nastavak i zapalila ga, nezadovoljna, nekoliko dana pre saobraćajke u kojoj je izgubila život. Tako je završetak priče ostao zamagljen, otvoren, a mislim da je u toj činjenici bar 80 % lepote knjige/filma. Uprkos kasnijim dopisivanjima alternativnih završetaka, to su bedne, nedostojne varijante. Baš zato što je sve zamagljeno (kao noć u koju Ret odlazi iz njihove kuće), ostaje mogućnost da sami kreiramo mogući kraj....ili kraja zapravo uopšte nema.:)))

    Film koji se VOLI.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Sjajna stvar u vezi ovog filma je sto likovi nisu crni ili beli i gledanje striktno kao dobro ili lose je pogresno
      Moram da kupim knjigu obavezno
      Divna je i tvoja analiza potpisujem sve
      Nisam znala da je napisala nastavak i svidja mi se sto daje prostor da sam zakljucis sta se desava kasije ❤

      Избриши
    2. Postoji mini serija "Skarlet" sa Timoti Daltonom u ulozi Reta. Ekranizacija je istoimenog romana Aleksandre Ripli.
      Ogroman savet da preskočiš i film i knjigu.
      Nisu vredni pažnje.
      Po meni apsolutno skrnavljenje cele priče.

      Ako Margaret nije videla zadovoljavajuć i dostojan nastavak, znači da je tako trebalo biti.
      Na kraju je magija u slobodi svakog od nas da sam zamisli kraj.

      Избриши
    3. čula sam za tu seriju ali sad bar znam da je ne gledam, ja mislim da film ima odličan kraj da je drugačije ne bi valjalo i drago mi je da ga MArgaret nije objavila :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor