Search This Blog

Life of young lost beauty ~My own private Idaho~


Rotten tomatoes:  81% (7,3/10)
IMDB: 7,1/10
Uloge: River Phoenix, Keanu Reeves
Režija: Gus Van Sant



Some people take your heart, others take your shoes, and still others take you home


Nikada neću zaboraviti taj dan. Još jedan sasvim običan dan kao i svaki drugi pre njega, sedela sam kao i obično kraj lap topa tražeći nešto što bi me zainteresovalo, što bi mi držalo pažnju, ali nije išlo. Taman kada sam pomislila da ću „umreti“ od dosadne naišla sam na neki članak koji je pisao o zvezdama koje su prerano otišle. Čitajući o kratkim životima Hita Ledžera, Džejmsa Dina sklapala sam sliku o pretalentovanim ljudima koji su prebrzo napustili ovaj svet. I onda dolazim do slike mladića duge plave kose i ostajem da gledam u nju, ni sama nesvesna koliko dugo, kada se osvestim od slike prelepog mladića čitam ime i prezime, River Finiks, glumac. Odmah kucam na guglu kako bih pogledala malo više o njemu i shvatam da je River bio stariji brat jednog od mojih omiljenih glumaca Hokina Finiksa. River je na ovom svetu proveo 23 godine, dve više nego što ja imam sada, bio je multitalentovan momak, koji je jako mlad uspeo da ostvari velike uspehe,  bio je neko kome se vredelo diviti. Trebalo mi je dugo dugo da pogledam neko njegovo ostvarenje sebično ne želevši da dozvolim sebi da na neki način zavolim ovog mladića. Ovaj post danas omaž je jednom od najboljih filmova koje sam ikada pogledala i jednom od najboljih mladih glumaca koji su ikada hodali ovom zemljom, a koji je na današnji dan pre 22 godine izgubio život.




 My own private Idaho je film koji govori o dva najbolja druga Majku (River Finiks) i Skotu (Keanu Rivs) koji žive divlji život baveći se prostitucijom za novac. Film je bziran na predstavi Henri IV. Majk je homoseksualac i nikoleptičar koji provodi život tražeči sebe i prodavajući telo tek da bi preživeo, zaljubljen je u svog najboljeg druga Skota. Skot sa druge strane je bogataško dete puno buntovništva i sve gleda kao šalu dok ne napuni 21 godinu i ne okrene se očevim poslovima.



Razlog zašto ovaj film nije bio deo moje mesečne kolumne je prost-smatrala sam da imam mnogo da kažem o ovom filmu. Ovo je nezavisan film (imate skroz dole Vikipediju proguglajte za punu definiciju nezavisnog filma) dakle nije produciran, jasno rizikovan od strane reditelja i film bez klasične sadržine. Kada bih tražila savršenu reč da opišem film rekla bih-traganje. Traganje za nečim drugim, traganje za prošlošću, traganje za smerom u kojem bi se film kretao deluje kao da je reditelj Gas Van Sent pravio spontano film bez određenog cilja, i mogu reći po ličnom mišljenju napravio je remek delo.  Finiksov Majk kroz ceo film traga za domom, on je uvek na putu, koji je predstavljen kao nešto između snova i realnosti a uvek je u sredini ničeg, dok Rivsov Skot suprotno od njega odbija svoj, on ima oca ali želi da ga menja za drugog, luksuzni dom menja za narkomanske šupe.... Mjak je nikoleptičar, koji pre no što padne u trans sanja svoju majku koju traži ceo film,  što je fantastičan potez reditelja kao predstavljanje mladića koji živi između snova i realnosti. Film onbiluje ekscantričnim i električnim stilom i potrebno je vreme da se čovek navikne na takvu glumu. I ako često suprotni likovi Van Sent donosi liričan fokus u poeziju likova tako da film mada često prekidan, fantastično funkcioniše. Film se fokusira na dva glumca, Rivsa koji je uredu i Finksa kome se ovo smatra najboljim performansom u karijeri. Prikaz života je nešto što ovaj  film metaforično prikazuje je u malim stvarima poput Skotove promene za 360 stepeni (neke ljude posle nekog vremna ne možeš da prepoznaš) i Majka koji večito ostaje da luta (neki i makar išli protiv sebe ne menjaju se). Reditelj Gas Von Sant je čovek koji osim ovog ima fantastične filmove poput Dobrog Vila Hantinga i Milka, neko ko zna kako da sa malim budžetom napravi odličan film.


Ipak način na koji sam ja donekle videla ovaj film je kao prikaz života samog Rivera, kao nekog ko je otišao previše mlad sa ovog sveta i ostao da luta poznajući sve puteve. I ako smatram da je njegov rođeni brat Hoakin verovatno bolji glumac no što je on bio, i ako je otišao sa ovog sveta 6 meseci pre nego što sam se ja rodila, River će uvek ostati moj najveći žal kada su upitanju zvezde koje su prerano napustile ovaj svet. Ostaju nam samo njegovi izvanredni filmovi gde je pokazao ogroman talenat, njegove pesme i anđeoski glas kakav je imao, i sećanje na jednog od najlepših muškarac koji su hodali ovom planetom.





Gde god da si brate moj,




Wherever you are, my bother

RIP River Phoenix (1970-1993)



With love,
S.

4 коментара:

  1. Saro, bravo!:)))) HVALA ti mnogo na ovom tekstu, odličan je, prikaz filma za koji, nažalost, mnogo njih ne zna, a koji je savršen. I omaž glumcu koji je vredan pažnje. Da li si gledala film "Dogfight"? Preporučujem ti, posle "Ajdaha" mu je to najbolja uloga, pripremam članak o tom ostvarenju.
    Baš divno i emotivno napisano, sve.:)))
    Film je savršeno dočarao tužno lutanje, bez kraja - kao i sam put koji večito stoji pred Majkom, lebdenje između jave i sna, skrenuvši pažnju na mlade marginalce. Ima neku lepotu u prljavom, suptilnost u otvorenom, ništa ne prećutkuje, a nema vulgarnosti. Čist osećaj, izmiče rečima, umetničko delo.
    Rivs je bio iznenađujuće dobar, ali River je kroz ovu ulogu dao SEBE, bukvalno, tako istančana izvedba, uloga života.

    Ja sam o njemu čitala u "Huperu" 2001, kao klinka, pominjali su ga u sklopu teksta o Hoakinu, tada mladom početniku. Nisam znala ništa više sem da se predozirao ispred holivudskog kluba jako mlad, da je bio talenat i Hoakinov brat. Ni sliku, ništa, bilo je to vreme pre Interneta. Gledala sam "Stand by me", ali, nisam mogla da povežem ime i lik.
    E, onda sam kasnije, kao tinejdžerka, uhvatila komediju "I love you to death". Bio je tu jedan prelepi mladi glumac, a ja luda za plavušanima :), odmah sam bila u fazonu:"Ko je ovaj i kako ja ne znam za njega?" Sačekam odjavnu šoicu, pročitam ime i skontam:"Znači, TO je taj čuveni River!"
    I tu je počelo....moj omiljeni glumac, pored Džejmsa Dina, od onih kojih više nema. Volim ga zbog svega, talenta, inteligencije, izgleda, produhovljenosti. Baš je bio poseban, nestvaran. Zato je valjda i otišao tako rano.
    Mislim da sam ti slala svoje:
    http://politikin-zabavnik.co.rs/pz/tekstovi/zar-ptica

    http://alittlerunaway.blogspot.rs/2013/10/and-river-ran-through-it.html

    I raduje me što ga poneko mlađi otkrije i ceni, nadam se da smo pokrenule mali, ali značajan pokret podsećanja.:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno
      Čitala sam tvoje tekst i mislim da sam ti rekla koliko je divno čak mi je i bilo baš tužno
      My own private Idaho, mnogo njih ne zna i meni je mnogo je baš žao jer je film divan i sjajno urađen
      Dogfight nisam gledala, obavezno ću da pogledam
      Ja toj "ekipi" odozgo dodajem i Hita Ledžera koga sam takođe obožavala :)

      Избриши
    2. Da, tačno. :))

      Mislim da "Idaho" i nije za svakoga, mnogi ga zaista ne bi razumeli, ali ko ceni umetnička ostvarenja, biće oduševljen.:)

      Super, baš me zanima utisak, eto ti jop jednog predloga na listi.:)

      Isto, Ledžer je tu neizostavan :)), kao i Brendon Li. Njih dvojica su ljubimci moje najbolje drugarice, ja ih volim, ali Din i Finiks su mi bliži srcu.

      Избриши
    3. Idaho mora da se gleda kroz malo drugačiji okvir da bi se shvatilo
      Lično uvek sam to govorila više volim kako glumi Hoakin, prosto mi Hoakin uvek prirodnije deluje ispred kamere ali River mi se uvek više uvuče pod kožu
      Ledžer je bio neverovatan glumac, šteta velika :(

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor